Hoog water? Ik hoor je al bijna denken: Wanneer was dat? Lees ik een oud artikel? Nee. De foto’s zijn al ‘wat’ ouder, om precies te zijn van januari dit jaar, maar ik had al die tijd nog geen zin gehad om ze te bewerken in Lightroom, omdat ik meteen al had gezien dat het om een stel ‘lastige’ foto’s ging waar ik veel werk aan zou hebben.

Maar gister ben ik er dan toch maar aan begonnen, gelijk met een aantal andere klusjes op mijn pc die al veel te lang op me lagen te wachten. Ik ben wel een beetje aan het smokkelen geweest, want ondanks dat alle foto’s in kleur waren, heb ik er zwart-wit foto’s van gemaakt. Al moet ik erbij zeggen dat ik nooit in zwart-wit schiet.

Niet alles is geschikt voor zwart-wit fotografie en daarnaast kun je een veel mooier zwart-wit resultaat krijgen als je de foto’s vanaf kleur omzet. De meeste fotocamera’s hebben wel een zwart-witfunctie, maar ik weet niet of het je ooit is opgevallen dat de foto’s die je dan krijgt vaak heel erg mat zijn met weinig contrasten en hooglichten. Juist de kleuren zijn nodig om mooie diepe contrasten en dergelijke te krijgen.

Bij deze serie heb ik ervoor gekozen om ze allemaal in zwart-wit te maken, omdat de kleuren erg somber en nietszeggend waren. Ik heb de serie geschoten op een dag dat de lucht bruingrijs grauw was, tel daar het een niet kleurrijke winterse omgeving bij op en je hebt foto’s waar de kleuren het mooie eigenlijk wegtrekken van de foto, als je begrijpt wat ik bedoel. Een beetje gesmokkeld dus, maar ach, waarom ook niet.