Ik denk dat iedereen nu wel bekend is met ‘t fenomeen omslagfoto op de vernieuwde Facebook: Een grote en brede foto die als het ware de blikvanger is van je profiel. Ik vind het best leuk verzonnen van Facebook, het geeft je profielpagina toch net wat meer cachet en persoonlijkheid en het breekt een beetje met alle vakjes en tabelletjes met tekst erin.

In een blog die ik op 24 januari schreef, liet ik al een paar van mijn zelfgemaakte omslagfoto’s zien. Ik weet dat er tal van sites zijn met de meest creatief verantwoorde timeline foto’s, maar ik vind dat drukke gedoe niet altijd even mooi. Inmiddels heb ik er weer een paar aan de collectie toegevoegd, die ik je graag wil laten zien.

Het zijn vier omslagfoto’s, maar ze hebben wel hetzelfde onderwerp; namelijk een Yamaha Fazer in de hoofdrol. Volgens Facebook zou je omslagfoto je persoonlijkheid en de dingen waar je van houdt moeten reflecteren dus wat kan ik dan beter kiezen dan mijn favoriete motor!

Deze is al wat ouder, eigenlijk dacht ik dat ik deze al eens had laten zien op mijn blog, maar een zoekopdracht op mijn site bewees het tegendeel. Deze heb ik al best lang en ik vind het tot nu toe één van de mooiste die ik heb gemaakt. Er zit heel veel werk in, ondanks dat je dat er misschien niet zo snel aan af ziet.

De foto zelf heb je trouwens al wel eerder voorbij zien komen, deze heb ik namelijk een paar maanden geleden als poster laten afdrukken en hangt sindsdien aan de muur in de woonkamer, hoe dat eruit ziet kun je hier bekijken.

Deze heeft ook aardig wat voeten in aarde gehad om ‘m goed te krijgen. Het begon er al mee dat de foto zoals ik hem wilde hebben eigenlijk te smal was, waardoor er boven en onder wel heel veel vanaf geknipt werd als ik hem instelde als omslagfoto. Vervolgens moest er dus een stuk bij, maar omdat het ook zo wat is om een foto met aan één kant een stuk wit te hebben, wilde ik er iets bij maken. Dat werd dus dit dingetje met het logo, wat ook uit een foto komt.

Uiteindelijk was ie helemaal naar m’n zin, op Facebook geüpload en wat denk je? Blijkt Facebook de profielfoto’s iets vergroot te hebben waardoor je van het woord ‘Fazer’ alleen nog de ‘er’ zag staan. Lullig… Vervolgens dus weer ermee aan de gang geweest en nu past het allemaal we goed. Alleen vind ik hem met de grotere profielfoto eigenlijk wat minder mooi omdat het Yamaha logo er nu te dicht op zit.

Deze heb ik momenteel als omslagfoto en heb ik gisteren gemaakt. Ik wilde eigenlijk iets anders met die foto maar dat wilde niet zoals ik het in gedachten had en op een gegeven moment bedacht ik me dat het zo ook wel wat had. Als je goed opgelet hebt, zal je gezien hebben dat dit precies dezelfde foto is als die hierboven, alleen zie je hier maar een klein stukje ervan.

Op deze manier wordt de nadruk gelegd op dat neusje waar ik zo verliefd op ben en om dat nog eens extra te benadrukken heb ik er iets mee gedaan waarbij het net zo is alsof het licht van de koplampen in je ogen schijnt. Verder heb ik de achtergrond in grijstinten gemaakt, waardoor de kleuren die overblijven meer tot hun recht komen.

En dan de laatste. Ik twijfelde over deze foto, omdat ik hem wat ‘bleekjes’ vond. Vervolgens dus met brushes aan de slag en het resultaat bevalt goed! Links in dikke koeienletters het woord Yamaha (voor het geval je uit het oog mocht verliezen waar het allemaal om gaat) waarvan de Y perfect uitgelijnd is op het fotootje. Rechts een half Yamaha-logo met bewegingsvervaging, wat, net als de ronde lijn, ook weer terug komt in de foto zelf.

Geen van bovenstaande foto’s heb ik overigens zelf gemaakt, jammer genoeg. Ik verzamel Fazer-foto’s en heb al een aardige collectie aangelegd. Ik heb wel een aardige verzameling zelfgemaakte foto’s van exact zo’n zelfde Fazer als hierboven, maar wegens privacy-redenen maak ik daar liever geen Facebook omslagfoto van. 🙂