Ik heb getwijfeld of ik een blogpost aan dit onderwerp zou wijden: Dromen in z’n algemeenheid en in het bijzonder de bizarre droom die ik een paar dagen (of moet ik nachten zeggen) geleden heb had. Toch vind ik het een heel intrigerend onderwerp waar ik me graag in verdiep en dus schrijf ik er toch maar een blog over.

Iedereen droomt, ‘t schijnt zelfs dat je zelfs meerdere keren per nacht droomt en je dat ook nodig hebt om goed te kunnen slapen en te functioneren. Kort gezegd: Zo hard als je je slaap nodig hebt, schijn je ook je dromen nodig te hebben.

Negen van de tien keer onthoud je ze niet en lijkt het alsof je ‘niet gedroomd’ hebt, maar blijkbaar zijn ze er wel. Waar de één nooit iets onthoudt, herinnert de ander zich het vaak nog wel. Ik kan me soms zelfs twee of drie dromen herinneren, al vervaagt het altijd snel nadat je wakker bent geworden, alsof het uit je geheugen weg glipt. Raar is dat eigenlijk!

Ook kun je vaak info halen uit dromen, door symbolen. Er zijn ook voorspellende dromen maar die komen maar weinig voor. Wat die symbolen betreft: ik neem het met een korrel zout. Desondanks blijft het onderwerp me intrigeren en als ik een aparte droom heb gehad, check ik soms Droominfo.nl om te kijken of ik er iets mee kan.

De droom die ik onlangs had, begon ermee dat ik naar de gevangenis moest en op het moment dat ie begon, werd ik binnen gebracht. Nu heb ik nooit ook maar het minste criminele uitgehaald, maar heb wel eens een gevangenis van binnen gezien met een uitstapje van school.

De gevangenis waar ik binnen werd gebracht, leek in het minst op een normale gevangenis. Er was een zaal die me aan een soort fabriekshal deed denken, met TL lampen die dag en nacht brandden. In de zaal stonden talloze kleine metalen kooitjes van ongeveer anderhalve meter, op hooguit twee meter bij elkaar vandaan. Die kooitjes waren dus de cellen.

Ik had Bas bij me en die wilden ze eerst buiten aan een paal binden, om hem aan z’n lot over te laten. Ik raakte daar zo van in paniek, dat hij uiteindelijk bij me mocht blijven. Vervolgens moest ik dus ook in zo’n kooitje. Er lag alleen een heel dun dekentje op de betonnen vloer en daar moest ik samen met Bas, mijn tijd slijten. Ik kon niet languit liggen en maar net rechtop zitten.

Op een gegeven moment moest ik naar het toilet en dat was buiten het gebouw. Je moest er ook nog eens ruim vijf minuten voor lopen. Eenmaal bij het toilet, bleken er twee houten hokjes te staan, één voor heren en één voor dames.

Op het herentoilet stond WC, maar op het damestoilet stond een bordje met de tekst ‘The Girl’s Place’, wat ik een rare benaming vond voor een WC, zéker zo één die er zo beroerd uitzag. De WC was niet meer dan een plastic afwasteiltje met een groot gat erin en het stonk vreselijk.

Eenmaal terug in mijn kooi, was de droom gelukkig snel afgelopen. Ik vond het de meest bizarre droom die ik in tijden heb gehad. Gelijk de website met info over droomsymbolen ingetikt op m’n iPhone en gezocht op ‘gevangenis’. Daarop kreeg ik de volgende tekst te zien:

Als je droomt dat je in de gevangenis zit, suggereert dit dat je je niet vrijelijk kunt uiten. Het zou kunnen voelen alsof je wordt gecensureerd.

Terwijl ik normaal vaak wel iets uit de informatie kan halen bij dromen met heel kenmerkende eigenschappen, had ik er dit keer echt niks aan. Ik heb er tig keer over nagedacht, maar het klopt gewoon niet.

Ik kan me vrijelijk uiten en doe dat ook en gecensureerd voel ik me zeker niet. Laat ik wel iemand kennen voor wie dit absoluut geldt, maar het zou een beetje raar zijn als ik voor een ander heb gedroomd, volgens mij kan dat niet eens.

Hieruit blijkt maar weer dat je niet alles moet geloven wat er staat. Het is vaak meer uit interesse dat ik op zo’n dromensite kijk dan dat ik met de uitkomst aan de slag ga. Het is een beetje als bij een horoscoop, als je het geluk hebt dat er iets in staat wat bij je past en op je omstandigheden aansluit, vind je het leuk dat het klopt, maar negen van de tien keer klopt er geen barst van.

Sowieso zit er ook veel verschil in droomanalyses. Maar ondanks dat er meer onzin dan zinnige informatie te vinden is, blijft het wel een feit dat je, mits je het kaf van het koren scheidt, soms nuttige informatie over droomsymboliek kunt vinden. Er zijn ook boekjes van.

Droom jij weleens rare of uitzonderlijke dingen?