Tegenwoordig is er veel op de markt om rondvliegend ongedierte aan een snel einde te helpen. En nee, ik ben niet sadistisch, maar voor beestjes die me lastig vallen ken ik geen genade. Ik had ooit een kat die het werk voor me deed, maar die is inmiddels de luiheid zelve, wellicht heeft dat ook iets met de leeftijd te maken. November dit jaar wordt ie al 12.

Vervolgens heb ik het met een vliegenmepper geprobeerd. Je weet wel, zo’n super flexibel geval waar je dan een vlieg mee moet zien te pletten. Niet aan mij besteed. Tot op de dag van vandaag één van de grootste nadelen van mijn 5% zicht, is dat ik absoluut geen vliegen kan vangen, omdat ik vrijwel altijd mis mep!

Vervolgens dacht ik ‘t gevonden te hebben: Zo’n elektrocuterend tennisracket. Enorm lomp ding om op te bergen (ik vind een vliegenmepper zo in het zicht niet prettig), maar sowieso wilde het daar ook niet mee lukken. Ik stond ermee te zwiepen in een poging de vliegen in de vlucht te vangen als een heuse Serena Williams, alleen dan zonder bijbehorende kreungeluiden. 😀

Eerder hartgrondig gegrom en gescheld, omdat ik dat mormel niet te pakken kreeg. Die paar keer dat ‘t lukte, verging ik van de stank. Eerst hoor je zo’n zoemend geluid, alsof er kortsluiting ontstaat, en de walm die daarna opstijgt van het gebakken insect.

vlieg

Ook geen succes. Dan maar zo’n uv-lamp. Dat licht schijnt insecten aan te trekken en vervolgens zouden ze daar aan hun einde komen, zonder dat je als een gek door huis moet rennen. Nadat ik vorig jaar gek werd van de vliegen, heb ik zo’n ding gekocht.

Toen was het seizoen blijkbaar net over (je hebt dus niet alleen een motorseizoen, maar ook een vliegenseizoen). Dit jaar kon ik ‘m eindelijk in gebruik nemen en bij ‘t signaleren van de eerste vlieg met m’n armen over elkaar zitten wachten tot ik ‘m tegen de lamp zou horen vliegen. Niets dus!

Inmiddels is wel duidelijk dat je zo’n beetje alles moet verduisteren, wil er überhaupt een beestje de neiging krijgen eens naar die lamp te vliegen. Maar het was al snel duidelijk dat ze het licht van mijn beeldscherm prefereren boven de lamp. Inmiddels heb ik het ideale wapen gevonden. Niets elektronische snufjes, meppers in de vorm van tennisrackets of lampen die niet zouden misstaan in een discotheek.

Een krant! Gewoon, een simpele krant. Oprollen en meppen maar. Ondanks dat ‘t oppervlak niet enorm breed is, heb ik met die krant al meer succes gehad dan met welke andere tool dan ook. De krant is stevig, in tegenstelling tot een reguliere mepper, en het ziet er niet echt angstaanjagend uit voor zo’n vlieg.

Zo’n tennisracket zien ze van een kilometer afstand aankomen en dus genoeg tijd om te vluchten. Sowieso hoef ik ook niet meer te zeggen dat het minimaal 100% beter werkt dan zo’n lamp. Iets wat ook goed helpt om ze buiten te houden is simpelweg de ramen dichthouden, maar een mens wil ook weleens ventileren. Eind goed al goed, al zou ik liever hebben dat ze lekker buiten blijven!