Je hebt ook een verjaardags-post tegoed, maar ik wilde eerst dit even doen. Momenteel staat het water erg hoog in Nederland. In Gorinchem, toch wel een waterstad, is dat ook het geval. De laatste keer dat ik de ‘meetpaal’ heb gezien (eergisteren) stond ie op 3.10 meter en het water is overduidelijk veel gestegen ten opzichte van het normale peil.

Ondanks dat ‘t meest gebruikte woord bij hoog water ‘overlast’ is, zijn er ook leuke dingen die bij dit indrukwekkende fenomeen horen. Zo heeft de gemeente twee hoogwater-rondvaarten georganiseerd, kun je prachtige foto’s maken van het water en heb ik een leuke bezigheid gevonden, namelijk met m’n fiets door water wat over de paden is gelopen racen.

Natuurlijk wil ik graag wat foto’s en filmpjes laten zien van. Maandag maakte ik de eerste foto’s. Een serie die ik, ondanks dat ‘t water toen nog een meter lager stond, zelf het mooist vind. Dit heeft vooral te maken met het feit dat ik ze ‘s avonds heb genomen, terwijl de zon aan het zakken was. In combinatie met de bewolking, leverde dat mooie plaatjes op.

Hoog water in Gorinchem

Hoog water in Gorinchem

Hoog water in Gorinchem

De tweede serie maakte ik woensdag, op m’n verjaardag. Of ik niks anders te doen had dan door de regen struinen en fotograferen? Jawel, maar alle visite kwam ‘s avonds en nadat ik alle voorbereidingen getroffen had, had ik de tijd aan mezelf. Persoonlijk vind ik deze serie wat saai, mede omdat de lucht zo grijs was en foto’s dan minder karakteristiek worden, Evengoed gaf het een aardige indruk van het inmiddels alweer behoorlijk gestegen water.

Vuilnisbakken onder water

Twee dagen later maakte ik opnieuw foto’s. Het water was nog verder gestegen. Ondanks dat ik weinig foto’s had vanwege regen en hevige wind, zitten er wel een paar leuke bij.

Halverwege de week las ik dat de gemeente met de veerdienst 2 rondvaarten organiseerde op 15 januari. Op het moment dat ik het las, wist ik dat ik daarbij wilde zijn. Sowieso vond ik het een mooi initiatief om te laten zien dat hoog water niet alleen negatief is, maar ook op een positieve en recreatieve manier benaderd kan worden. Misschien dat ze daarmee ook meteen eventuele angst en onzekerheid over het hoge water bij de mensen zullen wegnemen.

Ik zou met m’n moeder en nog drie mensen gaan. We zaten alleen een beetje met de kaartjes. Het zou druk worden, aangezien er aandacht aan dit evenement was besteed in verschillende kranten en zelfs op TV. Uiteindelijk kwam het goed, wat wel inhield dat ik anderhalf uur voor vertrek al aanwezig was en sindsdien zo’n drieënhalf uur non-stop buiten ben geweest.

Veerdienst op de Merwede

Bankje in het water

Gelukkig was het niet zo waterkoud als onlangs, maar warm was anders! Tegen de tijd dat de boot in Gorinchem aanmeerde, kon ik m’n camera bijna niet meer scherpstellen, omdat ik zo stond te trillen van de kou. Het heeft uren geduurd eer ik weer op temperatuur was, ondanks dat ik mezelf thuis in een deken gewikkeld heb en de verwarming op 20 zette. :-)

Hoe dan ook mag ik niet klagen, ik was erbij en had ‘t niet willen missen! Het was een unieke kans. Behalve ruim honderdvijftig mensen, waren ook burgemeester IJssels en staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu aanwezig. IJssels vertelde tijdens het varen één en ander over de rivier waarvan ik het meeste wist, toch interessant.

Onderweg veel foto’s gemaakt. Leuk extraatje was dat we niet lang na vertrek de watertaxi aan zagen komen, met een cameraploeg van SBS6. Die klommen later aan boord om te filmen. Toen ik op een gegeven moment bovenop een stoel stond te fotograferen om over de mensen aan de reling heen te kunnen kijken, kreeg ik een microfoon onder m’n neus. Hoe ik het vond.

Mijn antwoord heb je kunnen horen in de uitzending van Hart van Nederland op 15 januari. Het filmpje kun je hieronder bekijken. Je ziet mij vrij aan het begin langskomen. Eerst een shot dat ik op de stoel sta te fotograferen en vervolgens van dichtbij. Ook m’n moeder staat erop. Die is rechts in beeld, wanneer de mevrouw met lila sjaal wordt geïnterviewd.

Hieronder wat foto’s die ik tijdens de rondvaart maakte. Dit is de watertaxi met de mannen van SBS6. Je moet maar durven, zo voorop de boeg, zonder je vast te houden. Ik weet uit ervaring dat varen op die watertaxi behoorlijk turbulent kan zijn!

Overigens volgen morgen misschien nog wat foto’s. Ik heb een vriend gevraagd of hij foto’s wil maken als ik met m’n fiets door het water race. Dat moet best een gaaf gezicht zijn. Dat gaat morgenmiddag gebeuren, dus best kans dat ik daar later nog foto’s van plaats.

Veertaxi met cameraman

Hoog water in zwart-wit

Hoog water Woudrichem

Merwede