Een groot deel van motorrijdend Nederland en België trok zaterdag naar Brussel om te protesteren tegen de plannen van de Europese Unie om APK voor motoren verplicht te stellen. Aangezien slechts 0.4% van de motorongevallen veroorzaakt wordt door mankementen en motorrijders erg zuinig zijn op hun fiets en deze goed onderhouden, is dat geldklopperij.

Het verzamelpunt was bij McDonald’s in Hazeldonk, net onder Breda. Daarvandaan reden we onder politiebegeleiding over de snelweg naar het Atomium in Brussel. Het was een ontzettend gaaf gezicht om zoveel motoren voor en achter je te zien en op sommige stukken reden we 4 breed over de weg. Echt mooi om mee te maken.

Bij aankomst in Brussel kon je pas echt goed zien hoeveel motoren er eigenlijk van de partij waren. Uiteindelijk moeten het er tussen de 4000 en 6000 geweest zijn, imposant om al deze machines bij elkaar geparkeerd te zien op het terrein rondom het imposante Atomium.

De sfeer was ook erg goed. Mensen kwamen er allemaal voor hetzelfde doel en met hetzelfde gevoel en met hart voor de motorsport. Mooi om te zien was de eenheid in verscheidenheid. Van toermotoren tot brute racemonsters en van ‘bankstellen’ tot offroad. Alles stond in harmonie. Daar kunnen ze in andere plaatsen wat van leren.

Nadat iedereen zo’n beetje geïnstalleerd was, werden er kort na één uur een aantal toespraken gehouden. Dit onder meer door mensen van MAG Nederland, maar ook Europarlementariër Wim van de Camp liet van zich horen.

Daarnaast was ook de president van MAG UK aanwezig en de Noor Morten Hansen, secretaris-generaal NMCU, die donderdagavond al was vertrokken om de protestrit bij te wonen en al zo’n 2500 km had afgelegd. Respect!

Een uitspraak die vaker naar voren kwam, was dat het invoeren van APK voor motorfietsen een oplossing is voor een probleem dat niet bestaat. Het gaat er niet om dat motorrijders die € 50 niet willen betalen, maar om het principe. Vraag iemand die een motor en een auto heeft, waar hij (of zij) zuiniger op is, en je zult zonder twijfel ‘mijn motor’ als antwoord krijgen.

Als je auto gebreken heeft, is dat vervelend, maar als je stukken hebt aan je motor, is de kans aanwezig dat je daar zelf ook niet zonder kleerscheuren vanaf komt; je bent nu eenmaal een stuk kwetsbaarder op een motorfiets!

Dat weet elke motorrijder en daarom zijn we met z’n allen heel zuinig op onze spullen en verzorgen we ze met liefde en plezier, ongeacht wat het kost, maar dat weet je wanneer je eraan begint. Met andere woorden, die APK voor motoren is onzin!

Atomium Brussel

Opvallend was vooral de totale afwezigheid van Nederlandse pers en bijvoorbeeld ook het landelijke orgaan voor motorrijders; de KNMV. Onze vaderlandse pers is volgens mij een beetje vies van evenementen die met motoren en motorrijders te maken hebben, of misschien zijn ze er gewoon bang van.

Terwijl dit toch gewoon om serieuze zaken en in dit geval zelfs de politiek gaat. KNMV heeft zelfs op haar website met geen woord gerept over de protestrit naar Brussel, terwijl je dat wel zou verwachten van een vereniging voor motorrijders.

Vlaamse pers was er desondanks volop aanwezig. We hebben busjes en mensen gezien van op z’n minst vier verschillende radio / tv-zenders en bij aankomst in Brussel kreeg mijn moeder al gelijk een microfoon onder haar neus geduwd.

Het resultaat daarvan is te zien in onderstaand filmpje (stukje van mijn moeder is bijna op het laatst), afkomstig van deredactie.be, van de VRT. Mijn achterhoofd is ook nog net in beeld. :-)

Na de toespraken was het evenement afgelopen en ging iedereen naar huis. Netjes was het overigens ook, dat we zelfs bij vertrek nog een stukje begeleid werden om de stad uit te kunnen komen. Kijk, dat noem ik nog eens goed geregeld!

Overigens las ik op de Facebookpagina van MAG ook al een bericht dat de veegploeg naderhand al snel gefrustreerd was afgetaaid, omdat er op één koffiebekertje en een foldertje na niets te vegen viel. :-) Sowieso was alles door de MAG heel goed geregeld, van berichtgeving tot begeleiding, met behulp van heel veel MAG vrijwilligers.

Een kleine compilatie van wat videobeelden die ik zaterdag geschoten heb, kun je bekijken in het onderstaande filmpje. Het is vrij kort voor mijn doen (2 minuut 40), maar mijn camera had een vreetbui en de nieuwe extra zware alkalinebatterijen waren binnen een mum van tijd leeg, dus moest ik zuinig zijn.