Het is veel te lang geleden dat ik een leuk DIY-projectje heb gedaan. ‘Vroeger’ was ik vaak bezig met customizen van kleding, maar de laatste jaren komt het er niet meer zo van. Nu vond ik dat het eens tijd werd om iets te ‘verbouwen’ en wel een saaie spijkerbroek die ik al op de stapel voor de Kringloop had liggen.

Ik wilde daar een gerafelde shorts van maken met gebleekt effect. Bleken heb ik één keer eerder gedaan en dat leverde vooral vlekken op en niet echt een mooi resultaat. Op de website van Zeeman kun je filmpjes bekijken van hoe het wél moet (bleken, gaten maken en eventueel nog verfspetters erop) en die tips heb ik opgevolgd.

Het resultaat kun je hieronder zien! Ik vind dat ‘t best goed gelukt is. Op de foto ernaast zie je hoe de broek (althans, wat ervan over is) er eerst uitzag qua kleur: Donkerblauw met een subtiele wassing. Ik vind dat hij er nu een stuk leuker uitziet!

Wat heb je nodig?
  • schaar
  • spelden
  • bleekmiddel
  • 2 schuursponsjes
  • schuurpapier
  • keukenhandschoenen of wegwerphandschoenen
De juiste lengte

Als eerste begin je met het op maat knippen van de shorts. Je trekt je spijkerbroek aan en bepaalt vervolgens de lengte. Mocht je de onderkant van de broekspijpen willen omslaan, dan moet je de lengte wat langer houden.

Vervolgens zet je op beide naden (aan de binnenkant en buitenkant van je been) een speld op de plaats waar je wilt knippen. Als je niet zo goed met een schaar bent, kun je voor de zekerheid met behulp van een liniaal op het stuk tussen de twee spelden nog wat extra spelden zetten, zodat je zeker weet dat je recht gaat knippen.

Tip: Houd de shorts bij het kruis iets langer dan aan de zijkant. Zoals je op de foto’s ziet, loopt de onderkant eigenlijk in een iets schuine lijn van binnen naar buiten. Bij het dragen valt het dan juist recht op je been. Shorts die je in de winkel koopt, zijn ook vaak op deze manier gemaakt.

Als je de juiste lengte bepaald hebt (houd het liever iets te lang, als je ‘m te lang vindt, kun je er altijd nog iets afknippen), knip je eerst de broekspijp af waar de spelden zitten. Het spelden hoef je dus maar op één broekspijp te doen. Gebruik hiervoor een zeer scherpe schaar om happen in de stof te voorkomen, bij voorkeur een stofschaar.

Als de eerste broekspijp eraf is, trek je de broek nogmaals aan, om te kijken of het naar je zin is. Zo niet, knip je ‘m bij. De reden dat je dit doet voordat je aan de andere pijp begint, is omdat er maar één manier is om de broekspijpen gelijk te krijgen. Als je achteraf nog aan beide pijpjes moet knippen is de kans groot dat ze ongelijk worden.

Is de lengte naar je zin? Leg de broek vervolgens plat op tafel en vouw hem dubbel, zodat beide broekspijpen precies op elkaar liggen. Vervolgens knip je de andere broekspijp af, precies langs de rand waar je de andere hebt geknipt. En voilà, daar heb je je shorts!

spijkerbroeken

Rafelen

Dan begint het leukste deel: Ik ben begonnen met rafelen. Trek de onderkant van de shorts strak en ga er met de scherpe kant van één van de poten van een schaar overheen in een raspende beweging. Je kunt ook een kaasschaaf of rasp gebruiken.

Wil je geen rafels, maar een omgeslagen randje, dan kun je dat heel gemakkelijk doen: Je slaat de pijpjes één of twee keer om, bij voorkeur als je de shorts aan hebt, zodat je kunt zien of het gelijk is. Dat zet je vast met wat spelden, je trekt de broek weer uit en maakt wat steekjes op de plek waar de spelden zitten. Op die manier krijg je een nonchalant omslageffect.

Bleken

Nu je rafels hebt (of een omgeslagen randje), ga je verder met het bleken. Zorg ervoor dat je niet je nieuwste kleren aan hebt, voor het geval het bleekmiddel spettert. Vervolgens pak je de twee schuursponsjes, handschoenen en bleekmiddel en het is handig om dit buiten te doen, omdat de chloorlucht anders op je ogen en adem kan slaan.

Vervolgens trek je de handschoenen aan en leg je de shorts plat op je werkoppervlak. Je doet wat bleekmiddel op één van de schuursponsjes en drukt het andere sponsje erop, zodat de chloor verdeeld wordt. Daarna ga je aan de slag: Je wrijft en dept het sponsje over de delen die je lichter wilt. Het mooiste is om dat te doen op plekken waar spijkerbroeken doorgaans het meest slijten: Op het stukje bij de ritssluiting, bovenbenen en kontzakken.

Het is overigens niet een kwestie van één keer wrijven: Ik ben ruim een half uur bezig geweest voordat het licht genoeg was. Als je denkt dat er niets meer op je spons zit, druk je hem nog eens in het andere sponsje of doe je er nieuw bleekmiddel op. Ik heb zelf ook de sponskant gebruikt, dit gaat wat schuimen en is bijvoorbeeld handig voor stukjes waar je een wat dramatischer effect wil hebben, bijvoorbeeld bij het maken van gebleekte vouwen.

Daarvoor maak je wat kleine horizontale vouwen in de broek op de plek waar dat ook gebeurt bij het dragen, vervolgens wrijf je er met het sponsje overheen, in de richting van de vouwen. Je zult zien dat dit direct effect heeft, op de foto’s hierboven zie je het ook duidelijk terug.

Wat ik zelf mooi vind, is om het randje waar de rafels zitten extra te accentueren, daarvoor ben ik diverse keren met het sponsje langs de onderste rand gegaan. Dat heb ik rondom gedaan. Het effect is dat de onderkant en met name het rafel-gedeelte net wat meer geaccentueerd wordt.

Rough it up

Let wel op dat de gebleekte plekken tijdens het drogen nog meer oplichten. Natte stof is sowieso donkerder, maar het bleekproces gaat ook nog even door. Als je klaar bent, kun je er eventueel nog wat ruwe plekken en/of gaten in maken. Ik heb met een schaar wat kleine inkepingen in de broek gemaakt en ben er daarna met de kaasschaaf overheen gegaan, voor een rafelig effect. Schuurpapier kun je gebruiken om de stof nog ruwer te maken voor het ultieme versleten effect. Tot slot gooi je je broek in de wasmachine en daarna is ie ready to wear!