Op de dag dag dat Sinterklaas op z’n paard en z’n trouwe metgezel Zwarte Piet de harten van de Nederlandse kinderen veroveren met zakken vol cadeautjes en pepernoten, wil ik het toch eens ergens over hebben. Het is nu op één dag al de tweede keer dat ik iets zie of lees over het stoppen met Zwarte Piet ‘zwart’ noemen, omdat dat discriminerend zou zijn.

Om daar mijn persoonlijke en ontnuchterende mening op los te laten: Ik vind het kolder. Je kunt overal wel wat over te zeiken hebben. Eerst de negerzoen, nu Zwarte Piet? Ik kan me enerzijds wel een beetje inleven in de geest van de tegenstanders:

Sinterklaas als een soort blanke tiran met een rare hoed en een stel zwarte slaven achter zich aan. Maar sinds wanneer is de slavernij ook alweer afgeschaft in Nederland? Juist, in 1859 om precies te zijn, dat is dus al even geleden. Geen reden om je zorgen te maken dat er met het zoete Sinterklaasfeest toch stiekem een link naar de slavernij wordt gelegd.

Daarnaast: Hoe wilde je kinderen in een leeftijd van nul tot plusminus tien jaar uitleggen dat Zwarte Piet opeens maar een andere naam moet hebben wegens een gevoelig liggende kwestie met betrekking tot maatschappelijke etiquette?

Maak dat de kat maar wijs, dat gaat je niet lukken! Dat is hetzelfde als je zoontje van 4 vertellen dat Pindakaas eigenlijk Pindaboter moet heten. Sinterklaas is een feest van de kinderen en moet dat blijven. De volwassenen kunnen zich dus ook beter met volwassen zaken bezig houden!

Sowieso is Zwarte Piet in zekere zin een fictief figuur, al dan niet uitgebeeld door echte mensen. Waar Sinterklaas, officieel Sint Nicolaas, wel echt bestaan heeft, is Zwarte Piet er in de loop van de tijd bij bedacht. Kijk Wikipedia er maar op na.

zwarte-piet

Bekijk voor de grap ook eens een willekeurig plaatje van Zwarte Piet en het zal je opvallen dat het duidelijk om een gecreëerd personage gaat. Heb je ooit een mán gezien met rode lipstick, gouden oorringen en een maillot? Om het over die bont gekleurde uitdossing nog maar niet te hebben. En dan wil ik nu dus het woord carnaval niet horen, dat valt buiten de (stoom)boot.

Heb je ooit iemand horen zeuren over het feit dat Bart Simpson geel is en dat de Chinezen daar mógelijk problemen mee zouden kunnen hebben? Geloof me, Chinezen zijn er altijd nog meer dan zwarte mensen, dus als je die over je heen krijgt ben je nog niet jarig.

Dat terzijde, maar ‘t gaat om het idee. Je kunt overal wel een negatieve mening over hebben, iets racistisch of pessimistisch achter zoeken en dan, nota bene tijdens de intocht van Sinterklaas, een evenement waar alle kleintjes van het land naar uitkijken, gaan demonstreren. Triest vind ik dat toch wel een beetje. Waar gáát het dan nog over. Je zin krijgen? Aandacht krijgen?

Sowieso vind ik het ook hypocriet. We mogen de, toch nog altijd vriendelijk klinkende namen als Negerzoen en Zwarte Piet van een bepaalde groep mensen niet gebruiken, maar ondertussen scheldt wel half Nederland elkaar uit voor ‘kankerlijer’ of het eveneens buitengewoon charmante ‘kankerhoer’. Nee, dát is lekker!

Zijn we dan niet een klein beetje verkeerd bezig? Ik zou haast voorstellen om de gevoelige termen negerzoen en zwarte Piet vanaf nu en per direct in te zetten als scheldwoord. Mensen zonder kanker worden tenslotte ook om de oren geslagen met die ziekte, dus kun je blanken ook wel uitmaken voor neger, dat is wel waar het, heel letterlijk gezien, op neerkomt en daarmee is het probleem racisme ook meteen uit de wereld. :-)

Oké, dat is vrij plastisch gezien, maar als je er echt over nadenkt, is het wel zo. En dan zie je dus ook pas in wat voor onzin het is. Ik stel voor dat de mensen zich vanaf nu gaan bekommeren om dingen die écht belangrijk zijn en Sinterklaas én z’n zwarte Pieten lekker laten voor wat ze zijn: een kinderfeest wat ook van de kinderen moet blijven!

Fijne Sinterklaasavond gewenst!