Elk seizoen heeft zijn eigen dingen. Kleding, geuren, beelden, muziek, maar ook zelfs gevoelens en stemmingen. Het leek me leuk een lijstje te maken met mijn persoonlijke herfst en winter essentials. Eigenlijk twee seizoenen dus, maar voor mij voelt het altijd als één. Nat, koud en guur. Maar goed, een lijstje dus, met alles waarmee ik de herfst en winter wel door kom!

Warme chocolademelk

Misschien niet helemaal een essentieel iets, maar wel iets wat ik graag en vaak drink in de herfst en winter. Bij voorkeur natuurlijk warm en met slagroom. De ideale setting? Warme chocolademelk met slagroom met een punt nog nét lauwwarme appeltaart, eveneens met slagroom erop, erbij.

Dat is echt de ultieme combinatie waar ik echt dol op ben, geen taart zo lekker als ambachtelijke appeltaart, bij voorkeur gemaakt door mijn eigen moeder 🙂 Overigens is dat niet iets wat ik dagelijks zou doen, beetje slecht voor de lijn.

Elektrische deken

Allereerst, misschien wel het allerbelangrijkste voor mij in de koude maanden: De elektrische deken. Ik ben echt gek op dat ding en kan niet zonder. Als ik ‘s avonds naar bed wil en ik ben vergeten ‘m aan te zetten, ga ik eerst terug, om net zolang te wachten tot hij warm is.

In de winter heb ik er een hekel aan om in een koud bed te stappen, dus stook ik m’n dekentje graag lekker hoog op. Het allerfijnste? Als het buiten minstens 10 graden vriest en ik de deken al een uur of drie op de hoogste stand aan heb staan, mijn bed kookt bijna als ik erin stap, zalig!

The knits

Ik ben gek op gebreide dingen. Truien, vesten, sjaals, mutsen. In de winter kan ik er geen genoeg van krijgen! Jammer genoeg kan ik zelf niet breien (ik kan het wel maar ik laat alleen maar steken vallen) en zijn gebreide vesten en truien over het algemeen wel wat duurder dan een gewone sweater, maar o wat hou ik ervan!

Ik heb al een paar leuke en lekker warme gebreide items, maar ben wel van plan de garderobe op dat gebied nog wat uit te breiden, ik heb relatief weinig écht warme kleding en met een winter als die van afgelopen jaar heb ik daar wel mee geleerd.

Tea time

Alweer iets drinkbaars, maar het past bij de winter en het is mijn lijstje. 🙂 Eigenlijk ben ik pas veel thee gaan drinken sinds vorig jaar herfst. Daarvoor dronk ik het wel, maar niet heel vaak. Ik drink sowieso eigenlijk nooit meer frisdrank zoals cola en sinas en in de winter is het dan weleens fijn om iets anders te drinken dan water of melk.

Ik heb zo’n vrolijke theedoos met allerlei smaakjes en een hele mooie glazen theepot die ik afgelopen jaar van m’n oma kreeg met m’n verjaardag. Ik vind het heerlijk om een pot thee te zetten en mezelf daarmee op de bank te nestelen onder het genot van boek of film.

Teatime!

Sloffen

Ook een item waar ik absoluut niet zonder kan: mijn sloffen! Ik heb inmiddels 3 paar. Eén paar is van HEMA en die draag ik eigenlijk alleen zomers omdat ze te dun zijn om in de winter te dragen. Dan heb ik nog een paar van H&M die mijn favoriet zijn (die op de foto rechts) en een paar donkergrijze van Hunkemöller.

Die wissel ik af. Als het ene paar weer aan een wasbeurt toe is, trek ik de andere weer aan. Ik draag sloffen ook zomers, maar in de winter kan ik echt niet zonder, ik krijg heel snel koude voeten en het gevolg daarvan is meestal dat ik het helemaal steenkoud krijg.

