In deze post laat ik je kennismaken met muziek die ik heel mooi en bijzonder vind. Ik heb de titel expres niet ‘favoriete muziek’ genoemd, aangezien onder mijn favorieten vooral nummers vallen die ik op m’n iPod kieper en die meer for all occasions zijn. Maar er zijn nummers die me kippenvel of zelfs de rillingen over m’n rug bezorgen.

Een aantal hebben een speciale betekenis voor mij, weer andere nummers vind ik gewoon heel speciaal en muzikaal gezien perfect. Hieronder een selectie muziek om van te genieten!

Anouk – With you

Dit nummer van Anouk hakt er elke keer weer in als ik het hoor. Of ik in de super ben, het op mijn iPod hoor als ik aan het wandelen ben, het gevoel is er elke keer weer. Ik heb altijd veel gevoel bij muziek, maar een nummer raakt me zelden zó dat ik tranen in m’n ogen krijg.

Deze doet dat wel. De reden is dat het nummer me van woord tot woord op het lijf lijkt te zijn geschreven. Nu zul je denken: Als je van iemand houdt, dab lijken alle liefdesliedjes op jou te slaan. Maar dit is anders. Ik zou het zelf geschreven kunnen hebben. Daarom raakt het me.

Rob Thomas – Now comes the night

Een nummer van een artiest die niet iedereen bekend in de oren klinkt. Rob Thomas. Ik heb niet zoveel materiaal van hem als soloartiest (wel met z’n band Matchbox Twenty), maar dit nummer is bijzonder.

Triest en ontroerend, zacht maar verscheurend. Je móet er wel naar luisteren. Op het moment dat ik dit hoorde, wist ik dat dit nummer gedraaid moet worden op de dag dat voor mij de definitieve nacht is aangebroken.

Metallica – The outlaw torn

Ondanks dat het over het algemeen juist ontroerende liedjes zijn die je veel doen, heb ik ook wel een paar alternatieven. Dit nummer is van een heel ander kaliber. Ik heb ‘m leren kennen dankzij een vriend en sindsdien krijg ik er geen genoeg van.

Radiohead – Street spirit

Ik denk dat veel mensen dit nummer wel kennen. Hij is ook niet bepaald nieuw, maar wat mij betreft een klassieker. Doet wat depressief aan, maar toch is het een fijn nummer. Je kunt ook heerlijk mee blèren en het is vooral ook een fijn nummer voor onderweg. Als ik auto zou rijden, zou deze regelmatig uit mijn speakers knallen.

Vonder & Bloom – Brilliance of you

Weer een ballad. Ik kende deze band al voordat ze doorbraken. Het zijn twee Nederlandse dames die met weinig middelen prachtige muziek maken. Vanaf de eerste keer dat ik deze song hoorde, werd ik erdoor geraakt. Ook de tekst spreekt me aan, vooral omdat ik, net als bij het nummer van Anouk, daar ook weer veel in herken.

Within Temptation – What have you done

Alleen de intro is al super, het opbouwende volume wat je aandacht vasthoudt en dan met de deur in huis knallen. Het is onvervalste metal, maar in combinatie met de klassieke setting is het een song vol passie, drama, hartstocht en energie.

Matchbox Twenty – You won’t be mine

Dit nummer is vooral heel rauw en ik vind het knap dat de zanger dat zo perfect weet neer te zetten. Zanger zijn is niet alleen een kwestie van liedjes zingen, je moet je ook kunnen inleven in hetgeen je zingt. Daar is hij goed in. Wederom weer een stukje herkenning in de songtekst.

Marco Borsato – Stop de tijd

Ondanks dat ik normaal niet zo van Nederlandstalige muziek houd, blijf ik Marco Borsato wel goed vinden. Niet alles, maar zo nu en dan komt er een nummer voorbij waarvan ik denk. Hoe krijgt die man het toch voor elkaar om een nummer te maken dat zo puur en ontroerend is. Deze is daar een mooi voorbeeld. Rillingen over m’n rug als ik het hoor.

Chantal Kreviazuk – Feels like home

Eigenlijk schaam ik me ervoor om dit nummer te plaatsen. Ik als liefhebber van metal, rock en alles met een edgy sound. Dit valt niet in die categorie! Het is zo zoet dat de gaten spontaan in je kiezen vallen, maar toch vind ik het erg mooi.

Het is al door verschillende artiesten gecoverd (het origineel is van Randy Newman) maar ik vind deze het mooist. Deze versie is bekend geworden door de film The Notebook, waarvan je in de video ook stukjes ziet.

Beth Hart – As good as it gets

Voordat iedereen nu jankend en depressief op zijn toetsenbord ligt, als afsluiter een nummer waar ik altijd enorm vrolijk van word. Als ik aan het wandelen ben, loop ik gelijk een stuk sneller, als ik ‘m thuis hoor, gaan mijn mondhoeken gelijk omhoog.