De ellende begint al in het voorjaar. Terwijl de verse grassprietjes uit de grond schieten, krokussen hun bedauwde kopjes na een winterslaap weer boven de grond steken en de zon haar eerste poging doet om ons van de benodigde vitamine D te voorzien, hoor je van velen maar één kreet:

“Wáár blijft de zomer nou, ik wil dat het zomer wordt” En wat doen we dan in de zomer? Collectief verbranden met je kont in ‘t zand, op één van de gerenommeerde, maar overbevolkte stranden van ons eigen kikkerlandje of elders. De tweede optie noemen we in dit geval ‘vakantie’.

En het werd zomer (ken je ‘m nog?). Vervolgens liggen we met z’n allen op het strand. Veel mensen hebben vakantie, kinderen in elk geval en dat is te merken. Men gaat op pad met sleurhutten, campers en tentjes (ook bekend als ‘k(r)amperen”) of stappen in een vliegtuig bij gebrek aan voldoende zon in eigen land. Tot nu toe leuk en aardig. Qualitytime met de familie, je kleurtje opvijzelen (maar ook weer niet te veel) en tot ‘s avonds laat aan de BBQ met ‘plop’.

Zonsondergang boven de Merwede

Maar dan gaat het mis. De zomer slaat toe en het is meer dan 3 dagen achtereen warmer dan 25 graden. Moet je ons dan horen: “Oef, wat is het warm!”. “Jeetje, dit is wel veel van het goede, iets minder mag ook wel” of nog erger: “In het voorjaar was het tenminste nog lekker!”

Uiteindelijk gaat ook die zomer over (When Summer ends, om er nog een liedjestitel tegenaan te gooien) en de herfst begint. Blaadjes dwarrelen gevangen door wind en zwaartekracht van de bomen, de thermometer geeft weer heel wat graadjes minder Celsius aan en de jas waarvan we al bijna vergeten waren dat we hem hadden, wordt weer van de kapstok gehaald.

Herfst is een dubieus seizoen. Dat vind ik zelfs (niet dat ik verder nooit klaag over het weer, zo eerlijk ben ik dan ook wel weer). Aan de ene kant heeft het iets sombers, de vallende bladeren, snotterende neuzen en genoeg kou en nattigheid voor een jaar.

Aan de andere kant kun je het ook omkeren. We gaan met z’n allen weer meer naar binnen en wat is nu lekkerder dan binnen met een mok thee, koffie of chocomel (mét slagroom) op de bank te zitten, terwijl de regen buiten met bakken uit de hemel valt.

‘s Avonds (en helaas ook ‘s morgens) geniet je weer meer van de warmte van je bed en op deze manier kom je tenminste nog eens toe aan het kijken van de verzameling dvd’s die je afgelopen zomer, toen het te heet was om op het strand te liggen, uit de uitverkoopbak van de Free Record Shop had gescoord.

Dalemwal, Gorinchem

Toch is de herfst het minst favoriete jaargetijde van de meeste mensen en dat snap ik ook wel. Zelf had ik eigenlijk ook altijd een hekel aan de herfst, met name omdat deze het favoriete seizoen van de meeste mensen, de zomer, van ons afpakt.

Dat voelt gewoon niet goed, dat snap ik ook. Voor de meeste mensen staat de herfst ook zo’n beetje gelijk aan ‘de draad oppakken’ en ‘verder gaan met het gewone leven. Na alle zomerse uitspattingen en fijne vakanties is de tijd echt weer aangebroken om weer aan het werk of naar school te gaan.

Tot slot blijft de winter over. Korte dagen, lange nachten (kan ook leuk zijn). Kou en sneeuw (als we geluk hebben met de kerstdagen) en niet te vergeten ijs, dit keer helaas niet in een te consumeren vorm, tenzij je… nou ja laat ook maar. In de winter is het verlangen naar warmer weer het grootst en wordt er meestal ook volop geklaagd, ook door ondergetekende overigens.

Gelukkig heeft de winter ook z’n charmes, niet alleen de binnen-is-het-knus factor, maar denk ook aan winterse wandelingen, schaatsen, sneeuwbalgevechten en natuurlijk de feestdagen, al zijn die ook niet voor iedereen even plezierig en leuk. Maar net als alle andere seizoenen is ook de winter er één waar we niet aan kunnen ontkomen en we zullen dat moeten accepteren.

De clou van deze licht satirische blog? Kijk niet te ver vooruit, maar geniet van elk moment. Voor je het weet zit je anders een heel jaar alleen maar vooruit te kijken naar een periode waarvan je denkt dat ie beter is (en dat geldt niet alleen voor het weer) en sta je te weinig stil bij vandaag. Overal valt wel iets goeds uit te halen, hoe koud of warm en hoe fantastisch of klote het ook is. Keep that in mind!