Halloween, zijn er echt mensen die dat vieren? Sinds wanneer ‘bestaat’ dat eigenlijk in Nederland. Dat de Amerikanen het vieren is al langer bekend, maar wist je eigenlijk dat het van oorsprong een feest is wat ontstond op de Britse eilanden en in Ierland?

Ik niet dus. Het is pas sinds een jaar of drie, dat Halloween steeds populairder wordt in Nederland. En ik snap serieus niet waarom. Zijn wij Nederlanders dan zo saai dat we alles na moeten apen wat ze elders doen? Van McDonald’s en Starbucks tot aan dit lugubere feestje. Gaan we straks ook Thanksgiving vieren en nog maar van die ‘je moet toch wat’ feesten?

Ik maak er geen geheim van dat ik het niets vind, maar dat heeft niet alleen de onzinnigheid als reden. Ik bedoel, in de tijd dat ik jong was, vierden we Sint Maarten en gingen we langs de deuren om snoepjes, dáár hoor je nu net niets van! Het moet nu allemaal veel enger en gekker, alsof er nog niet genoeg gekke en enge dingen op tv te zien zijn.

De andere reden dat ik er niet van houd, is dezelfde waardoor ik weiger naar horrorfilms te kijken: Ik kan er niet tegen en slaap er niet van. Horrorfilms en ziekenhuisprogramma’s, dat is het ergste wat je me voor kunt schotelen.

Opengereten vlees, liters bloed. Zijn er serieus mensen die dat leuk vinden? Ik trek vooral groen weg en het zou niet voor het eerst zijn dat ik braakneigingen krijg. Je zult begrijpen dat ik een carrière in de zorg ook nooit geambieerd heb, ik zou al onder zeil zijn voordat de patiënt het is.

En dáár maken ze dan een feestje van, met verkleedpartijtjes die zo griezelig en eng mogelijk moeten zijn. Namaakwonden, bloedvlekken, aparte uitdossingen. Nee, ik krijg het daar niet echt warm van. Niet dat ik me het apelazarus schrik als ik een stel kinderen in ‘Halloween tenue’ zie lopen, zeg waar zie je me wel helemaal voor aan, maar ik denk dat je de strekking wel begrijpt.

Ik kan geen Xenos of Blokker binnenlopen en de heksenmutsen en kaarsen in doodskop-vorm gaan hand in hand met vroege Kerstmannen, kerstboom-rommel en een restant herfstdecoratie materialen voor binnen en buitenshuis. Is dat logisch? Nee, is dat bevorderlijk voor de koopkracht? Nee. Is het leuk? nog minder! Aldus ondergetekende.

Mijn idee over Halloween? Het waait wel over, net als dat het ooit van Amerika vandaan naar ons kikkerlandje gewaaid is (wellicht de gevolgen van een vorige orkaan). Zoals de wind waait. Tot die tijd houd ik mijn deuren stijf dicht en wil ik niets te maken hebben met dat rare feestje…