Zoals je misschien is opgevallen, verschijnen er tegenwoordig, onder meer in de Weekly Snaps, toch steeds meer van die vierkante fotootjes, gemaakt met de Instagram iPhone app. Ondanks dat ik er eerst niks van wilde weten en als ik het toch weer wilde proberen, de app gelijk weer weggooide, ben ik er nu toch wel aardig aan verslingerd geraakt!

Ik gebruik al sinds ik m’n iPhone heb (bijna twee jaar) de app Hipstamatic, waarvoor je heel veel verschillende filters hebt met mooie effecten. Nu ben ik gek op die app, maar eerlijk is eerlijk: Instagram werkt een stuk efficiënter. Waar ik me al tijden dood erger aan het mini-schermpje van Hipstamatic waardoor je je foto moet maken en die ook niet bepaald accuraat is, kun je met Instagram gewoon precies zien wat je krijgt, zelfs al gekaderd als een vierkantje.

En waar het natuurlijk ergens leuk is om vijfhonderd (oké, ik overdrijf) verschillende filters, flitsers en filmrolletjes te hebben, is de kans groot dat je toch niet meer weet wat waar zit en hoe het heet, en dan is het beschaafde rijtje filters in Instagram wel een opluchting. Gewoon klikken en je ziet gelijk hoe het eruit ziet.

Bij Hipstamatic is dat altijd maar afwachten, wat ergens natuurlijk ook wel weer leuk is. Maar als ik een foto van een lekkere bak aardbeien wil maken en ik krijg een grungy zwart-wit foto, ziet dat er ook niet echt meer smakelijk uit en verpest dat gelijk de essentie van de foto.

Ondanks dat ik mijn nog altijd geliefde Hipstamatic niet snel overboord zal gooien, gebruik ik op het moment vrijwel uitsluitend Instagram voor m’n foto’s. Ook Instagram heeft overigens nadelen. Ik heb het al een paar keer gehad dat mijn foto niet wilde uploaden en ik vind het ook irritant dat je niet eerst gewoon een paar foto’s kunt maken waarvan je later kiest welke je wilt bewaren of niet. Je krijgt gelijk na het maken van een foto een kruisje en een vinkje onderin.

Goed of niet goed. Niet goed is weg foto, wel goed wordt ie na het invullen van tags en tekst geüpload. Dat vind ik net wat té kort door de bocht, maar aan de andere kant snap ik wel dat dit systeem juist bijdraagt aan de snelheid waarmee je foto’s kunt maken en vervolgens delen met Instagram-gebruikers en diverse sociale netwerken.

Dalemwal in de lente

Wat ik ook steeds leuker ga vinden aan Instagram is toch het sociale aspect. Als mensen op je foto’s reageren en ze liken en ook zelf snuffelen tussen foto’s van anderen en echte juweeltjes tegenkomen waarover je je kunt verbazen en er seconden lang naar staren. Ook het feit dat er heel veel externe mogelijkheden zijn voor Instagram (API) spreekt me heel erg aan. Dat heb je dus eigenlijk totaal niet met Hipstamatic en ik hou ervan als dingen veelzijdig zijn.

Zo heb ik onlangs een Instagram plug-in op m’n WordPress geïnstalleerd waarbij je in de zijbalk de laatste 10 Instagram foto’s van mijn hand voorbij ziet komen in een soort slideshow effect. Neemt op die manier een stuk minder plaats in beslag dan een mini gallery en door het vloeiende effect is het ook niet gelijk een drukke toestand.

Verder ben ik nog een beetje een groentje in de wereld van Instagram en wat je er allemaal nog meer mee kunt doen. Als er zelfs boeken over geschreven worden zal er toch wel meer in zitten dan alleen fotootjes maken en bekijken denk ik. Ik ga me daar dus zeker verder in verdiepen!

Bijna abstract

Wat ik trouwens ook merk, is dat ik juist door het gebruik van Instagram meer ga fotograferen en vooral beter ga kijken. Dat klinkt misschien raar, maar ik bedoel meer fototechnisch kijken. Ik zie steeds meer dingen die leuk zijn om op de foto te zetten.

Ik heb vaak moeite met out of the box denken en hoe graag ik ook wil, blijf ik vaak hangen bij standaard dingen als natuur, optredens, motoren en huisdieren, terwijl zelfs de meest gewone dingen soms heel fotogeniek kunnen zijn. Ik zie wel composities die mooi zijn voor een foto, maar ik heb moeite met van de standaard dingen af te wijken. Juist door Instagram leer ik ook die dingen meer te zien!

Mocht je me trouwens willen volgen, check deze link. Heb je zelf ook Instagram?