Gisteravond, 23:33. Ik zit met Bas op de bank te lezen wanneer een rinkeltje van mijn iPhone me laat weten dat ik een nieuw SMS bericht heb ontvangen. Meteen duw ik die arme Bas van m’n schoot en ben met twee stappen bij m’n mobiel.

Bleek het een SMS van KPN, helaas voor mij niet één van de tig actieberichtjes (Wist je ook dat…), maar een melding dat ik inmiddels slechts 20% verwijderd was van de heilige 1 Gigabyte van de Fair Use Policy. Eerlijk gezegd schrok ik daar wel van.

Ik heb kort nadat ik mijn iPhone had een router aangeschaft en bivakkeer sindsdien thuis altijd op het draadloze netwerk, wat me dus geen dataverkeer van m’n bundel kost. Hoe kom ik dan toch aan zo’n 800 MB verbruik in een maand tijd terwijl ik meestal thuis zit?

MijnKPN gecheckt, niet wijzer geworden. Maar goed, het was zaterdagavond en er is zelfs bij KPN niemand die daar voor een paar Euro extra klanten met lastige vragen wil helpen in het weekend. Dus ik zou moeten wachten tot maandag met mijn vragen.

Ik weet inmiddels dat zij wel inzicht hebben over wanneer wat verbruikt is en aan de hand daarvan kan ik terug rekenen waar ik op die dag was om vervolgens uit mijn geheugen op proberen te graven wat ik toen gedaan heb.

Van schrik meteen al een paar apps die veel op het internet leunden eraf gekeild en op zoek gegaan naar een app die mijn dataverbruik nauwgezet kon bijhouden. Al eerder had ik een zoektocht op touw gezet waarbij gemeten wordt wat het verbruik per applicatie is, maar zoiets heb ik helaas niet kunnen vinden.

De zoektocht duurde dit keer gelukkig heel wat minder lang. Al na 2 minuten stuitte ik op bovengenoemde app en ging op m’n gemak lezen wat de ‘specs’ allemaal waren. Het zag er veelbelovend uit, om te beginnen al een duidelijke en gebruiksvriendelijke interface wat ik persoonlijk toch wel een vereiste vindt.

DataMan houdt je WiFi en mobiele verbruik bij en je kunt de data per dag of minuut inzien. Op het hoofdscherm zie je het huidige verbruik en daaronder een staatje met het totaal verbruik van de afgelopen week.

Per dag kun je gedetailleerde informatie bekijken en achter de datum staat ook een pijltje waarmee je op het overzicht per tijd komt. In de linker-kolom achter de tijdnotatie, zie je het mobiele verbruik en in rechts WiFi.

Een enorm krachtige functie van DataMan is de geolocatie. Hiermee kun je je verbruik op locatie bekijken. Stel: Je bent een middagje bij vrienden of familie geweest en je checkt de volgende morgen je verbruik. Dan zie je dat er de vorige middag ruim 20 MB is verbruikt maar je hebt geen idee (meer) waarvan.

Door rechtsboven op het speldicoon te klikken, krijg je een landkaartje te zien met alle locaties waarop dataverbruik heeft plaatsgevonden waar je vervolgens ook weer op kunt klikken om gedetailleerde info op te vragen. Vervolgens zie je dat die 20MB verbruikt zijn op het adres van je vrienden. Meteen schiet je weer te binnen dat je hen wat YouTube filmpjes had laten zien. Zo simpel is het dus!

Op die manier kun je, bij langer gebruik, een duidelijk patroon gaan herkennen van welke applicaties veel verbruiken en aan de hand daarvan je verbruik indien nodig verminderen, door bijvoorbeeld het afspelen van filmpjes of streaming media te vermijden buiten het WiFi netwerk. Je hebt het dus eigenlijk helemaal zelf in de hand!

Een ander middel om je internetgedrag te analyseren is de History tab. Hiermee kun je van voorgaande dagen, weken, maanden en zelfs jaren (zolang je de app gebruikt uiteraard) zien wat je verbruikt is. Kies een datum en klik vervolgens ‘Done’. Handig is ook dat de dagen waarop dataverbruik is geweest, helderblauw gekleurd zijn.

Op de laatste tab kun je het één en ander instellen. Om te beginnen de ‘bill date’. Hier voer je de dag in dat de facturering plaats vindt, of indien afwijkend, wanneer je bel-bundel opnieuw start. Aangezien dit niet bij iedereen standaard per kalendermaand is, kun je dit zeker wel een handige functie noemen.

Sowieso is het een pre dat je voortaan het vermelde verbruik onder je instellingen in de iPhone niet zelf meer in hoeft te stellen, maar dat DataMan het zelf voor je bijhoudt. Overigens staan de door DataMan gemeten gegevens los van de geregistreerde gegevens die je iPhone opslaat.

Verder kun je datalimieten instellen. Per dag, week en maand. Enige minpunt vind ik dat je de dag- en weeklimieten niet kunt uitschakelen. Ikzelf heb alleen een maand limiet van 1GB. Desondanks kan het handig zijn om je dataverkeer op die manier te verdelen als je jezelf 50 MB per week toekent. Op die manier ga je nooit over je limiet.

Vervolgens krijg je een kopje waar je percentages in kunt stellen waarop je een melding krijgt dat je je limiet nadert. Standaard staat de eerste op 50%, de 2e op 70%, de derde op 90% en de vierde, het was te verwachten, op 100%. De percentages kun je naar eigen wens aanpassen.

Tot slot kun je de instelling voor precieze tracking in- of uitschakelen. Deze functie zorgt ervoor dat de locatie waarop dataverbruik heeft plaatsgevonden nauwkeuriger wordt aangegeven. Als allerlaatste is er de geotag optie waarbij je alleen een stukje tekst krijgt te zien. De geotag functie kun je in- of uitschakelen via Locatie Services onder je iPhone instellingen. Geotaggen van verbruik-locaties kun je, indien gewenst, dus ook gewoon uitschakelen.

Al met al een allround app en hetgeen wat hij moet doen, doet hij uitstekend! Zo ben ik er dankzij DataMan achter gekomen dat m’n iPhone, waarschijnlijk door een app, zelfs op WiFi nog af en toe een paar kilobyte van het GPRS netwerk verbruikt, dat zijn dingen waar je anders ook nooit achter komt. Kortom, prima app als je meer controle wilt over je dataverkeer.

DataMan is te downloaden via de iTunes Store. Ik vind het echt een aanrader, één van de meest nuttige iPhone apps die ik tot nu toe gedownload heb!