Eindelijk, eindelijk heb ik een betere naam gevonden voor het terugkerende item waarin ik je kennis laat maken met mijn favoriete muziek van dit moment. ‘Favoriete muziek van dit moment’ vond ik namelijk niet echt een lekkere titel. Momentopname is perfect. Een opname is tenslotte ook een term die in de muziekindustrie voorkomt en dus de perfecte keuze.

Ondanks dat mijn muzieksmaak in grote lijnen de laatste paar jaar niet echt heel veel veranderd is, heb ik altijd wel bepaalde nummers waar ik op dat moment helemaal kwijt van ben. Mijn favorietenlijstje wat altijd op m’n iPhone staat verschilt per maand meestal toch wel een beetje. Vaak hebben de nummers die ik op dat moment super vind ook met mijn stemming te maken, maar ook zeker niet altijd. Hier de favorieten van dit moment!

Within Temptation – Where is the edge

Het kon niet uitblijven, uiteraard weer een nummer van Within Temptation, waar ik de laatste dagen echt héél veel naar luister. Ik heb zelfs een paar keer een hele avond met mijn koptelefoon op, alleen naar Within Temptation zitten luisteren op vol volume.

Naast Fire and ice, die ik in de vorige favoriete-muziek-blog beschreven heb, is deze ook favoriet. Gewoon omdat het een superlekker nummer is en de lyrics mysterieus zijn. Deze is ook lekker om bij te fietsen.

Duffy – Stay with me baby

Normaal gesproken ben ik niet zo van de ballads en ook niet van Duffy (ik word nerveus van die vibratie in haar stem) maar dit nummer: Hartverscheurend. ‘Stay with me baby’ (het origineel is van Lorraine Ellison) is de soundtrack van de film The boat that rocked die ik onlangs zag.

Sowieso absoluut een aanrader voor iedereen met liefde voor muziek. Hij gaat over de illegale zeezenderschepen uit de jaren 60-70. Dit nummer vind ik heel mooi en muzikaal ook helemaal in jaren 60 stijl en niet onbelangrijk: met heel veel gevoel gezongen door Duffy.

Metallica – Low man’s lyric

Een nummer van Metallica kon natuurlijk ook niet uitblijven. Als er twee bands zijn waar ik veel naar luister, zijn het wel Within Temptation en Metallica. Deze is wat minder bekend en ook wat minder standaard dan de meesten gewend zijn van deze band. Toch vind ik het goed. Het heeft iets ‘muziek bij het kampvuur’ achtigs. Ze zingen over een trash fire, dus dat komt in de buurt. 🙂

Eminem & Rihanna – Love the way you lie

Dan een nummer wat eigenlijk niet bepaald past bij de rest van dit lijstje, maar toch hoor ik dit nummer de laatste tijd weer wat vaker. Het is R&B, het is rap, dingen waar ik normaal niet zo van hou. Ik vind R&B over het algemeen niets en rap helemaal niet.

Toch heeft dit nummer iets. Het heeft iets duisters en dat vind ik intrigerend. En het is het eerste nummer waarin ik Eminem niet een bloedirritant ventje vind. Van Rihanna zijn er overigens wel meer nummers die ik goed vind maar lang niet alles.

Adele – Someone like you

Ik heb een haat liefde verhouding met Adele. Niet letterlijk, maar met haar muziek. Haar enorme hit Make you feel my love heb ik maandenlang stuk gedraaid op mijn iPod, hoewel ik dus normaal écht niet van de ballads ben, en van het ene op het andere moment had ik echt een bloedhekel aan het nummer, kon ik het niet meer horen en nog steeds niet.

Hij staat nog wel in iTunes, omdat ik vind dat sowieso alles wat ooit hit is geweest daarin behoord te staan (een tic die ik heb overgehouden aan mijn eenjarige relatie met een radio-dj), maar ik skip hem altijd en ook is hij van mijn iPod verbannen.

Dit nummer vond ik eerst ook niets, maar inmiddels heb ik ‘m wel leren waarderen. Vooral het zinnetje ‘Sometimes it lasts in love, sometimes it hurts instead’ achtervolgt me soms dagenlang.

Waarschijnlijk zal het wel weer zover komen dat ik dit over een maandje of 2 ook niet meer aan kan horen, maar nu nog wel in elk geval. Ondanks de haat liefde verhouding moet ik wel grif toegeven dat het niet aan de zangeres ligt, Adele heeft een dijk van een stem!

Do – Hij gelooft in mij

Oké, dit nummer had je niet verwacht, hè? Ten eerste heb ik al honderdduizend keer geroepen dat ik niet van de ballads ben, op de écht goeie na dan. Ook ben ik geen Hazes fan, al heb ik dit liedje altijd wel erg mooi gevonden. Het is zo’n typisch kippenvel liedje, zelfs als je het eigenlijk te zoet voor woorden vindt, het doet je wat.

De combinatie van dit nummer, gezongen door één van mijn favoriete Nederlandse zangeressen: Do, maakt dat ik het echt goed vind. Ik hoorde dit nummer toen ik in de taxi zat op de heenweg naar Rotterdam toen ik daar voor controle in het ziekenhuis moest zijn. Ik had echt zoiets van.

Wow, kippenvel! Vandaar dus. Ik moet zeggen dat ik hem niet op mijn iPod heb staan en verder ook nog niet echt zelf naar geluisterd heb, maar toch vind ik dat deze wel een plekje verdient!

The Script – For the first time

Tot slot een nummer van The Script, waarvan de reden waarvoor het opeens weer tot mijn topfavoriete nummers behoort heel actueel is. Gister, toen ik weer ging fietsen, kreeg ik namelijk precies op het moment dat ik met een rotvaart van de Merwedebrug de Nieuwe Wolpherensedijk op stoof en tegelijkertijd dit liedje op mijn iPod begon te spelen, opeens een heerlijk gevoel. Endorfine heet dat. 🙂

Ik heb het al vaker gehad, maar nog niet zo als gister. Het was er ineens. Ik kon niet stoppen met glimlachen en zou het liefst iedereen vrolijk gedag roepen. Een bijzondere ontwikkeling gezien de huidige omstandigheden.

Zo zie je maar weer dat endorfine echt een lichamelijke reactie is die op je geest uitwerkt. Blij was ik er in elk geval wel mee, zo’n oppepper kon ik wel even gebruiken, ondanks dat het naar omstandigheden eigenlijk best goed gaat. Ik ben sterker dan ik zelf dacht. Ik kan wel wat hebben.

Daarom dus dit nummer, het zal me, in elk geval de komende tijd, herinneren aan dat moment dat ik me zo fijn voelde en wie weet roept het horen van dat nummer dat gevoel wel weer een beetje op, elke keer als ik het hoor.

Zoals je ziet een heel ander lijstje dan de vorige keer, dat is juist het leuke ervan! Meer rustigere nummers, een liedje wat aansluit op de frustratie waar ik tweeënhalve maand mee rondgelopen heb en een liedje wat daar juist de tegenhanger van is en als een soort balsem werkt. Muziek is zoveel meer dan alleen een melodietje en wat noten op papier!\

Wat zijn jouw favoriete liedjes van dit moment?