Zoals de vaste lezers van m’n blog onderhand al wel zullen weten, ben ik liefhebber van taal in de breedste zin van het woord (leuke woordspeling). Zo lees ik gemiddeld zo’n twee tot drie boeken in een week tijd en schrijf ik een ongeveer evenredig aantal kilometer aan tekst in de vorm van e-mails, blogs en tweets.
Ook ben ik dol op woordspelingen, woordspelletjes (LINGO uitgezonderd) plus woordgrapjes en ben ik waarschijnlijk één van de weinig mensen die ‘t op z’n tijd heerlijk vindt een lapje tekst van Engels naar Nederlands te vertalen of vice versa.
Vooral songteksten hebben m’n voorkeur door de vaak verrassende uitkomst. Beter gezegd: er komen nogal eens dingen uit die, wanneer in het Nederlands gezongen, het schaamrood op de kaken teweeg zouden brengen.
Eens in de zoveel tijd valt hier het blaadje Er Is Post op de deurmat. Geen twijfel mogelijk dat dat van ons aller TNT afkomstig is, maar hoe dan ook vind ik het best interessant. Waarom kan ik niet uitleggen, er staan gewoon regelmatig leuke of handige dingetjes in en zelfs de interviews met onder andere ijverige postbodes vind ik leuk om te lezen.
De laatste editie ging, net als dit artikel, over taal, dus ze hadden direct m’n aandacht. Vooral toen er over een boekje genaamd Taal is zeg maar echt mijn ding van Paulien Cornelisse werd gerept. Ik had nooit van het boekje gehoord (je kunt niet alles weten) maar mijn interesse was gewekt aan de hand van de introductie en de korte citaten die uit het boekje waren genomen.
Het kwam erop neer dat het boekje zogenaamde taaltrends en aanverwanten behandelde, zoals veelgebruikte maar eigenlijk heel rare woorden zoals ‘duh’, het beëindigen van elke zin met ‘en alles’ en vervanging van het woord ‘ja’ door ‘oké’.
Nadat ik er de nodige moeite voor heb moeten doen heb ik ‘t boekje nu hier in huis liggen (van de bieb geleend, maar ik denk erover het alsnog zelf aan te schaffen) en geloof me, ik heb al minstens 3 keer de slappe lach gehad.
Taal is leuk! Je kunt er zonder suf te willen klinken, echt enorm veel lol mee hebben! Hieronder een paar dingen die mij het meest aanspraken en items waarom ik het hardst kon lachen. Ik heb het boekje nog niet uit, maar hoe dan ook al genoeg ‘stof’ om je ook op zijn minst een glimlach te bezorgen. Overigens heb ik, omdat ik te lui ben om dingen letterlijk over te schrijven, gewoon in mijn eigen woorden het thema omschreven met hier en daar een citaat.
Bepaalde mensen
Om rustig op gang te komen: Heb je er ooit weleens bij stilgestaan dat er een levensgroot verschil is tussen gewoon ‘mensen’ en ‘bepaalde mensen’? Zodra de spreker bijvoorbeeld zegt ‘Er zijn hier mensen die proberen te slapen’, heeft ie ‘t altijd over zichzelf. Maar zodra de ‘bepaalde mensen’ om de hoek komen kijken, gaat het plotseling over anderen. Zoals in “Bepaalde mensen vonden het nodig midden in de nacht keihard muziek te gaan draaien.”
Alles goed?
Eén die misschien (nog) niet lachwekkend is, maar wel zo’n ding waarvan je je opeens bewust van wordt als je ‘t leest. Het fenomeen dat mensen altijd aan elkaar vragen hoe het gaat. Dat kan zijn in de vorm van ‘alles goed?’ tot ‘hoeissie?’, maar het komt allemaal op hetzelfde neer.
De andere partij antwoordt steevast ‘goed’, zelfs als dat niet zo is. Die enkele keer dat iemand uiting geeft van het feit dat hij zich helemáál niet oké voelt, wordt er nauwelijks op gereageerd. De ‘hoe gaat het?’ vraag blijkt uiteindelijk niet meer te zijn dan opvulling, om maar wat te zeggen.
Doe jij ook aan Sonjabakkeren?
Een interessant feitje (vond ik dan tenminste). Het fenomeen ‘naam-werkwoorden’ is de laatste tijd best wel hot. Denk bijvoorbeeld aan Sonjabakkeren bijvoorbeeld. Maar wist je dat dit al veel langer bestaat? De termen ‘lynchen’ en boycotten’ zijn namelijk óók van hetzelfde laken een pak en komen van respectievelijk William Lynch en Charles Boycot.
Negatief eerlijk
Eerlijk zijn zou bestempeld moeten worden als iets goeds, dat is het in mijn ogen ook. Maar in de taal zie je het op een heel andere manier terugkomen. Als mensen iets zeggen in de trant van ‘Als ik even heel eerlijk mag zijn’, nou berg je dan maar.
Over het algemeen komt er dan geen betoog over hoe positief ze het allemaal vinden, eerder het tegenovergestelde. “Ik vind het leuk dat je dit voor me doet, maar als ik heel eerlijk ben heb ik het eigenlijk liever niet.”
