De afgelopen dagen ben ik aardig wat uurtjes met de site in de weer geweest. Eens in de zoveel tijd krijg ik daar opeens veel zin in. Nieuwe plug-ins zoeken en installeren, items wat mooier en strakker stylen en kleine dingetjes waar ik me soms al tijden aan erger, eindelijk eens verhelpen. Wat soms ook wel de nodige moeite kost om het naar m’n zin te krijgen.

Ik ben blij dat ik veel ervaring heb met webdesign. Ik kan prima overweg met HTML, PHP en CSS en een beetje Javascript. Als er iets niet werkt of ik aanpassingen wil doorvoeren die niet via het administratiegedeelte van WordPress gemaakt kunnen worden, houdt dat in dat ik met m’n neus in de code moet en dan moet je wel weten waar je mee bezig bent.

Met slechts één komma te veel of te weinig kan het gebeuren dat je mooie site verandert in een witte pagina met foutmelding. Het is een aardig lijstje geworden en ik ben erg tevreden met het resultaat. Sommige dingen zijn zowel letterlijk als figuurlijk klein en zullen niet snel opvallen, andere dingen hebben wat meer impact.

Fixed: Lange spatie achter smileys

Achter de smileys stond een lange spatie. Als er één achteraan een zin stond, viel dat niet zo op, maar als er direct tekst achteraan kwam, was het duidelijk zichtbaar. Terwijl ik dacht dat het makkelijk te verhelpen zou zijn, heb ik er uiteindelijk drie kwartier op gezeten. Het grootste deel van de tijd ben je alleen bezig met zoeken waar het kon zitten en uitsluiten waar het niet aan lag. Maar het is gelukt!

Vernieuwd: Smileys

Het standaard smiley-pakket van WordPress vind ik niet geweldig en ik was dan ook blij toen ik met Smilies Themer kon kiezen uit andere pakketten. Uiteindelijk zijn de nieuw gekozen smileys net wat mooier dan het standaard pakket en ik vind ze ook best schattig.

Nieuw: Weergave laatste blogpost bij reactie

Ik zag op verschillende blogs de mogelijkheid om je laatste blogpost te tonen bij je reactie. Al snel had ik de plug-in CommentLuv gevonden en geïnstalleerd. Standaard is het hokje voor deze functie aangevinkt, dus zodra je de URL van je site invult bij je reactie, komt automatisch je laatste blogpost onder je reactie te staan. Handig!

Fixed: Uitlijning aanvink-opties onder reactieveld

Ik ergerde me aan de uitlijning van vinkjes onder de reactiemogelijkheid. Nadat ik CommentLuv had geïnstalleerd, kwam er onder het reactieveld een extra vinkje, die qua uitlijning en lettergrootte niet aansloot op de twee voor notificatie-opties eronder. Het duurde even voordat ik ‘t uitgedokterd had, maar nu ziet het er een stuk beter uit!

Fixed: Diverse dingen vertaald naar Nederlands

Ondanks dat WordPress met een Nederlandstalig taalpakket komt, blijven er altijd bepaalde dingen over die nog steeds Engels zijn. Ook plug-ins kunnen ongewenste taalveranderingen op je blog teweegbrengen. Dingen die nog in het Engels waren, zijn nu vertaald.

Contact pagina

Vernieuwd: Contactpagina

Die contactpagina was echt een ondergeschoven kindje. Ik heb er destijds het eerste het beste contactformulier op geramd met drie regels tekst erboven en er later nog social media links aan toegevoegd. Dat moest anders!

Inmiddels heeft de pagina een complete transformatie ondergaan. Niet alleen is het formulier mooi gestyled, ook heb ik een afbeelding geplaatst, waardoor het geheel een beetje meer body krijgt. Tot slot heb ik de saaie linkjes vervangen door icoontjes, zodat het er gelijk leuker uit ziet. Bekijk de vernieuwde contactpagina hier.

