Er zijn al honderden boeken aan gewijd, televisieprogramma’s, websites, fora, smartphone-apps, artikelen in tijdschriften en misschien zelfs nog wel praatgroepen: Het verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen schijnen van Mars te komen en vrouwen van Venus. Mannen liegen en vrouwen kopen altijd schoenen. Dat idee.

Helaas leidt dat er in het dagelijks leven nogal eens toe dat de vrouwen mannen afschilderen als on-emotionele wezens zonder oren, die maar één ding tegelijk kunnen en meestal is dat aan seks denken. Mannen daarentegen, schilderen de vrouw nogal ‘ns af als een overgevoelige soort met Niagara-trekjes en volledig self-supporting, als het op problemen creëren aankomt.

Ikzelf zit ertussenin: ik ben niet van de soort die mannen aanvalt, maar ook niet andersom. Al schaar me meestal eerder bij mannen en hun meningen, maar niet altijd. Ik heb zelf meermalen de fout gemaakt om mezelf helemaal gek te maken als iemand waar ik veel om geef iets tegen me zei waardoor ik dacht dat ie boos op me was.

Een mailtje met de zinnetjes “Ben je boos op me?” en “Heb ik nu iets verkeerds gezegd?”, gingen vooral in de beginperiode dat ik ‘m kende en graag in het gevlei wilde blijven, nogal eens mijn mailbox uit.

Niet veel later, maar niet snel genoeg naar m’n zin, volgde dan een reactie met de verlossende woorden: “Nee joh, niets aan de hand!” En elke keer als hij dat zei, dacht ik. Knoop dat ‘ns in je oren en fok jezelf de volgende keer niet zo op. Uiteindelijk kan ik zeggen dat ‘t nu over het algemeen prima gaat, maar soms!

Toen ik bovenstaande afbeelding met dagboekfragmenten van een stel tegenkwam op Facebook, moest ik glimlachen. Dit is zó herkenbaar! Zowel vanuit mannelijk als het vrouwelijk oogpunt. Ik vind het geweldig hoe ze het grootste probleem in de communicatie tussen man en vrouw in één zo’n stukje tekst perfect kunnen samenvatten. Geweldig!

Zo zie je maar: Niet alles is wat het lijkt! Zij is al zó ver dat ze denkt dat ie niet meer van haar houdt of misschien vreemd gaat, terwijl het enige wat er aan de hand is en wat in zijn hoofd omgaat dat de motorfiets niet meer wil starten. Ik denk dat dit voor iedereen, maar vooral voor ons dames, een hele wijze levensles zou kunnen zijn!