Ik kwam op het idee voor deze post doordat ik vannacht wat lag te brainstormen. Het is nu eenmaal een feit dat mijn brein ‘s nachts het meest actief is en ik kom dan ook op de beste ideeën. Het idee voor deze blog ontstond uit een mail aan iemand, die ik in mijn hoofd al aan het citeren was en waar iets over vroeger in voorkwam.

Ik heb een voorliefde voor ‘dingen van vroeger’. En daar bedoel ik niet alleen de Nederlandse geschiedenis mee, maar ook feitjes over mensen uit hun jeugd. Hoe zagen ze er toen uit? Hadden ze toen nog wel haar op hun hoofd?

Wat was hun favoriete buitenspeelactiviteit en wat voor kattenkwaad haalden ze allemaal uit? Die fixatie voor vroeger had ik al toen ik zelf kind was. Mijn favoriete verhaaltje voor het slapen gaan, was dan ook een ‘verhaaltje van vroeger’.

Mijn moeder las altijd voor uit Jip en Janneke, maar als m’n vader bij me kwam liggen en begon te vertellen over kattenkwaadstreken van toen hij een jochie was, dat waren de mooiste verhalen! Vooral omdat ze echt gebeurd waren en mijn vader ‘t equivalent van Dik Trom was in zijn jeugd. Hij had zelfs de naam mee (Dick).

Zo vertelde hij me over de keer dat een jongetje z’n mooie leren broekriem gestolen had en hij vervolgens met een maatje door het wc-raampje van het huis waar die jongen woonde, gist in de toiletpot had gegooid, die ze bij de bakker hadden gehaald.

Ook had hij een grapje uitgehaald met een klasgenootje die een bril droeg. In die tijd waren dat van die jampot-glazen. Hij zei tegen het jongetje dat ie in de inktpot moest blazen, wat het jochie vervolgens nietsvermoedend deed. Gevolg: Donkerblauwe bril.

Zo waren er talloze verhalen. Er leek geen einde aan te komen en daarnaast is m’n vader een goed verteller. Zelfs als ie een verhaal ophangt over de economie en waar dat volgens hem door komt, zit je nog geboeid te luisteren. Inmiddels is hij 59 jaar oud, maar sterke verhalen vertellen kan ie nog steeds als de beste. Hij is zelfs een tijdje geleden begonnen met het opschrijven van alle ‘verhaaltjes van vroeger’, zodat ze voor altijd bewaard zullen blijven.