Vandaag geef ik je een kijkje op m’n desktop. Hieronder kun je ‘m zien. Behoorlijk kaal, maar zo heb ik ‘m graag. Ik zit regelmatig bij iemand achter de pc of laptop als er een probleem is en krijg hoofdpijn van het zien van de enorme hoeveelheid pictogrammen die soms op het bureaublad verzameld staan. Je hebt nu eenmaal de mogelijkheid en sommigen vinden het handig, ik vind het een cluttered workspace.

De achtergrond is een foto die ik onder XP ook al als achtergrond had. Ik ben echt verliefd op die foto en stiekem jaloers dat ik ‘m niet zelf heb gemaakt. Hij is namelijk gemaakt door een vriend van me, die toevallig dezelfde fotocamera heeft als die ik een paar maanden geleden kocht, ter vervanging van mijn aan ouderdom onderhevige Canon PowerShot S3.

desktop

De ironie van dit prachtplaatje is, dat degene die ‘m geschoten heeft, theoretisch gezien minder fotografie skills heeft dan ik en er ook minder mee bezig is, maar hij heeft duidelijk de potentie om een goede fotograaf te worden en wat had ik ‘n plaatje als dit graag zelf gemaakt.

De icoontjes op deze screenshot zijn héél klein, maar je moet wat. Ik ben bij het overgaan naar Windows 7 sowieso al naar een resolutie gegaan die twee keer zo hoog is als ik gewend was, maar vreemd genoeg kan ik alles nog prima lezen. Ik heb vooral veel ruimte, wat ik heerlijk vind! Vooral in programma’s als Adobe Lightroom 120107 is dat erg prettig.

Op de desktop staat maar één icoon: de prullenmand. Die er wel een stuk gelikter uitziet dan onder XP. Valt weinig over te zeggen, iedereen weet wat je met een prullenmand doet, zelfs al heb je geen computer. 😉 Dan de twee icoontjes op het quicklaunch-deel van de startbalk.

Ik kan me herinneren dat ik er onder XP vier had. Er zijn maar twee plekken waar ik programma-snelkoppelingen neerzet die ik vaak gebruik en dat is in mindere mate de quicklaunch en voor de rest vastgepind aan het startmenu. Vind ik veel beter werken dan op het bureaublad.

De twee iconen die daar staan, zijn Total Commander en Maxthon. Programma’s die niet bij iedereen een lampje zullen doen branden. Total Commander is een vervangende filemanager voor Windows Verkenner, waar ik al vanaf dag één een pesthekel aan heb. Ik heb zelfs met de voorganger Norton Commander gewerkt.

Maxthon is gebaseerd op Internet Explorer. Waarom gebruik Ik die dan niet? Omdat Maxthon extra’s heeft en ik ‘m fijner vind. Ik gebruik ‘m inmiddels heel lang en kan me geen leven zonder voorstellen. Ik heb van alles geprobeerd, ook Google Chrome, maar voor mij werkt deze het best.

De nieuwste versie is ook zo snel als wat. Rechts in de systemtray, zie je een aantal iconen van programma’s die momenteel draaien. Daar zitten dingen bij die ik altijd open laat staan, zoals Windows Live Mail, de eerder genoemde twee en notitie-software Evernote.

Dingen die dagelijks openstaan zijn PureText, waarmee je met één toets tekst zonder opmaak kunt kopiëren. Ideaal voor bijvoorbeeld tekst uit Word wat meestal een hoop ongewenste opmaak met zich meebrengt. Verder HttpFileServer, de software waarmee ik mijn persoonlijke fileserver draai en Tweetdeck, m’n Twitter desktop-client.

Het openstaande venster is van Windows Live Writer, waar ik m’n blogposts in tik. Die andere twee zijn widgets. De bovenste is het weer. De tweede een radiospelertje. Je kunt met één klik naar een ruim aanbod radiostations luisteren. Ik heb een aantal radiostations wel in iTunes staan, maar dit werkt veel handiger.

Welk programma gebruik jij het meest op je computer?