Ik had geen inspiratie, dus maak ik me er gemakkelijk vanaf met een erg vermakelijk lijstje van opmerkingen die je beter niet kunt uiten tegenover een fotograaf. Ondanks dat ik mezelf nooit fotograaf zal noemen om meerdere redenen, zijn de meeste punten zeer herkenbaar!

Ik vond het lijstje op de, overigens zeer informatieve fotografiesite PhotoFacts, maar kwam het ook op andere pagina’s tegen. Dus waar het lijstje uiteindelijk vandaan komt is mij niet bekend. Het rouleert over internet. De officiële titel was overigens ‘25 dingen die je beter niet tegen een fotograaf kunt zeggen’, maar ik vind te lange titels niks en heb er zelf een draai aan gegeven.

 • Wat een grote camera, die maakt vast mooie foto’s!
 • Dat kun je toch wel even Photoshoppen?
 • Wil je op mijn <belangrijk evenement> komen? Neem je dan je camera mee?
 • Waarom is de achtergrond zo onscherp?
 • Kun je de foto omzetten in zwart-wit met een accent in kleur?
 • Ik laat ze wel afdrukken bij het Kruidvat.
 • Jij hebt lekker makkelijk werk; een beetje de hele dag op die knop drukken.
 • Kun je me de RAW bestanden sturen, ik bewerk ze zelf wel.
 • Kun je het watermerk van je foto’s op Facebook halen? M’n moeder wil ze printen.
 • Je fotografeert toch digitaal, dan kosten die foto’s toch niks?
 • Ik wil ook alle andere (minder geslaagde) foto’s hebben die je genomen hebt.
 • Als ik ook zo’n dure camera had, kon ik ook zulke foto’s nemen.
 • We hebben geen budget, maar het is mooi voor je portfolio.
 • Jij hebt verstand van camera’s:
  Wat voor een camera moet ik kopen als ik goede foto’s wil maken?
 • Ik hou niet op foto’s.
 • Hoeveel keer zoom is dat?
 • Hebbie wat te compenseren…?
 • De jouwe is groter dan die van hij-daar.
 • Kun je aan de kant gaan, zodat ik deze foto ook kan nemen?
 • Als je dit gratis fotografeert, beveel ik je aan bij al mijn vrienden.
 • Mijn neefje doet het voor niks.
 • Die van mij heeft meer megapixels!
 • … [stilte].. Wat vind je er zélf van?
 • Mooie foto’s gemaakt?
 • Oh ja, zo’n foto heb ik ook een keer gemaakt.