Nieuw: E-mail bevestiging

Behalve een opgefriste contactpagina, is er nog een nieuwigheidje wat ik leuk vind. Wanneer iemand me via het contactformulier een bericht stuurt, krijgt diegene vervolgens automatisch een mailtje met een kopie van het verzonden bericht en een bedankje. Een soort bevestiging dat het bericht succesvol verzonden is. Dit bleek een leuk extraatje te zijn van de plug-in Contact Form 7, wat ik nog niet eerder ontdekt had!

Nieuw: ‘Bedankbriefje’ na reactie op blogpost

Ik had een plug-in die een bedankmailtje stuurt, wanneer iemand voor het eerst een reactie plaatst, maar die werkt niet meer. Inmiddels heb ik een nieuwe en meer geavanceerde plug-in genaamd Thank Me Later en die doet z’n werk goed.

Vernieuwd: Over Mij pagina

De Over Mij pagina is net als de contactpagina volledig vernieuwd. Ik werkte ‘m al regelmatig bij als er informatie veranderd was, maar ik was dat puntenlijstje zo zat, dat ik besloot de tekst te herschrijven, dit keer zonder opsomming van deels oninteressante feitjes.

Iets wat ik zelf leuk vind, is dat ik een soort rode draad door de tekst verweven heb, waarmee je de tekst in grote lijnen al snel gelezen hebt, omdat ik gebruik heb gemaakt van vetgedrukte woorden die als een soort tags functioneren. Ook daar vond ik het leuk om zo’n zelfde verticale afbeelding te gebruiken als op de contactpagina. Bekijk mijn profielpagina hier.

Vernieuwd: Mobiele versie

Ik gebruik al een tijdlang de plug-in WPtouch, waarmee een mobiel thema geactiveerd wordt wanneer iemand de site op een telefoon bekijkt. Eigenlijk ben ik nooit verder gekomen dan de plug-in installeren en noodzakelijke dingen instellen, maar ik had niet eens m’n eigen icoontje ingesteld en ook de kleuren klopten voor geen meter. Inmiddels ben ik daar mee aan de slag gegaan en ziet het er gelijk beter uit!

Mobiele versie van EstrellaWeb

Vernieuwd: Op foto klikken voor groter formaat

Ik gebruikte al een tijd Simple Lightbox om afbeeldingen te kunnen vergroten. Deze werkte op zich prima, maar toen ik WP FancyZoom zag was ik verkocht. Supersnel en met een mooi zoom-effect, inclusief een subtiele schaduw. Als je op een foto klikt kun je het effect in werking zien.

Nieuw: Online bezoekers weergave

Jarenlang heb ik gebruik gemaakt van W.I.E. Online om met een simpel scriptje te kunnen zien hoeveel bezoekers er online zijn. Helaas ontdekte ik dat het laden van de site vertraagd werd, doordat het script niet meer werkte. Gelukkig al snel een alternatief gevonden in de vorm van een tellertje wat aan de rechterkant van de pagina vastgeplakt zit, genaamd WP UserOnline. Grappig genoeg past de stijl van dit tellertje goed bij de rest van m’n site!

EstrellaWeb fotogalerij

Verwijderd: Fotomap ‘Events 2009’

Ondanks dat m’n blog in mei dit jaar al tien jaar bestaat, heb ik er een paar jaar geleden voor gekozen om de content te beperken tot de laatste drie jaar. Dat geldt ook voor de fotomappen en als er weer een nieuw jaar aangebroken is, gaat alles van het oudste jaar eruit. Scheelt ook ruimte. De map ‘Events 2009’, is dus weg. Waarschijnlijk ga ik binnenkort beginnen aan de klus om blogposts van 2009 op te schonen en te archiveren.

Optimized: Database

Als laatste heb ik flink de bezem door de database gehaald. Ik had daar een plug-in voor, maar toen ik pas ontdekte dat er nog allerlei meuk was achtergebleven, was er grover geschut nodig. Het eerste gedeelte heb ik handmatig gedaan, maar al snel vond ik een plug-in genaamd Clean Options, die dit lastige werkje verlichtte. De database is opgeschoond en geoptimaliseerd, wat ook effect heeft op de snelheid van de website.