Film kijken

Ik ben gek op films en vooral in herfst- en wintermaanden kijk ik er ongelofelijk veel. Soms wel 2 of drie op een dag. Vroeger kon ik dat niet. Als ik één film gezien had, had ik de rest van de dag wel genoeg gehad.

Nu kan ik gerust een filmmarathon houden. Sowieso heb ik nog een enorme lijst die ik nog wil zien en ik neem ook vaak films op van tv, dus daar moet ik wel een beetje doorheen zien te komen, met één film per dag haal ik dat nooit. 🙂 Mijn favoriete soort films zijn trouwens komedies en romantische films. Alles waarin geschoten en gemoord wordt, mijd ik als de pest.

Dekentje

Een dekentje is ook zo’n ding waar ik vooral in koude maanden maar wat graag onder kruip. Als ik het écht koud heb, zit ik daar echt zo ongeveer als een ingepakte ijsbeer onder. Dikke sloffen aan, trui met nog een vest erover aan en dan die deken er nog bij. Lekker inpakken die handel! Die deken heeft destijds € 30 gekost, maar z’n geld al lang en breed opgebracht. Als ik € 1 kreeg voor elke keer dat ik onder die deken heb gezeten of gelegen, dan was ik nu miljonair geweest!

Smokey eyes

Ik hou wel van heftige oog looks, maar in de zomer doe ik het rustig aan. Omdat donkere oog make-up niet zo bij het seizoen past en ook omdat het niet praktisch is omdat je make-up, zelfs als je nauwelijks zweet zoals ikzelf, toch sneller lelijk wordt dan als het koeler weer is. Smokey eyes ben ik echt gek op.

Hoe donkerder, hoe beter en zoals het op de foto hiernaast gecombineerd is met een warmere tint vind ik ook leuk om mee te experimenteren. In de koudere maanden ga ik dus behoorlijk los met oog looks en als ik al een gelegenheid heb als een feestje of zo pak ik meestal echt goed uit.

Zuurkool

Zó lekker! Ouderwets zuurkool met worst of mijn all time Favorite: zuurkoolschotel met banaan. Heerlijk! De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik zuurkool het hele jaar door lust en voor zuurkool-met-banaan kun je me zelfs ‘s nachts wakker maken, maar in de winter smaakt het op de één of andere manier nog lekkerder.

Het is ook echt een beetje winterkost vind ik, net als boerenkool en hutspot en zo. Nou ben ik geen liefhebber van boerenkool, maar de meeste stamppotten weet ik wel te waarderen, ik hou van normaal Hollands eten en daar past die zuurkool helemaal bij in het straatje!

Kaarsen

Die zijn onmisbaar in herfst en winter. Niet omdat ze warmte geven of energiekosten besparen, maar omdat het gezellig is. Ondanks dat ik alleen woon, vind ik het leuk om mijn huis knus te maken. Als ik echt in de stemming ben, steek ik gerust alle kaarsen aan. Lampen uit en dan lekker op de bank.

Daar kan ik intens van genieten, hoe gek dat misschien ook klinkt om zogenaamd romantisch te zitten doen in je eentje, maar het is dat huiselijke gevoel. Naast kaarsen ben ik ook een groot liefhebber van het stoken van wierook, maar wel echte en geen rommel van de Xenos of zo.

Feestkleding

Ondanks dat ik nooit feestjes of speciale gelegenheden heb (zelfs de feestdagen doe ik weinig mee), vind ik het heerlijk als er weer feestelijke kleding in de winkels hangt. Luxe stoffen zoals kant, satijn en fluweel, veel zwart en dit jaar natuurlijk ook de metallic trend.

Ik vind het allemaal geweldig! Zelfs al koop ik er niets van, dan nog vind ik het leuk om een beetje rond te snuffelen. Als ik al iets koop is dat meestal een item wat ik ook casual kan dragen. een galajurk zal ik niet snel kopen, omdat ik die toch nooit nodig heb, hoe mooi ik het ook vind.

Wat zijn jouw essentials voor de herfst en winter?