Nog een paar dagen, dan is het kerstmis. Ondanks dat ik dit jaar heel wat minder zin in deze feestdagen heb dan andere jaren, heb ik wel traditiegetrouw een persoonlijk kerstkaartje in elkaar geflanst. Waar het elk jaar opnieuw weer een terugkerend drama is om inspiratie te vinden voor een leuk en origineel kaartje, was dat dit jaar helaas niet anders.

Voor een gedeelte van mijn kaart had ik al een idee, maar er moest ook nog een foto bij en dat bleek nog het meest problematische deel. Ik had inmiddels al zo’n enorme eisenlijst opgesteld met punten waaraan deze foto ‘moest’, voldoen.

Dat elk restje inspiratie wat ook nog maar in de buurt van die lijst durfde te komen, meteen voor dood verklaard kon worden. Uiteindelijk is het gelukkig toch allemaal nog gelukt en, niet onbelangrijk, ook nog op tijd. De kaart die je hieronder kunt zien is ook als papieren versie verzonden.

Dit keer sloeg ik daarin een nieuw pad in. In plaats dat ik mijn kaart zoals inmiddels al jaren als foto liet afdrukken, ging ie deze keer naar de drukker, om vervolgens op hoogwaardig 250 grams papier geprint te worden.

Voor de prijs hoefde ik het niet te laten, afdrukken op foto was slechts een paar euro goedkoper en drukwerk geeft toch altijd net dat beetje meer uitstraling. Op de printversie staat overigens geen ‘design by Ester’, maar voor de webversie heb ik dat wel gedaan. Het blijft internet tenslotte.

Kerstkaart 2011

Dat is hem dan, mijn persoonlijke kerstkaart van 2011. Van het frame tot de typografie tot de foto; allemaal zelf bedacht en gemaakt. Er zitten aardig wat uurtjes werk in dit feestelijke projectje, maar ondanks wat gescheld en gemopper tussendoor omdat er van alles tegen zat, ben ik toch blij dat ik het gedaan heb.

Behalve deze kaart wil ik je ook nog kennis laten maken met een andere kerstkaart die minsten zo leuk is, niet in het minst vanwege het goede doel. ING heeft samen met UNICEF een projectje opgezet waarbij je een virtuele kerstkaart kunt sturen waarbij ING voor elke 10 afgelegde kilometer tussen het IP-adres van jou en de ontvanger 1 cent uitbetaalt aan UNICEF.

UNICEF gebruikt dit geld om in te zetten voor kinderen in Gambia die, in tegenstelling tot kinderen in de westerse wereld, niet naar school kunnen. Voor elke € 30 kan er weer een kind een jaar lang naar school, dus ik zou zeggen: een mooi doel om op deze manier mee te doen zonder dat je er je portemonnee voor hoeft te trekken.

Je kunt zelf een kaartje sturen, maar je kunt natuurlijk ook beginnen met op mijn kerstkaart te klikken. Ik zit momenteel al op een bedrag iets boven de € 50, wat ik met name te danken heb aan het feit dat mijn vader momenteel op de Filipijnen zit en dat tikt aardig door qua aantal kilometers. Tot zover niet één, maar twee kerstkaarten in één blog. Als dat geen geweldige feestdagen oplevert, weet ik het ook niet meer :-) Merry Christmas, ho, ho, ho!