Ik schreef een paar dagen geleden al over het feit dat ik wat veranderingen op de website had doorgevoerd en dat er nog het één en ander openstond waar ik nog aan moest werken, maar dat ik daar wat problemen mee had. Welnu, ik kan je vertellen dat het een hele bevalling was, maar het is me uiteindelijk gelukt!!

Het thema waar je naar kijkt, is weliswaar hetzelfde als dat je inmiddels gewend bent voor deze site, maar het is de zo gewilde nieuwe versie die ik eerst niet geïnstalleerd kreeg! Ik ben er al minstens een week mee bezig om ‘m aan de gang te krijgen, maar wat ik ook probeerde, het mislukte elke keer.

Nadat ik een mail aan de maker van dit thema had gestuurd en een post op een forum had gezet, kreeg ik op de forumpost wat antwoorden. Ik zou het bij de stylesheets moeten zoeken.

Dat vermoeden had ik al, maar ik werd op gedachten gebracht om het in een andere hoek te zoeken. Wat bleek, de URL’s waarvandaan de CSS-bestanden aangeroepen werden, klopten niet! Klein verschil, genoeg om het thema in elkaar te laten draaien.

Vervolgens op zoek naar de plek waar ik dat aan kon passen. Na veel zoeken bleken er slechts 2 kleine aanpassingen voor nodig te zijn geweest om het thema te laten werken! Vervolgens moest hard gewerkt worden om het thema er zo uit te laten zien, zodat het weer een beetje op mijn site leek. Dus met mijn eigen opmaak, kleuren etc. Ook zat er geen Nederlands taalbestand bij, wat ik dus ook nog zelf moest schrijven.

Al met al ben ik er echt de hele dag mee bezig geweest en telkens als je denkt dat je er bent, kom je wel weer wat tegen. Toen het thema eenmaal in orde was bevonden heb ik meteen ook nog eens geprobeerd of het me deze keer lukte mijn fotoalbum in PHP te embedden.

Iets wat met de oude versie van het thema steeds mislukte omdat de opmaak ervan brak. Met een enkele kleine aanpassing hier en daar is nu ook dat gelukt! Dat scheelt ook een hoop gedoe, het fotoalbum laadde eerst noodgedwongen vanuit een iframe en dat was verre van ideaal.

Wat de veranderingen in de nieuwe versie van dit thema betreft: Als je de andere pagina’s van m’n site bekijkt, zal je zien dat de sidebar behalve op de blogpagina verder verdwenen is. Wel zo prettig! Ik ben nu van een ‘werkbreedte’ van 600 pixels naar 850 pixels gegaan.

Daar kun je heel wat meer op kwijt! Sowieso vond ik die balk op elke pagina nogal storend. Dat is nu dus verleden tijd! Ook is de bug in de zoekfunctie opgelost. Als je nu een zoekopdracht doet die resultaten met meer dan één pagina bevat, gaat dat goed en ben je ‘m niet kwijt nadat je op de link naar de volgende pagina hebt geklikt.

Een laatste grote verandering is de bottom sidebar. Als je naar onder scrolt, zal je een semitransparante horizontale balk zien met daarin mijn statistieken, archief en Now Playing info. Die drie dingen stonden eerst ook in de sidebar. De bottom sidebar is nieuw in deze versie van het thema en ik vind het wel prettig. Op deze manier kan ik een wat compactere pagina creëren en daar ben ik zelf nogal een voorstander van.

Dat compacte heb ik ook op de andere pagina’s aardig door weten te voeren. Het is allemaal wat beter behapbaar geworden. Mijn profielpagina heb ik bijvoorbeeld ook behoorlijk uitgedund. Al die vragenlijstjes… wat moet een mens ermee.

Sowieso is het misschien ook wel een beetje kinderachtig. Ik heb nu alleen nog de kopjes met onderwerpen laten staan die ik er enigszins toe vind doen en de rest geloosd. Ook kun je nu alles in één keer lezen zonder dat je steeds eerst op een kopje moet klikken.

php-code

Tot slot wat kleine aanpassingen. Ik ontdek steeds weer wat nieuws. Zo is het zoekvenstertje kleiner en ligt iets hoger op de pagina. De paginatie is mooi en strak weergegeven met een afgerond kadertje er omheen en een grijs rondje om het paginanummer wat actief is.

Het lettertype van de kopteksten is anders en ook de opmaak van de artikelen is ietsje anders. Ik ben er erg tevreden over en ik ben blij met het resultaat. Ik heb hard gewerkt om alles zo snel mogelijk in orde te krijgen en ben allang blij dat het me toch gelukt is! Ik heb echt letterlijk de hele dag met m’n neus in de PHP-code gezeten en ik zie geen sterretjes maar PHP-code…

Iets waar ik tijdens het schrijven van dit blog achter kom is dat ik EINDELIJK weer afbeeldingen in kan voegen op de normale manier. Ik moest namelijk voor elke afbeelding die links of rechts uitgelijnd moest worden alignleft (of alignright) aan de image tag toevoegen.

Lekker omslachtig dus, zeker als je je bedenkt dat ik dus elke keer in de code moest duiken om eerst die bewuste afbeelding te zoeken om vervolgens de class eraan te hangen. Het feit dat ik het nu weer op de normale manier kan doen maakt me erg blij!

Wat vind jij van de nieuwe aanpassingen?