Terwijl ik net een paar slokken Bärenmilch en een hefeklöße achter m’n kiezen heb, begin ik aan dit bericht over een erg gezellige dag in Duitsland. Eergisteren sms’te m’n vader of ik zin had om vrijdag mee te gaan naar Kleve. Eens in de zoveel tijd gaat hij daar boodschappen doen bij Kaufland en ook een beetje rondhangen in het gezellige stadje.

Nu was ik al eens eerder mee geweest en dat was toen heel leuk. Het grappige van de vorige keer was, dat we naar een kerstmarkt zouden gaan, maar die was nergens te bekennen, dus hebben we wat in het stadje rondgelopen en ook bij de enorme supermarkt wat ingeslagen.

Nu gingen we weer naar dezelfde plaats en het leek me leuk om mee te gaan. Ik ben wel een liefhebber van Duitsland. Ik heb een ontzettende hekel aan de taal, maar de mensen zijn erg vriendelijk en vooral de omgeving ben ik dol op. Heuvellandschappen (of bergen, als je dieper in het land zit) en de meest schattige huisjes en restaurantjes. Duitse dorpjes stralen altijd iets heel knus uit, vind ik.

Kleve, Duitsland

En dan hebben we het nog niet over eten! Duitsers hebben een voorliefde voor delicatessen en als je in zo’n megasupermarkt komt, hebben ze een enorm assortiment. Wil je jam? Hier kun je kiezen uit aardbeien, kersen en pruimenjam, bij Albert Heijn misschien nog meer. In Duitsland, heb je de gekste soorten.

Niet alleen in supermarkten is veel lekkers te vinden. Behalve ladingen apotheken, vind je op elke hoek wel een Konditorei. welke vaak banketbakker en lunchroom in één zijn. Je ziet er genoeg mensen die onder het genot van een bakje koffie en een broodje hun krantje lezen.

Laat ik bij het begin beginnen. Ik had een taxi besteld voor één uur en dat begon al goed. Ik moest drie keer kijken toen er een gitzwarte taxibus met geblindeerde ramen voor m’n huis stopte en zou eerder verwachten dat er elk moment een beroemdheid uit zou stappen, dan dat ie voor mij bedoeld was. Toch was dat wel het geval en eenmaal binnen, moest ik echt moeite doen wilde mijn kin niet op mijn knieën zakken.

Die bus was ruim, er zat airco in die lichtjes blies en er stonden leren comfortstoelen. Toen ik ging zitten, heb ik even m’n ogen dicht gedaan. Je kent die relaxstoelen wel. Dit was zoiets.

Tijdens het ritje heb ik me vermaakt met RSS-feeds lezen op mijn telefoon en stilletjes zitten genieten dat ik zo’n super-de-luxe bus voor mezelf had. Achteraf bleek dat dit inderdaad de VIP bus was van Haars, waar regelmatig écht belangrijke mensen mee worden vervoerd. Waarom ze die bus ingezet hebben voor een taxiritje voor één persoon is nog altijd de vraag.

Hyundai Santa Fé

Eenmaal bij m’n vader, stond hij al klaar en kon ik meteen instappen. M’n vader heeft een auto waar ik graag in meerijd. Hij zit comfortabel en je zit hoger dan in een normale auto. Vroeger reed ik altijd graag mee op de vrachtwagen en ik hield enorm van het ‘King of the road’ gevoel wat ik dan altijd had. Dat heb ik nog altijd als ik in een hoge auto zit.

De auto op de foto is degene die hij heeft. Het is een auto waarin geleefd wordt en daar is het ook het type auto naar. Sowieso heb ik altijd al een zwak gehad voor dit soort auto’s, vanwege het stoere uiterlijk, dus deze Hyundai (model Santa Fé) is er dan ook één naar mijn hart.

Onderweg naar Kleve

Op naar Duitsland dus. We hebben er zo’n vijf kwartier over gedaan om in Kleve te komen. Eenmaal daar, zijn we eerst het stadje in gegaan. M’n vader wilde nieuwe schoenen en nog wat dingen, dus was het winkel in, winkel uit.

Als shopliefhebber had ik het dus prima naar m’n zin. Bij een Primark-achtige winkel een poosje rondgekeken, waarbij ik een rode legging scoorde en een zwart kanten legging voor onder een rokje.

Even later hebben we bij een bakker een ‘broodje met’ gegeten, wat zoveel inhield als een vers gebakken broodje met tartaar en uitjes. Goddelijk! Tijdens de verdere shoptocht kocht m’n vader voor het eerst van zijn leven een ander model spijkerbroek en kreeg een gave leren armband met studs. Mijn eerste armband van echt leer!

We zijn ook tig winkels afgelopen voor een nieuwe zomerjas voor m’n vader, maar aangezien hij onder het prototype ‘een beer van een vent’ valt en heel lang is, was dat geen gemakkelijke opgave en zijn we zonder jas naar Nederland teruggekeerd.

Leren armband gekregen van m’n vader

Op de terugweg nog bij een andere bakker gebak op met warme chocolademelk. Ik had een stuk Schwarzwalder Kirsch taart wat zó groot was, dat het bijna niet op mijn bordje paste. De chocolademelk zat in een kopje ter grootte van een soepkom. Ik kon het maar net op!

Eenmaal klaar stapten we in de auto en reden we naar de supermarkt, die niet zoveel verder was. Eenmaal bij Kaufland een karretje gehaald en de winkel in. Ik kreeg zelf een karretje mee die ik vol mocht gooien met alles wat ik lekker vond en die hoefde ik bij de kassa niet zelf af te rekenen. Ondanks dat ik graag bescheiden ben, lagen er wel veel lekkere dingen die je hier niet hebt en nadat m’n vader zelf nog het één en ander in m’n karretje stopte zat ie behoorlijk vol.

Onderweg naar de auto, zijn we nog in een schoenenwinkel geweest die in hetzelfde pand zat als de supermarkt. Deze heette Deichmann, maar eigenlijk was het gewoon de Duitse VanHaren. Ze hadden dezelfde indeling en verkochten dezelfde schoenen. Ik zag bij toeval een paar stoere sneakers staan waar ik meteen verliefd op was.

Uiteindelijk werden ze nog goedkoper, omdat ik zelfs die cadeau kreeg. Ik stond al klaar met m’n portemonnee, maar die kon ik dus weer in m’n tas stoppen. Ik heb even gezocht en heb een plaatje van de schoenen gevonden op de webshop van Deichmann, die er overigens ook exact hetzelfde uitziet als die van VanHaren. Gewoon hetzelfde bedrijf dus. :-)

Uiteindelijk ben ik dus schandalig verwend deze dag, met twee leggings, een leren armband, een paar gympen en een kar vol boodschappen. Maar ook zonder dat vond ik ‘t een erg leuke en gezellige dag.

Het is weer ‘ns wat anders dan de oude vertrouwde omgeving. Je doet nieuwe indrukken op en het was gezellig. Ook het weer was goed, wat ook niet geheel onbelangrijk is als je het grootste gedeelte van de tijd buiten rondloopt.

Eenmaal weer thuis, heb ik in sneltempo de boodschappen uitgepakt en opgeruimd en daarna naar een vriend, die jarig was. Helaas had de post niet echt meegewerkt en het op 22 juni al verzonden pakketje nog niet bezorgd dat was balen. Inmiddels heb ik het in goede orde ontvangen, dus krijgt hij het een dagje later. Om elf uur was ik weer thuis en na nog even wat op de computer gedaan te hebben, richting bed.