Volgens mij heb ik nog niet verteld dat ik de trotse bezitter ben van een iPhone 3GS! Ondanks dat de tijd van intensief speuren naar apps over is, blijf ik graag op de hoogte. Bijvoorbeeld door Twitter-accounts als Appvamp, iPhoneClub en iPhoned te volgen. De iPhone staat bekend om z’n veelzijdigheid, ook in de vorm van duizenden apps die ervoor beschikbaar zijn.

Ik heb al aardig m’n slag geslagen in de App Store en deel in deze blogpost m’n favorieten. De meeste apps zijn gratis, maar voor een aantal betaal je een klein bedrag. Van sommige apps is er zowel een gratis en een betaalde versie.

Remote

Remote is een afstandsbediening, voor iTunes die werkt over WiFi. Je kun iTunes besturen via je iPhone. Waarom zou je zoiets gebruiken terwijl je thuis zit en naar de PC kan lopen? Tja, waarom heb je een afstandsbediening voor de TV als je ervoor zit. Als ik op de bank hang, kan het handig zijn om een nummer te skippen of het geluid harder of zachter te zetten.

iBeer

Niet nuttig, maar wel leuk. Verbaas je vrienden met deze hilarische app. Schenk een glas bier in, door op de rode knop te drukken en drink het vervolgens leeg. Compleet met boer achteraf. Bekijk onderstaand filmpje om een indruk te krijgen. Behalve bier kun je ook andere dranken kiezen. Nadeel vind ik dat je bij de gratis versie maar twee of drie drankjes kunt kiezen, terwijl ze wel in het lijstje staan.

Mouthoff

Deze app heeft er al meerdere malen voor gezorgd dat ik de slappe lach kreeg. Je kunt kiezen uit meerdere gekke bekken en dan hou je de iPhone voor je mond en ga je praten. Vervolgens vindt er een lip-sync plaats, wat een grappig beeld oplevert.

Talking Carl

Carl is zo gek als een deur. Het is een poppetje wat gekke geluiden maakt en beweegt. Je kunt ‘m kietelen, het grappigste is dat Carl ook als papegaai fungeert: Hij praat je na met een gek stemmetje. Ik heb er al talloze leuke momenten mee beleefd!

3D wallpapers and backgrounds

Ondanks dat ik inmiddels een lading wallpapers heb, blijft ‘t leuk om nieuwe te vinden. Ik heb diverse apps uitgeprobeerd en vind deze het fijnst. Er is ook een betaalde versie, daarin krijg je nog meer wallpapers, maar via de gratis versie heb ik aardig wat binnen gehaald.

Battery Magic Elite

Nadeel van een smartphone, is dat de accu niet langer dan een dag meegaat. Zodra ie op de lader hangt, kun je niet zien hoever hij opgeladen is. Omdat ‘t slecht voor je accu is om hem als ie vol is uren aan de lader te laten hangen, is het raadzaam een app te installeren die het voor je bijhoudt. Tevens is het handig te weten hoeveel tijd je met de huidige capaciteit nog kunt besteden aan bellen, internet, spelletjes, internetten, muziek luisteren enzovoorts.

Digital Thermometer FREE

Deze applicatie geeft de temperatuur aan van de plaats waarin je je bevindt. De temperaturen zijn behoorlijk accuraat. Handig om te checken of je je warm aan moet kleden bijvoorbeeld.

iKenteken

Waarschijnlijk ken je de SMS-dienst wel om kentekens op te vragen. Maar dat kost geld. Deze app is gratis. Het werkt simpel: Je voert een kenteken in en vervolgens krijg je de bijbehorende info te zien. Je kunt ook kentekens opslaan als favoriet om later te raadplegen.

Loterij

Je kunt lotnummers van diverse Nederlandse loterijen invoeren met daarbij trekkingsdatum en wat voor soort lot je hebt. Nadat de trekking geweest is, hoef je alleen maar op je iPhone te kijken of je iets gewonnen hebt. Het klopt altijd. Handig en tijdbesparend!

