Ik heb het idee dat ik mijn site laat versloffen, met het gebruik van multifunctionele communitysites als Hyves en Twitter blijft mijn blog achter. Het enige wat verschijnt zijn foto-updates, maar die zijn zo tijdrovend om te maken dat ik ook die ‘vergeet’ en de dingen waarover ik wil schrijven en de foto’s die ik wil laten zien zich opstapelen.

Ik wil het toch graag een nieuwe start geven. Dat wil zeggen: Ik ben om te beginnen wat aan het opschonen. Ik heb na lang dubben besloten dat zowel de content op mijn blog zelf en de map met foto’s van evenementen vanaf nu slechts 3 jaar teruggaan. Het huidige jaar, het vorige jaar en het jaar daarvoor dus.

Betekent elk begin van het jaar natuurlijk wel extra werk, maar gelukkig niet zoveel als waar ik me nu door aan het worstelen ben. Het is geen ruimtegebrek, maar ondanks dat alles ordelijk gerubriceerd is, verlies ik het geheel een beetje uit het oog. Het wordt allemaal zo log en zo groot en ik denk dat de meeste oude blogs en foto’s toch niet meer gelezen en bekeken worden, dus waarom ze er niet gewoon af knikkeren.

Met dat opruimen ben ik nu bezig. De foto’s waren zo weg. Met blogs kan dat ook, maar die wil ik wel graag bewaren. De foto’s die ik verwijderd heb, waren verkleinde kopieën van de originele, die ik uiteraard ook gewoon nog op mijn schijf heb staan.

Maar die blogs. Eén voor één opslaan in een Word document en dan werkt het nog iets ‘sneller’ omdat ik het niet per blog maar per kalendermaand doe. Ik zit nu op eind 2005 en je wilt niet weten hoeveel berichtjes ik al weggeschreven heb. Ironisch genoeg heb ik juist in die jaren die ik nu moet ‘archiveren’ het meest geschreven en hele lappen tekst verdwijnen in de tekst editor.

Maar goed, daarmee wil ik het dus opnieuw proberen. Ik vind het schrijven te leuk om te zeggen, laat die blog voor wat het is en kap ermee en misschien dat als ik wat meer schrijf ik ook weer wat meer bezoekers en reacties krijg. Nu ik met die oude blogs bezig ben, merkte ik dat ik tussen 2002 en 2005 best veel reacties kreeg, de laatste jaren nooit meer iets.

Wat er denk ik ook mee te maken heeft dat ik veel minder vaak schrijf en de dingen die ik schrijf niet altijd om een reactie vragen. Misschien ook erbij opgeteld dat ik vroeger over veel meer persoonlijke dingen schreef en dat mensen zich dan eerder geroepen voelen te reageren. Wat zowel in positieve als negatieve zin gebeurde.

Grappig genoeg ga ik nu ook over een soort tijdlijn. Het is te veel werk om alles tegelijkertijd ook te lezen, maar mijn ogen vliegen over de regels terwijl ik hier en daar wat alinea’s samenvoeg of een punt achter een zin zet. Ik wil niet lullig doen, maar als ik veel van mijn schrijfsels zo lees, had mijn blog net ‘Het dagboek van een manisch-depressieve’ kunnen heten.

Die diagnose is nooit bij me gesteld, maar het leek er wel verdomd veel op als ik dat zo terug lees. Ik heb ook helemaal geen gevoel meer daarbij. Kan me niet voorstellen waar ik me allemaal zo druk om maakte, terwijl mijn leven in zekere zin niet zoveel veranderd is. Denk dat ik degene ben die veranderd is!

Maar nog even terug naar de rode draad. Ik wil dus opnieuw een poging gaan doen om vaker te bloggen. De rubrieken, waarvan ik vorige keer dacht dat ik daardoor makkelijker en eerder even een berichtje zou schrijven, ga ik er toch uitgooien.

Ze forceren me te veel in hokjes te denken en daar ben ik toch al geen voorstander van. Ben ik over iets met Bas aan het vertellen en schiet me opeens te binnen dat ik dat leuke shirtje heb gekocht? Kan niet, dat moet in een shoplog. Dat werkt niet bij mij, dus wég met die rubrieken.

Ook wil ik op de hoofdpagina het één en ander wat gaan aanpassen zodat, zelfs als ik een maand niets blog, deze pagina toch wat interactiever wordt. Dit met behulp van Web 2.0. toepassingen.

Een aantal hiervan heb ik al in de ‘balk’ naast het blog staan, maar er komt nog iets bij. Niet te druk. Zie het meer als de balk die uitgebreid wordt naar wat ruimtelijkere blokken waarvan de weblog ook onderdeel uit maakt. Zo is er altijd wat te zien.