Ik had geen blogpost ingepland en omdat ik druk bezig was met andere dingen, ben ik niet aan bloggen toegekomen. Maar omdat ik deze dag niet zonder iets te hebben geschreven voorbij wil laten gaan, een korte tip voor alle mensen die weleens met fotografie bezig zijn en daarbij gebruikmaken van Adobe Lightroom.

Ik werk sinds een aantal jaar met deze software. Daarvoor had ik het geprobeerd, maar vond het geen succes. Maar zoals dat altijd bij mij lijkt te gaan met software of apps die ik eerst niks vind, ga ik uiteindelijk definitief overstag en kan ik me later geen leven meer zonder voorstellen.

Zo ging dat ook ooit met bijvoorbeeld iTunes en sommige apps op m’n iPhone. Lightroom is echt een lifesaver gebleken. Was ik eerder soms wel 3 uur bezig met het verwerken van pak ‘m beet 100 foto’s, nu ben ik er, voor hetzelfde aantal, in een uurtje vaak wel doorheen.

Het hangt er vanaf wat voor foto’s het zijn: Sommige zijn nu eenmaal wat bewerkelijker, maar het scheelt ontzettend veel tijd, met name omdat je bewerkingen tegelijkertijd kunt doorvoeren op meerdere foto’s. Lightroom is een behoorlijk geavanceerd pakket met een hoop handigheidjes die je niet zo snel aan de oppervlakte zult vinden.

Daarom vind ik het leuk om zo nu en dan tutorial-video’s te bekijken, daar leer je vaak een hoop van. Toen ik onlangs stuitte op een pagina met 35 video’s die tips bevatten voor het programma, heb ik daar nog best wat dingetjes uit op kunnen pikken.

Omdat het een mooi stukje naslagwerk is, wil ik de link graag met je delen. Alles is overigens Engelstalig, zowel de pagina zelf al de video’s. Maar dat zal voor de meesten geen probleem zijn.