Het is een tijdje geleden dat ik iets heb geschreven over apps. Nieuwsgierig als ik ben, probeer ik zeer regelmatig nieuwe iPhone-apps uit, maar er zit eigenlijk niet vaak iets bij wat ik zo leuk of handig vind dat ik er aandacht aan wil besteden op mijn blog. Met de app Wunderlist is dat wel anders, vooral omdat ik normaal helemaal niet van de lijstjes ben!

Ik had nog nooit van deze app gehoord, maar ik moet dan ook bekennen dat ik nooit zoveel interesse heb getoond in takenlijstjes. Ik heb er weleens één of twee geprobeerd, maar aangezien ik toch nooit lijstjes maakte en mijn boodschappenlijstje beheerde in Evernote, zag ik het nut er niet van in om daar verder naar om te kijken.

Ik maakte afgelopen week voor het eerst kennis met Wunderlist dankzij een artikel op een andere blog. Op de één of andere manier werd mijn aandacht toch getrokken door de app en de Cloud-synchronisatie was ook iets wat me gelijk aansprak. Dus ben ik het toch eens gaan proberen (gratis, dus geen man overboord als het tegen zou vallen) en gelijk verkocht!

Ik kan er nog steeds de vinger niet op leggen wat nu maakt dat ik deze app geweldig vind en andere takenlijstjes niet. Zoals ik al schreef, ben ik zeer gecharmeerd van de synchronisatie via de Cloud, waarmee je je lijstjes dus op alle mogelijke manieren kunt bekijken.

Wunderlist is beschikbaar via web, Linux, Windows en Mac en er zijn apps voor iPhone, iPad, BlackBerry, Android en Windows Phone. Waar je ook bent en wat voor mobiel je ook hebt, er is altijd een mogelijkheid om je lijstjes te bekijken. Tenzij je geen internet hebt…

Een andere handige optie is dat je items naar je lijstjes kunt versturen via e-mail. Ikzelf gebruik Wunderlist alleen via de iPhone app en als ik op mijn computer zit en me bedenk dat ik nog een item aan één van mijn lijstjes toe wil voegen, kan dat gewoon via een mailtje.

In de onderwerpregel zet je de titel van de lijst en in het bericht zelf kun je één of meerdere items voor een lijst toevoegen. Gewoon onder elkaar zetten, da’s alles. Werkt ideaal! Een puntje wat je daarbij wel in acht moet nemen is dat dat alleen werkt met het e-mail adres wat aan je account gekoppeld is.

Ik heb inmiddels 4 lijstjes in de app staan. Een boodschappenlijstje (voor mij echt onmisbaar, dat is eigenlijk het enige lijstje wat ik echt bijhoud), een soort lange termijn boodschappenlijstje waar bijvoorbeeld items uit nog te verschijnen nieuwe collecties van Catrice en Essence op staan waarvan ik nu al weet dat ik ze wil hebben of boodschapjes die ik ‘nog een keer’ moet maar die geen hoge prioriteit hebben.

Verder is er de lijst met films die ik nog wil kijken (die had ik in Evernote, maar ik denk dat ik dit praktischer vind) en een takenlijstje. Met die laatste zal ik denk ik het minste doen. Als ik iets moet dan doe ik het gewoon en dan ga ik niet eerst opschrijven dát ik het moet doen. Voorlopig vind ik dit wel even voldoende lijstjes, al moet ik zeggen dat ik de app zo prettig vind werken dat ik stiekem al heb zitten bedenken wat voor functionele lijstjes ik nog meer kan maken.

Het invoeren van lijsten en taken werkt trouwens snel en handig. Gewoon een kwestie van op het balkje met ‘Voeg nieuwe lijst/taak’ toe klikken, tekst intypen, enter en klaar. Sneller kan haast niet! Ook is de app gewoon lekker overzichtelijk en straight-forward, hij ziet er aantrekkelijk uit zonder gebruik van toeters en bellen en dat is voor een dergelijke app wel zo prettig.

Onderin de app heb je tabbladen waarop je in één oogopslag kan zien welke taken je vandaag te doen hebt, welke taken een ster hebben (een soort favorieten) en welke taken je afgerond hebt. Op het tabblad ‘Meer’ kun je nog iets meer zien, onder meer taken die je morgen moet doen en die binnen 7 dagen voltooid moeten zijn. Als je dingen als boodschappenlijstjes of een lijst met films erin zet, heb je dat soort deadline-overzichten niet echt nodig, maar het kán handig zijn.

Ook kun je vanuit de app een achtergrond kiezen voor je lijsten, het datumformaat en de taal aanpassen en je eigen account (e-mail adres en wachtwoord) wijzigen en de makers van de app volgen op Facebook en Twitter.

Al met al een krachtige all-round lijstjes-app die bij mij zeker vijf sterren verdient! Als iemand als ik die nooit veel van lijstjes moet weten spontaan met lijstjes begint met zo’n app, dan moet dat toch wel wat zeggen!