Het is behoorlijk lang geleden dat ik graphics heb gemaakt. Tot een paar jaar geleden deed ik dat nog heel regelmatig, maar op de één of andere manier komt het er de laatste tijd gewoon niet meer van. Ik vind ‘t erg leuk om afbeeldingen met typografie te maken, maar er gaat enorm veel tijd in zitten en dus heb ik er dan al snel geen geduld meer voor.

Door één van de fotoblogs die ik volgj, kwam ik op het idee om multi-exposure images te maken. In het Nederlands vertaald zijn dat afbeeldingen die meerdere keren belicht zijn. Er zijn camera’s die dit zelf kunnen, met mijn allereerste digitale camera, een Fuji FinePix, kon ik het ook, maar je kunt het effect natuurlijk ook zelf bewerkstelligen in bijvoorbeeld PhotoShop. Voordeel daarvan is dat je het met de tools die je daar bij de hand hebt precies naar je zin kunt maken.

Omdat je relatief eenvoudig én snel bijzondere afbeeldingen kunt maken, leek het me leuk om te proberen. De techniek die je gebruikt heb ik al vaker mee gewerkt, maar dan met een ander doel: Met name het blenden van patronen. Het leek me dus wel eens leuk om te zien wat eruit kwam als ik met foto’s aan de gang zou gaan.

Ik heb tot nu toe vier afbeeldingen gemaakt die stuk voor stuk erg verschillend zijn en ik vind ze best mooi. Ik heb ‘t overigens niet alleen bij blenden gelaten, maar ook met een masker gewerkt om bepaalde delen van de foto nog wat meer te accentueren of om kleuren aan te passen.

De eerste foto is een combinatie van een foto met herfstbladeren en een helderblauwe lucht en een foto van de uiterwaarden met de molen. Een effect wat ontstaan is door het blenden, is dat het lijkt alsof de bladeren ook reflecteren in het water. Beide foto’s zijn gemaakt met de iPhone.

110120-molen-de-hoop_blend

Een foto van Molly, gecombineerd met een rijtje bomen met laaghangende takken die ik in de herfst heb gefotografeerd Buiten de Waterpoort. Beide foto’s gemaakt met de iPhone.

Mooie Molly

Een combinatie van een foto van een mooie zonsondergang aan de dijk tussen Sleeuwijk en Oudendijk (gemaakt met iPhone) en een foto gemaakt met de Canon SX30 van het stuur van de motor van mijn moeder. Ik vind zelf deze één van de mooiste, misschien juist door de eenvoud.

En dan de laatste: De foto van de bloemen heb ik gemaakt met m’n Canon SX30 in de griend in Sleeuwijk, waar ik in mei voor de tweede keer heb gewandeld. De foto van de avondlucht met de bomen en bovenkant van huizen is toevallig ook gemaakt in Sleeuwijk, in oktober 2011 vanaf de plek waar ik tijdens mijn fietsrondje vaak even uitblaas en water drink. Deze is misschien wat aan de drukke kant, maar vooral de haast magische kleuren spreken me wel erg aan.

Ik ben van plan zeker vaker van dit soort afbeeldingen te maken, al is het wel lastig om foto’s te vinden die bij elkaar passen. Ze moeten niet te druk zijn en daarnaast moet één van de foto’s juist wat donkerder zijn, zodat het effect het best tot zijn recht komt. Een eenvoudige en duidelijke tutorial hoe je zelf hiermee aan de slag kunt, vind je op deze link.