Vandaag is het vijf mei: Bevrijdingsdag. Een dag met een altijd wel feestelijk tintje, die door heel Nederland op verschillende manieren en op verschillende locaties wordt gevierd. Ondanks dat vrijheid voor ons tegenwoordig net zo normaal is als eten en ademhalen, is het soms goed om erbij stil te staan dat het niet altijd zo is geweest.

Door ROTS (Riders On The Storm), werd de Bevrijdingsrit georganiseerd, ook als protest tegen afgelasting van motortreffens en Hartendagen. Een rit waarbij duizenden motoren uit het land vanaf diverse opstapplekken naar een verzamelpunt gaan om vervolgens daarvandaan een gezamenlijke rit te rijden. Ondanks dat ik tot het laatste moment twijfelde of ik wel mee zou gaan, ben ik blij dat ik erbij was!

Zoals gezegd, waren er verschillende opstapplekken. Onder meer in Vlissingen, Groningen en Hengelo. Wij startten bij Hank. Vervolgens vertrokken we onder leiding van een road captain richting Utrecht, om onderweg nog wat groepen op te pikken.

Ondanks dat in Hank al veel motoren hadden gestaan, maar in Utrecht waren er nog veel meer! Echt ongelofelijk, ik heb twee jaar geleden vierhonderd motoren op een rij zien staan tijdens de Mosselrit naar Zeeland dat vond ik al heel wat. Naar schatting waren hier 3000 motoren van de partij. Een hoop mensen dus ook, want die dingen rijden niet uit zichzelf. 🙂

Met z’n allen op de snelweg

Even achterom kijken

In Utrecht was er niet echt iets georganiseerd. Beetje ouwehoeren met andere motorrijders en bij McDonald’s gezeten (zonder iets te eten) om de koude handen een beetje op te warmen. Negen graden is niet echt warm!

De geplande rit door Utrecht was vanwege veiligheidsredenen afgelast. Het zou te veel risico’s en gevaarlijke verkeerssituaties met zich meebrengen om met zoveel motoren door de stad te rijden, vandaar dat ‘t niet doorging. Op de heenweg werden we trouwens begeleid door politie en mochten we daardoor overal door rood rijden!

Motoren zover je kunt kijken

Rond één uur reden we weer richting Gorkum. Een beetje kletsen is leuk, maar als je in de regen staat, gaat ‘t gauw vervelen. Op de heenweg was ik met het pontje overgevaren en had m’n moeder me opgepikt.

Op de terugweg kwamen we langs Gorkum, dus heeft ze me thuis afgezet. Ondanks dat ik het nog steeds koud heb en mijn vingers nog ijzig zijn, heb ik een toffe ochtend gehad en ben ik tevreden over het foto- en videomateriaal wat ik heb geschoten.

Overigens had ik wel een probleem: M’n geheugenkaartje was al snel vol. Ik had wel aardig wat gefilmd, maar dat waren korte stukjes. Uiteindelijk bleek dat ik er een kaartje van 2 GB in had zitten. Het filmpje vind ik best leuk, ik ben erin geslaagd om bijpassende muziek te vinden.

Heb jij nog iets gedaan op Bevrijdingsdag?