De laatste weken droom ik opeens veel. Het zijn vaak ook dromen waarin emoties centraal staan. En dan te bedenken dat ik juist al tijden geen enkele droom gehad had, of beter gezegd: me er iets van kon herinneren. Het schijnt zo te zijn dat je elke nacht droomt en ook meerdere keren, maar dat je het je meestal niet kunt herinneren.

Als ik me dromen herinner, voldoen ze bijna altijd aan de criteria dat ze heftig waren, dat kan dus negatief, maar ook positief zijn. Begin deze week had ik een droom die behoorlijk negatief was. Sterker nog: ik was doodsbang! Een klassieke nachtmerrie was het niet. Die zijn van begin tot eind eng of naar. Hier zat een verhaal in, met veel dingen die in het echt ook zo zijn of waren.

Mijn droom ging als volgt: Ik woonde nog bij m’n ouders, die al jaren gescheiden zijn, maar in dromen kan alles. Of ik nog thuis woonde, weet ik niet, ik kan me herinneren dat ik voorwerpen uit m’n eigen huis als ook uit mijn ouderlijk huis herkende.

We hadden op internet gezien dat er aan de overkant van de rivier brand was in een kantoor op een industrieterrein. Nu zijn er vaker grote branden, maar deze was kenmerkend, omdat er een bizarre rookvorming plaatsvond. Normaal gesproken heb je rookvorming in de vorm van grote wolken, al dan niet gekleurd (denk aan Moerdijk), maar dit was iets heel anders.

meisje-rook

De rook bewoog zich in een soort slurf boven het gebouw en bevatte giftige stoffen. Het meest intrigerende van de rook was dat er in de kern van de slurf ook vuur zat. Levensgevaarlijk dus.

Het was niet voor niets dat alle straten rondom het gebouw afgezet waren. Toch stelde m’n vader voor om even te gaan kijken met de auto. M’n moeder en ik gingen mee en we stapten in een zilverkleurige BMW (die we vroeger ook hebben gehad).

Thuis had ik op m’n iPhone (die ik vroeger echt niet had) Google Maps gecheckt welke straten afgesloten waren en tot waar we konden komen. Even later waren we op weg en reden we een brug over. Welke brug weet ik niet, het was niet de Gorkumse brug. Dat weet ik zeker.

Even later checkte ik nog eens Google Maps en schrok toen ik zag dat we op de weg langs de rivier zaten. Die volgens het bericht afgesloten was. Vijf minuten later stopte de auto en toen ik door het raam naar buiten keek, schrok ik nog meer. We stonden op de parkeerplaats van het brandende gebouw. De knoop in m’n maag kan ik me nog herinneren. Voor ik tegen m’n vader kon zeggen om te draaien, was het al te laat.

Ik hoorde een harde klap tegen de zijkant van de auto en zag in een flits felblauw spetterend licht, zoals je ziet als er iets gelast wordt, maar dan in het groot. Het blauw werd opgevolgd door zwarte wolken en ik wist meteen dat de rookslurf de auto geraakt had. Het blauw was mogelijk verklaarbaar door de extreme hitte die zich in de kern bevond. Extreem heet vuur is blauw.

Vervolgens ging het snel, de slurf klapte op de voorkant van de auto, daarna op de zijkanten en de auto begon langzaam om z’n as te draaien. In de droom verklaarde ik dat door aanzuigende krachten. Ik schreeuwde naar m’n vader dat hij de auto moest starten en gas geven, maar dat kon niet meer. Door de hitte was de startmotor kapot en we konden geen kant op.

In die wetenschap werd ik pas echt bang. De auto bleef draaien en de temperatuur liep verder op, terwijl de slurf met regelmatige klappen tegen de auto knalde. Ik drukte de kraag van m’n jas tegen mijn mond om rookvergiftiging te voorkomen, al wist ik dat dat geen zin meer zou hebben. Het zou niet lang duren of de hitte zou zijn weg door de carrosserie en de deuren gevonden hebben en dan was het over en uit.

Op dat moment werd ik wakker. Pas een minuut later, toen ik goed wakker was, merkte ik dat ik een punt van m’n dekbed tegen mijn mond gedrukt hield. Toen ik losliet, voelde ik m’n vingers tintelen.

Het was duidelijk dat deze droom ook fysiek effect op me had gehad. Het heeft zeker een uur geduurd voordat ik weer een beetje hersteld was en de droom is me de hele dag bij gebleven. Sowieso leek ie zo echt dat ik alle beelden zo nog voor me zie.

quote-daydreams-nightmares

Aangezien dromen ongrijpbaar zijn, kun je er nooit achter komen waarom je bepaalde dingen droomt. Ik vind het wel interessant dat toch te analyseren, aan de hand van het nagaan van dingen die ik meegemaakt of gelezen heb. Ook het natrekken van zo’n droom met behulp van droomsymbolen wil ik weleens doen. Mijn idee is dat zo’n droom niet voor niets zo heftig is.

Gezien het feit dat ik de laatste weken sowieso veel droom, denk ik dat het er mee te maken zal hebben dat ik dingen heb meegemaakt, enkele veranderingen heb moeten accepteren en dat de emoties diverse keren vrij hoog zijn opgelopen, zowel positief als negatief. Hier een paar ‘verklaringen’ van een website met droomsymbolen.

Vuur
staat voor passie en kwaadheid en ook voor overgang. Droom je dat je gevangen bent door vuur, dan ga je door een moeilijke overgang.

Rook
Droom je dat je omringd wordt door rook, dan dien je verwarring in je leven op te lossen.

Auto
Zit je in je droom op de achterbank, dan laat je je door anderen vertellen wat je moet doen, wellicht omdat je weinig zelfvertrouwen hebt.

Parkeerplaats
Droom je dat je op een parkeerplaats bent, dan is het belangrijk dat je ontspant.

Ouders
Komen je ouders in je droom voor, dan staat dit voor kracht, bescherming en liefde. Over het algemeen staat je vader in de droom voor autoriteit en je moeder voor liefde.

Bijzonder genoeg kan ik me in alle verklaringen wel vinden. Het vuur en de rook waren in de droom het meest vertegenwoordigd en vooral in de verklaring van deze twee kan ik me terugvinden.

Passie en kwaadheid gingen de afgelopen weken af en toe hand in hand, toevallig ook bij één en dezelfde persoon en ik heb inderdaad erg opgezien tegen bepaalde veranderingen en heb nog steeds moeite om daaraan te wennen.

Daarmee kom ik ook uit bij rook. Door veranderingen waar ik moeilijk aan kan wennen, ontstaat ook verwarring. Maar ook door een bepaald persoon ondervind ik, vooral de laatste tijd, enorm veel verwarring.

De overige drie komen in mindere mate overeen, ik had die symbolen nog niet opgezocht en moet zeggen dat nu ik dit lees, de boel op zijn plek valt. Zoals ik al schreef, had ik al het vermoeden dat ‘t met emoties van afgelopen tijd te maken had.