Ondanks dat ik elke dag wel loop te mopperen op de sneeuw, het ijs en de kou, moet ik toegeven dat ik er vanuit fotografisch oogpunt wel van geniet. Vandaag ben ik er met Bas op uit getrokken om wat foto’s te schieten van het ijs-landschap.

De eerste foto maakte ik gisteren. Omdat ik een verkeerde witbalans had gebruikt, waren veel foto’s blauwig. Dit is prima te corrigeren in Lightroom, maar op de één of andere manier kwamen er een paar niet helemaal goed uit de verf, deze was daar één van en dus maakte ik hem zwart-wit, wat er minstens zo goed bij past!

120205-lingehaven

Ook dit plaatje is van gister. Deze meeuw was met een eend aan het scharrelen op het ijs en de eend had een enorm stuk brood te pakken. Ondanks dat je juist zou zeggen dat meeuwen normaliter brutaler zijn, hield de meeuw duidelijk afstand en probeerde niet het brood van de eend te pakken. Daarbij draaide hij elke keer met z’n kopje en leek het haast alsof hij wilde zeggen “Wat moet ik nou! Ik wil óók eten!” Ik vond vooral deze foto haast aandoenlijk.

120205-meeuw

Een panoramafoto van Molen De Hoop en de uiterwaarden. Grappig dat dit tafereeltje zo dicht bij mijn huis is. Altijd als ik daar in de buurt ben vind ik het bijzonder dat je hier echt mooie natuur en landelijke taferelen hebt, terwijl je midden in de stad zit.

120205-sneeuw-01

Ook deze foto heb ik gisteren gemaakt, hij lijkt in zekere zin misschien wel iets op die erboven, maar zelf vind ik hem weer heel anders en mooier. Op de foto erboven zijn de kleuren ook iets warmer en als je goed kijkt kun je zien dat de onderste van de twee van onderaf is genomen, ik ben op m’n knieën in de sneeuw gaan zitten om de molen er helemaal op te krijgen.

Als je vaker naar mijn foto’s gekeken hebt, zal het je opvallen dat onder meer deze molen regelmatig terugkeert in mijn werk. Ik heb altijd al bovenmatige interesse in molens gehad wat misschien wel een ‘erfstuk’ is van mijn opa die ook van molens hield en zelfs jarenlang in het bestuur van een molenstichting heeft gezeten.

120205-sneeuw-02

De laatste foto van gisteren. De molen die je erboven ziet staat op deze foto als het ware een stuk naar links. Als hij op de foto zou staan, zou hij van de pagina af vallen. Dit is het terrein achter de Dalempoort, het zijn eigenlijk uiterwaarden maar je kunt er ook lekker wandelen.

120205-sneeuw-04

Op deze foto zijn verschillende dingen te zien en dat vind ik er juist leuk aan. Op de voorgrond zie je grote stukken ijs en verderop is het water open en zie je ook een grote groep vogels zitten. Daar weer achter zie je meerpalen en een aanlegsteiger, dat is Buiten de Waterpoort.

120206-dalempoort-07

Deze foto vind ik zelf heel gaaf, hij geeft met zo’n Noordpool-gevoel. Als je deze foto ziet en je zou niet weten waar ie genomen was zou je toch denken dat het zoiets zou kunnen zijn, of desnoods ergens anders waar veel ijs en uitgestrekte vlaktes zijn.

Zoals je kunt zien is het water volledig dichtgevroren. Langs de kade is het ijs gaan kruien en liggen er veel grote brokken. Toen Bas en ik er waren konden we het ijs ook horen kraken en buigen, best fascinerend van die geluiden die onder die dikke plaat ijs vandaan komen.

120206-dalempoort-08

Dit vind ik echt een plaatje. Ik heb een staande foto met bijna dezelfde compositie, alleen dan zonder die tak en dat maakt gelijk een heel verschil. Het totaalplaatje vind ik juist op deze manier echt iets extra’s krijgen en met een beetje fantasie zou je haast zeggen dat de molen als het ware omlijst wordt door twijgjes.

120206-dalempoort-12

Normaal zijn foto’s waarop een dier van de achterkant gefotografeerd is niet snel interessant, bij deze vind ik dat wel het geval. De vrouwtjes eend lijkt haar ‘schouders’ op te trekken om zich tegen de kou te weren. Ik heb niet veel verstand van eenden, maar misschien is het echt wel zo dat ze hun verendos wat opzetten om meer warmte te behouden. Iemand?

120206-eend-01

Deze foto vind ik echt gaaf. Hier staan twee eenden in silhouet op het ijs wat zo hard schittert dat het net een diamanten oppervlak lijkt te zijn. Voor zover ik het kan zien is het een paartje wat daar naast elkaar staat.

120206-eenden

Tot slot een foto van Bas en mij. Op de achtergrond zie je het dichtgevroren water.

120206-ester-bas

Maak jij ook (veel) foto’s met dit ijzige weer of vind je het te koud?