Gister was de Open Havendag in Gorinchem en er was van alles te zien en te doen. De Koninklijke Landmacht is elk jaar aanwezig met voertuigen en attributen, daarnaast is er al een paar jaar een helikopter waarin je een rondje mee kunt vliegen (dit jaar niet) en verder is er een rommelmarkt en zijn er allerlei activiteiten en demonstraties op en rond het water.

Dit jaar was de Marine ook aanwezig met een stand en twee fregatten. waarop ik ook mee ben geweest voor een tochtje. Ik was foto’s aan het maken in de buurt van het schip, toen er opeens een rij ontstond.

Omdat ik niet wist wat gaande was, maar dat wel wilde weten, sloot ik snel aan. Wat bleek: Je kon een rondje meevaren. Toen we terugkwamen van een vaartochtje wat ruim een half uur duurde, was de rij die alweer voor de volgende ronde stond te wachten, niet te overzien!

Ik heb dus geluk gehad, want ik hoefde hooguit vijf minuten te wachten! Behalve het tochtje met het marineschip, heb ik niet veel gedaan behalve rondlopen en dingen bekijken. Van het leger was er ook een klimwand, maar daar heb ik een jaar of drie geleden eens tegenaan gehangen, en dat viel vies tegen!

Marine fregat

Meevaren op een fregat

Verder waren er ook een aantal demonstraties. Bij de Marine-stand kon je met simulatie een boot besturen, maar dat vond ik niet zo interessant. Sowieso was het daar erg druk met kleine jongetjes die later ook bij de Marine wilden.

Er was ook een politieboot waar je ook op rond kon kijken, maar aangezien ik dat vorig jaar heb gedaan en daar ook foto’s van heb, hield ik dat voor gezien. De heli was er niet en verder vond ik dat er weinig te doen was, ten opzichte van andere jaren. Dus heb ik wat rondgeslenterd, op de rommelmarkt rond de haven gesnuffeld en her en der wat foto’s gemaakt.

Marine fregat aangemeerd

Veel mensen op het schip