Ik weet niet of je het weerbericht of Piet Paulusma bent tegengekomen. Maar als je gezien hebt wat voor temperaturen aangegeven worden, is dat niet mis! Het schijnt zelfs 34 graden te worden zondag! Genoeg reden om jezelf hittebestendig te maken! Dat dat echt nodig is, heb ik vandaag wel ondervonden en dat was geen pretje!!

Ik was vanmiddag even de stad in gedoken omdat ik slippers wilde. Ik heb 2 paar slippers en die heb ik al jaren, maar het ene paar loopt wel lekker maar die zijn een beetje aan de grote kant en met een zware zool, waardoor ik er op loop te klossen.

Het andere paar is leuker, maar daar kan ik niet langer dan een half uur op lopen zonder pijn te krijgen. Een simpel paar slippertjes met rubber zolen had ik niet in de collectie, en daar ging ik dus op uit.

En dat had ik beter niet kunnen doen. Zoals dat wel vaker gaat als je in de stad bent, schieten je ook nog andere dingen te binnen die je ook nog moest hebben. Zo ben ik bij HEMA langs gewipt en ook Kruidvat heb ik weer eens van binnen gezien.

Maar op een gegeven moment ging het mis. Ik kreeg in no time de meest afgrijselijke hoofdpijn die ik sinds tijden heb gehad en werd ook wat slap en duizelig en zag steeds minder, wat gezien mijn toch al slechte ogen dus wel heel erg weinig werd.

Gauw naar huis en daar plat op de bank gaan liggen, maar niet voordat ik minstens een halve liter water weg geklokt had. Niet veel later kreeg ik het ook koud en kroop ik met een vestje aan en een deken over me heen weer op de bank, waar ik de rest van de middag heb doorgebracht met een beetje lezen voor zover dat ging. Ik was letterlijk door hitte bevangen.

Dit zegt de GGD over de symptomen hiervan:

De inwendige lichaamstemperatuur is verhoogd, maar lager dan 40 graden. De huid rood en nat van het zweet, of deels droog door verdamping.

Droge mond; dit kan gepaard gaan met weinig dorst. De eerste tekenen van een ernstig tekort aan vocht zijn vaak vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Soms gaat dit gepaard met de neiging tot flauwvallen, zeker bij inspanning.

Rustig aan

Doe geen inspannende dingen op hete dagen. Zelfs al schijnt de zon niet; onze Hollandse lijven zijn niet gewend aan zulke hoge temperaturen en zullen al snel gaan protesteren Wat dat betreft doen de Spanjaarden het helemaal niet zo gek, met hun siësta en veelgebruikte lijfspreuk ‘mañana mañana’ (morgen, morgen)

Drinken

Zorg dat je genoeg (water) drinkt en neem een flesje mee of koop het ergens als je voor een paar uur of langer van huis moet. Als je denkt dat het een strak plan is om lekker aan het bier te gaan om toch aan je vocht-peil te komen; fout!

Bier, en trouwens ook andere alcoholische dranken, onttrekken juist vocht aan je hersenen en dat kan, zeker met zulk warm weer, voor problemen zorgen. Neem dus bij voorkeur gewoon water!

Naar binnen

Het klinkt misschien raar, maar ondanks dat we eindelijk eens zomer hebben in Nederland, is het met hoge temperaturen zeker ook niet onverstandig om het buiten zijn regelmatig af te wisselen met even naar binnen gaan. Zelfs als je niets doet is het nog steeds erg warm en zoals eerder gezegd zijn wij daar niet zo voor bestemd.

Koel houden

Zoek verkoeling! Neem een duik in zee of zwembad, mits voorhanden, hou je polsen af en toe onder de kraan en dep je gezicht met een nat washandje, op deze manier voorkom je dat je lichaamstemperatuur te ver oploopt.

Uiteraard ga ik bovenstaande punten vanaf nu extra in de gaten houden, maar ze zeggen niet voor niets van fouten moet je leren. Ik heb vroeger zelfs een zonnesteek opgelopen (op vakantie) en dat is iets wat ik echt nooit meer wil meemaken!

Mocht het desondanks toch mis gaan en je, net als ik, ook bevangen door de hitte raken, is het raadzaam om een poosje te gaan liggen (binnen) en te zorgen dat je lichaam afkoelt. Vooral veel drinken en als de symptomen binnen korte tijd niet over gaan is het raadzaam om toch even een arts te raadplegen. Maar met bovenstaande tips kan het natuurlijk haast niet zover komen!

Geniet van de zomer, met mate!