Tegenwoordig is er heel wat op de markt om rondvliegend ongedierte aan een snel einde te helpen. En nee, ik ben niet sadistisch ingesteld, maar voor beesten die mij lastig vallen ken ik geen genade. Ik had ooit een kat die het werk voor me deed, maar die is inmiddels de luiheid zelve, wellicht heeft dat ook iets met de leeftijd te maken. November dit jaar wordt-ie 12.

Vervolgens heb ik het met een gewone vliegenmepper geprobeerd, jeweetwel, zo’n over het algemeen über buigbaar geval waar je dan zo’n vlieg mee moet zien te pletten. Niet aan mij besteed. Tot op de dag van vandaag één van de grootste nadelen van het feit dat ik maar 5 procent zie is dat ik nondeju geen vliegen kan vangen omdat ik vrijwel altijd mis sla!

Vervolgens dacht ik het gevonden te hebben, zo’n elektrocuterend tennisracket. Enorm lomp ding om fatsoenlijk op te bergen, en ik vind een vliegenmepper zo in het zicht, schoon of niet, toch altijd een beetje een smerig idee, maar sowieso wilde het daar ook niet echt mee lukken. Ik stond ermee door de lucht te zwiepen (in een poging het ongedierte in de vlucht te ‘vangen’ als een heuse Serena Williams, alleen dan zonder bijbehorende kreungeluiden.

Eerder hartgrondig gegrom en gescheld omdat ik dat klotebeest niet gevangen kreeg. Die paar keer dat het me gelukt is verging ik van de stank. Eerst hoor je zo’n zoemend geluid, alsof er ergens kortsluiting ontstaat, en de walm die daarna opstijgt van het gebakken gedierte…

vlieg

Ook al geen succes. Toen maar zo’n UV lamp, die naar het schijnt ongedierte aan zou trekken, en vervolgens zouden ze daar aan hun einde komen zonder dat je als een gek door het huis hoeft te rennen. Nadat ik vorig jaar echt knettergek werd van de vliegen heb ik dus zo’n ding gekocht. Toen was het seizoen blijkbaar net over (je hebt dus niet alleen een motor seizoen, maar ook een vliegen seizoen, die beide rond dezelfde tijd eindigen).

Dit jaar kon ik ‘m dan eindelijk in gebruik nemen en bij ‘t signaleren van de eerste vlieg met m’n armen over elkaar zitten wachten tot ik hem tegen de lamp zou horen vliegen. Niets dus!

Inmiddels is wel duidelijk dat je zo’n beetje alles moet verduisteren wil er überhaupt een beestje de neiging krijgen eens naar die lamp te vliegen, maar het was al snel duidelijk dat ze het licht van mijn beeldscherm duidelijk prefereren boven die blauwe gloed. Heb ik weer! Inmiddels heb ik het ideale ‘wapen’ gevonden. Niks elektronische snufjes, meppers in de vorm van tennisrackets of lampen die niet zouden misstaan in een discotheek vanwege het UV licht.

Een krant.

Gewoon, een simpele krant, beetje opgerold, en meppen maar. Ondanks dat het ‘sla oppervlak’ niet enorm breed is, heb ik met die krant (de laatste editie van de Gorcumse Courant, sorry redactie) al meer succes gehad dan met welk ander ‘instrument’ dan ook. De krant is namelijk stevig, in tegenstelling tot een reguliere mepper, en ‘t ziet er niet echt angstaanjagend uit.

Zo’n tennisracket zien ze van een kilometer afstand aankomen en dus genoeg tijd om te vluchten. Sowieso hoef ik ook niet meer te zeggen dat het minimaal 100% beter werkt dan zo’n lamp. Iets wat ook goed helpt om ze buiten te houden is simpelweg de ramen dichthouden, maar een mens wil ook weleens ventileren. Eind goed al goed, al zou ik liever hebben dat ze lekker buiten blijven!