Pinautomaat

Een Nederlandse app die je de weg wijst naar de dichtstbijzijnde pinautomaat. De app werkt met GPS en beschikt over een enorme database met pinautomaten en cashpoints. Er bestaat ook een app met de naam ATM Hunter. Deze heb ik ook geprobeerd, maar die is lang niet zo accuraat. Deze app is niet gratis, wel handig!

ProCamera + Geotagging

Een betaalde app die z’n geld echt waard is. De standaard camera-app laat qua functionaliteit te wensen over. Iets simpels als inzoomen kan niet eens. Daarom zijn er apps op de markt die extra functies toevoegen. Ik heb er diverse geprobeerd en ben over deze erg te spreken!

Je kunt met deze app gebruik maken van een zelfontspanner, multi-opnamen, steady shot en diverse rasters om scheve foto’s of slechte verhoudingen te voorkomen. Ook kun je gebruikmaken van de Expert Mode, waarbij je focus en lichtmeting apart in kunt stellen en kunt kiezen voor automatische of handmatige witbalans.

Bijzonder is het kompas. Achteraf kun je precies zien op welke plaats je een foto hebt gemaakt en zelfs in welke richting. Tenslotte zijn er een aantal bewerkingen beschikbaar. Hiervoor heb ik een tijdje met de betaalde versie van Tapcam en Camera Plus Pro gewerkt, maar ondanks dat ik de functionaliteiten prima vond, hadden beide apps toch veel nadelen.

Color Splash

Je kent de foto’s wel die op één gekleurd detail na, zwart-wit zijn. Dat kun je hiermee doen. Je kunt kiezen om een bestaande foto te bewerken of er één te maken. Vervolgens ga je in de bewerkmodus en wordt de foto zwart-wit gemaakt. Dan kleur je met je vinger het gewenste gedeelte in. Doordat je ver in kunt zoomen, kun je erg nauwkeurig werken.

Retro Revolution

Een leuk spel waarbij behendigheid en reactievermogen op de proef worden gesteld. Je racet door een futuristische tunnel, waarbij je objecten moet zien te omzeilen. Naar verloop van tijd gaat het sneller en moet je dus ook sneller kunnen reageren. Zeer leuk en verslavend spel.

Steppin’

Erg leuk spel, wat ook nog eens goede gymnastiek voor je vingers is! Steppin’ is een spel waarbij je met je vingers moet racen. Klinkt heel maf, is heel leuk. Je kunt uit verschillende omgevingen kiezen, bijvoorbeeld plompenbladeren in het water. Vervolgens moet je in zo kort mogelijke tijd naar de overkant zien te komen.

Sky Burger

Je werkt in een keuken en moet de juiste samenstelling maken van broodjes hamburger. Eén probleem: Zowel de broodjes als alle onderdelen zweven door de lucht en je moet je iPhone bewegen om op ‘t juiste moment het juiste item te vangen. Naarmate je verder komt, worden de bestellingen steeds lastiger. Wat dacht je bijvoorbeeld van een broodje hamburger met zes hamburgers, drie plakken kaas en acht tomaten. Daar is een Big Mac niks bij!

Sleep Cycle

Sleep Cycle is een app die je slaappatroon meet. Je legt je iPhone bij je in bed, iets wat voor de meeste iPhone bezitters al niks bijzonders meer is. Vervolgens registreert ie je bewegingen en bepaalt aan de hand daarvan hoe je slaappatroon is Veel nut heeft het niet, tenzij je slaap-analyticus bent, maar leuk is het wel.

Wake-Up Pro

Een app die ik nog maar kort heb, maar nu al een succes vind. Iedereen kent de Wake-Up Light van Philips wel. Stiekem had ik ook zo’n ding gewild, maar de prijs weerhield me ervan. Nu heb ik er toch één, voor € 0.79! Ook hier is een gratis versie van, met minder functionaliteit.