Waardevermindering
Niet alleen geld en andere materiële zaken kunnen in waarde dalen. Woorden dus ook! Denk bijvoorbeeld aan de woorden ‘hel’, ‘crisis’ en ‘heel erg’. Allemaal woorden die iets aanduiden wat bepaald niet goed of leuk is.
Desondanks worden ze stuk voor stuk dagelijks gebruikt zonder echt iets aan te duiden wat heel schokkend of rampzalig is. Denk bijvoorbeeld aan “De wedstrijd van vandaag was echt een hel.” “Crisis, wat stinkt het hier!” of “Ik was heel erg zenuwachtig!’
Woorden waarvan je je afvraagt waarom je je eraan ergert
Zeuven (zeven)
Paaprika (paprika)
Pusel (puzzel)
Verwarrende feestdagen
Sinterklaasliedjes en ook veel kerstliedjes, zijn vaak nogal ouderwets geschreven. Hedendaagse kids hebben echt geen idee wat een roe of een garde is, om het over termen als ‘gewis’ nog maar niet te hebben. Desondanks zijn de meeste kinderen creatief genoeg om de teksten voor zichzelf meer begrijpelijk te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze: “Midden in de winternacht ging de HEMA open!” (Om deze heb ik minstens 20 minuten de slappe lach gehad).
Aanhalingstekens
Aanhalingstekens worden veel gebruikt, ik maak me daar ook schuldig aan, maar ze zijn zo leuk! Ze fungeren als ‘versterkers’ (hier, daar heb je ‘t al) maar ook om de ironie van iets aan te duiden. Als ze foutief gebruikt worden, heb je twee keer lol.
Bijvoorbeeld zoals in het volgende voorbeeld. Een restaurant heeft op het uithangbord staan: Wij serveren ‘verse’ koffie. Het kan aan mij liggen, maar ik zie dan meteen in de magnetron opgewarmd slootwater voor me!
Seks/x
Heb je weleens nagedacht over de verschillen tussen het woord sex en seks? En nee, niet meteen afdwalen naar de letterlijke betekenis, we houden ‘t netjes! Zoals waarschijnlijk de meesten, denk ik bij sex aan stomende scenes onder een dekbed, bij seks aan één of andere documentaire over de voortplanting van egels, om maar wat te noemen. Grappig eigenlijk, omdat het tenslotte toch eigenlijk gewoon hetzelfde betekent. Blijkbaar is de x een sexy letter.
Suikerzoete Valentijn
Verder heb ik nog een lijstje Valentijnskaart teksten voor je, om je dood te lachen!
1. Een roos staat voor liefde, begrip en genegenheid. Deze is voor jou
(sinds wanneer staat een roos voor begrip???)
2. Jij bent de slagroom op de taart van mijn leven (geen commentaar)
3. Waar ik vandaag aan gedacht heb: 1: jou 2: jou 3: en nog eens aan jou! (hoezo hysterisch)
4. Valentijnsdag met jou, hihi. Lijkt me geweldig! (vooral dat hihi… dat doet ‘t m (de das om)).
Sporttaal
Is het je ooit opgevallen dat de term ‘ik’ in de sportwereld niet of zelden gebruikt wordt? Iemand die over zichzelf praat, heeft het namelijk altijd over ‘je’. Zoals: “Kijk, Je moet die kans gewoon pakken.” Daarmee heb ik ook meteen twee andere woorden te pakken die in de sportwereld veel gebruikt worden. De meeste zinnen beginnen met ‘kijk’ en ‘pakken’ wordt eveneens veelvuldig gebruikt. Medailles zijn ‘plakken’ en ervoor gaan is ook één van de favoriete termen.
Haastige mensen
Eigenlijk kun je uitspreken als ‘eik’
Natuurlijk kun je uitspreken als ‘tuuk’
Bijvoorbeeld kun je uitspreken als ‘fobbelt’
Dat waren er een paar. Ik word me er nu pas van bewust, dat ik waarschijnlijk, op het zinnetje over de ‘s nachts geopende HEMA na, geen slappe lach teweeg gebracht zal hebben. Maar wat het is: De meeste dingen, of ze nu grappig bedoeld zijn of niet, zijn zo door het verhaaltje verweven dat ik de boel eigenlijk letterlijk over had moeten schrijven en zoals ik al eerder liet weten, had ik daar nou net geen zin in.
Wat een leuke en grappig geschreven post! Ik heb een paar keer hardop gelachen hoor Ik vond haar boek ook echt geweldig, meteen mijn meest uitgeleende boek ooit! Ik heb gisteren haar nieuwste boek En Dan Nog Iets besteld. Ben benieuwd!
Ja het blijft een leuk boekje! Ik wist nie teens dat ze een nieuw boekje had, waar gaat dat over?
Ook over taal, een soort van vervolg. Als het goed is krijg ik ‘m maandag binnen. Zo te lezen vast helemaal jouw ding
Klinkt leuk! Eerdaags eens op Bol.com snuffelen.