Eens in de zoveel tijd heb ik het helemaal te pakken: dan ben ik de hele dag bezig met één ding; en dat is mijn nieuwe iPhone spelletje. Een paar maanden terug was dat nog GoldMiner (die ik inmiddels weer van m’n telefoon heb gegooid omdat ik er niks meer mee deed).

Nu is het de interactieve game Draw Something. Net als het alom geprezen Wordfeud (waar ik zelf geen klap aan vind, ondanks dat ik woordspelletjes normaal heel leuk vind), is dit inmiddels ook een razend populair spelletje wat je met andere mensen om beurten speelt.

Bij dit spel moet je door de ander gemaakte tekeningetjes raden en de ander moet vervolgens een door jou gemaakt tekeningetje raden. Het is overigens niet zo dat je zelf woorden kunt verzinnen. Je krijgt 3 suggesties waarvan je er één kiest.

Vervolgens beeld je het woord uit in een tekeningetje. De ander krijgt een aantal letters te zien waarmee het woord te maken is. Met een bom kun je verkeerde letters eruit gooien, zodat het, als je niet gelijk ziet wat het is, makkelijker wordt om tot de oplossing te komen.

Die bommen krijg je helaas niet onbeperkt. Volgens mij krijg je er standaard 10, daarna moet je ze kopen met de muntjes die je verdient met het spelen van levels. Ook kun je muntjes kopen met echt geld, mocht het je niet snel genoeg gaan. Natuurlijk kun je een beurt ook passen, maar dat betekent wel dat je weer terug gaat naar level 1, als je net ergens bij 15 zat is dat wel erg zonde natuurlijk!

Het spel is overigens wel in het Engels, dus ook de woorden die je moet tekenen of raden. Dat vind ik niet zo’n probleem, maar er zijn soms woorden die ik niet ken en dan wordt het iets lastiger. Aan de andere kant is dat ook wel weer educatief. Ik vergeet nu tenminste nooit meer dat een funnel een trechter is en dat whiskers snorharen van de kat zijn!

Ik vind het een ontzettend leuk spelletje, wat ook leuk is dat je echt kunt zien hoe de ander aan het tekenen is, dat geeft op de één of andere manier toch een soort sociaal gevoel. Ook leuk is dat je een filmpje te zien krijgt van wanneer de ander jouw tekeningetje geraden heeft. Je kunt zien hoe snel ze het wisten en ook of ze eerst misschien een ander woord in gedachten hebben, door de letters die ze op het ‘plankje’ zetten.

Je kunt ook meerdere spelletjes tegelijk spelen en speelkandidaten toevoegen van je Facebook vrienden, het intypen van een e-mail adres of gebruikersnaam of random, waarbij je dus een willekeurige tegenspeler krijgt. Ik heb inmiddels iets van 15 potjes open staan en ik kan elke keer niet wachten tot ik weer aan de beurt ben om te raden en vervolgens zelf weer te tekenen.

Sowieso vind ik de teken-factor ook erg leuk. Ik heb altijd erg van tekenen gehouden en op deze manier doe ik het toch nog een beetje, al moet ik er wel bij zeggen dat het lastig is echt mooie tekeningetjes te maken.

Ik had heel hoopvol al zo’n pennetje gekocht waarmee je op de iPhone kan werken (een soort stylus) maar dat werkte voor geen meter dus die heb ik maar weer terug gebracht. In het filmpje hieronder is er wel duidelijk iemand met écht talent aan het tekenen geweest want zulke mooie tekeningetjes heb ik in het echt nog niet voorbij zien kome

Downloads