Je stelt een wek-tijd in en vervolgens begint 30 minuten eerder de zonsopgang. Het beeld van je iPhone wordt lichter en vertoont zelfs het gelige licht wat kenmerkend is voor ochtendlicht. Vervolgens gaat op de gekozen tijd het alarm af. Geen gepiep waardoor je meteen chagrijnig je nest uit stapt, maar relaxte natuurgeluiden, die zacht beginnen en steeds harder gaan.

Marktplaats & Marktkraam

Als Marktplaats-liefhebber kan een Marktplaats app natuurlijk niet ontbreken. Overigens heb ik een tweede Marktplaats-app die Marktkraam heet, ook met goedkeurig van Marktplaats zelf, maar ik ben er nog niet uit welke ik fijner vind werken. De Marktkraam app is meer toegespitst op zoeken en je kunt uitgebreide criteria opgeven.

Hier.nl

Het Nederlandse equivalent van de app AroundMe. Ben je in een onbekende plaats en op zoek naar een bar, restaurant, openbaar toilet, bushalte of een warenhuis? Hier.nl helpt je. De app maakt gebruik van GPS en kan je daardoor van de meest accurate informatie voorzien.

Openingstijden

Altijd handig om te weten hoe laat een bepaalde winkel open gaat of wanneer er koopavond of koopzondag is. Niets meer en niets minder. Je zou maar eens net vijf minuten te laat komen. Dankzij deze app kun je dat voorkomen!

NU24

Ik ben niet zo’n nieuwskijker. Ik vind ‘t al gauw te langdradig. Aan de andere kant wil ik wel op de hoogte blijven. Nu24 is ideaal voor mij. Je kunt je persoonlijke journaal samenstellen met onderwerpen die jou interesseren en vervolgens wordt een aangepast journaal afgespeeld bestaande uit videofragmenten van één minuut. Lekker compact en overzichtelijk.

Evernote

Evernote is meer dan een uit de kluiten gewassen notitieblok. Je kunt behalve tekst notities ook audiofragmenten opnemen, en afbeeldingen toevoegen. De grote kracht van Evernote is het gebruik van tags en de zoekmachine. De app heeft zelfs een speciale techniek, waarbij tekst in afbeeldingen geïndexeerd wordt. Mooi is ook dat je Evernote overal kunt synchroniseren.

Echofon Pro for Twitter

Toen ik m’n iPhone net had, was het eerste wat ik erop zette een Twitter app. Niet wetende dat ik een compleet oerwoud aan Twitter apps tegen zou komen, werd ‘t me aardig lastig gemaakt. In eerste instantie wilde ik Tweetdeck, omdat ik daarvan ook de desktopversie gebruik.

Maar die viel nogal tegen. Na van alles geprobeerd te hebben, bij Echofon blijven hangen. Ik werd aangetrokken door de cleane interface en gebruiksgemak. Inmiddels ook de pro versie aangeschaft, zodat ik geen reclames heb, plus extra functionaliteit. Ik ben zo enthousiast over Echofon, dat ik het jammer vind dat er nog geen desktopversie van bestaat.

Foursquare

Een dienst waarbij je je vrienden kunt laten weten waar je bent. Nog leuker is het, dat je op die manier elkaar kunt lokaliseren. Stel: Je ziet dat één van je vrienden een paar straten verderop bij H&M rondloopt en besluit spontaan samen een bakkie te gaan doen. Verder is het gewoon grappig dat je kunt laten weten waar je bent, inclusief Google Maps kaartje.

WordPress

Sinds ik WordPress heb, mag de app natuurlijk niet ontbreken op m’n iPhone. Beheer je blog vanaf je iPhone. Posts en pagina’s bekijken en bewerken en bekijken van nieuwe reacties.

TNT Post

Via deze app kun je pakketten traceren, tarieven checken, een postkantoor zoeken, Try Now producten aanvragen en contact opnemen met de klantenservice.

Wat is jouw favoriete app?