Naar een idee van Marcel, vond ik het een goed plan om naast mijn lijstje slechte gewoontes, ook een lijstje met pluspunten te publiceren. Gek genoeg komt het over het algemeen niet zo snel in mijn gedachten op om een lijstje te maken van dingen die ik goed of leuk vindt aan mezelf, omdat dat al snel een beetje opschepperig zou kunnen lijken.

Aan de andere kant: Als één keer over mezelf zeggen dat ik ergens goed in ben opschepperig zou klinken, waar moet een blogpost met 30 minder goede punten dan wel voor staan! Desondanks vind ik het een leuke uitdaging om letterlijk het beste uit mezelf naar boven te halen. 30 punten zal ik niet halen, maar dat wordt gecompenseerd door het feit dat ik uitgebreider schrijf per punt.

standvastig

Dat is geen vertaling van ‘koppig’. Het is meer dat wanneer ik A zeg, ik ook bij A blijf. Ik ben dus geen meeprater. Ik ken mensen die zich regelmatig als een soort verbale kameleon ontpoppen. Persoonlijk vind ik een dergelijke eigenschap geen positief beeld geven over zo iemand.

moreel

Ik ben begaan met de natuur en het milieu en ik ben tegen drugs, kernwapens, rechts denken, kapitalisme, racisme en vooral ben ik tegen onrecht. Daar kan ik érg slecht tegen zelfs.

gepassioneerd

Ik kan met enorm veel liefde en passie ergens aan werken of van iemand houden. Ondanks dat ik niet iemand ben die rijkelijk strooit met emoties, kan ik me soms juist heel kwetsbaar en liefdevol opstellen, wat overigens ook vaak gekwetste gevoelens oplevert, helaas.

doorzettingsvermogen

In de meeste gevallen streef ik ernaar barrières uit de weg te ruimen en als ik iets per se wil, zal ik het doen. Zelfs mijn ogen hoeven daarin geen obstakel te vormen.

perfectionist

Een eigenschap die even vaak gehaat als geliefd is. Zelf vind ik het wel een goede eigenschap. Het zorgt ervoor dat ik nét dat extra beetje aandacht aan dingen besteed en ik daarna dus ook extra tevreden kan zijn over het eindresultaat.

onafhankelijk

Ik vind het al erg genoeg dat ik dankzij mijn beperking qua vervoer vaak afhankelijk ben, maar daarbuiten ben ik volledig onafhankelijk. Ik heb geen partner, veel vrienden of een goedbetaalde baan nodig om gelukkig te zijn. Ik heb geen van drieën en toch voel ik me goed en ben ik gelukkig met mijn leven en de manier waarop ik het leef.

anders

Altijd al geweest. Iets wat me vroeger op jarenlange pesterijen op school kwam te staan. Waarin ik anders ben, weet ik niet eens precies. Ik heb vaker gehoord dat ik mensen opval. Het gebeurt ook dat mensen die me één keer gezien hebben, me de volgende keer toch gelijk herkennen.

Qua persoonlijkheid doe ik veel dingen anders. Ik heb weinig vaste patronen zoals de meesten, ik doe dingen op mijn manier. Ik kijk niet naar de toekomst en ik zie wel wat het leven brengt. Ik zou het niet op een andere manier kunnen.

behulpzaam

Ik ben vaak wel bereid iemand te helpen. Nu heb ik het geluk dat ik praktisch overal mee overweg kan. Zet een apparaat voor m’n neus en binnen twee minuten kan ik ermee uit de voeten. Ik vind het fijn om mensen te helpen, het gevoel iets voor iemand te kunnen betekenen, is goud waard!

mooie foto’s

Dit voelt minder veilig dan praten over goede karaktereigenschappen, toch zet ik ‘m erbij. Ik vind het, m’n familie en vrienden vinden het en ik krijg zelfs regelmatig een complimentje over mijn foto’s van professionele fotografen.

Een les die ik al snel geleerd had met m’n eerste digitale camera, was dat de camera niet de foto’s maakt. Oftewel, goede foto’s maken doe je zelf. Ik sta ook altijd open voor het leren van nieuwe technieken, invalshoeken, mogelijkheden en creatieve gedachten. Al doende leert men, is sowieso ook één van mijn motto’s.

creatief

Dat is er één die eigenlijk al deel uitmaakt van het punt hierboven, toch zet ik hem erbij. Creatief denken uit zich niet alleen in het maken van foto’s, een leuke blog, goed zijn in fotobewerking en grafische vormgeving. Het is een totaalplaatje wat ook invloed heeft op andere dingen.

mijn haar

Door de jaren heen heb ik veel verschillende kapsels gehad. Van superkort tot witblond. Halflang, permanent, bob, vlechtjes, dreadlocks, rood haar, krullen, geen krullen en uiteindelijk heb ik een jaar of 2 geleden een kapsel gevonden wat bij me past en waar ik me goed bij voel.

Zo, wat voelt dat lekker zeg! Even een portie positief schrijven over jezelf! Het schijnt weleens in de psychologie gebruikt te worden, positieve punten over jezelf op papier zetten. Ondanks dat ik altijd behoorlijk sceptisch ben, moet ik toch bekennen dat het best een goed gevoel geeft.