Sinds m’n eerste iPhone (oktober 2010) ben ik altijd op zoek naar handige, leuke, bijzondere of tijdbesparende iPhone-apps. Ondanks dat ik geen ladingen apps meer op m’n mobiel kieper zoals in het begin, kom ik zo nu en dan nog wel een echt juweeltje tegen, waar ik vervolgens niet meer zonder kan. Deze schatten uit de App Store wil ik graag met je delen!

Enkele dagen geleden was ik op zoek naar een double exposure app voor de iPhone. Double (of multi) exposure betekent ‘meervoudig belicht’ en dat is ook precies wat het doet. Je kunt twee of meerdere foto’s combineren in één beeld, waarbij ze als het ware mengen. Heel mooi effect en ook relatief eenvoudig te maken, maar zo’n app is toch wel erg makkelijk en snel!

Ik heb om te beginnen diverse apps met hetzelfde doel gedownload en stuitte al snel op DXP, die in een artikel van iPhoneography.com werd aangemerkt als één van de betere apps voor dit doel. Aangezien ik kwaliteit in mijn apps wel waardeer, heb ik die meteen gedownload. Het resultaat beviel me goed, zeker wanneer je de betaalde versie aanschaft en je afbeeldingen in een hoger formaat worden opgeslagen, maar toch waren er ook wat minpuntjes.

Een dag later kwam ik Image Blender tegen, volgens sommigen nog beter dan DXP. Ook meteen gedownload en deze app heeft zeker zijn voordelen vergeleken met DXP, maar mist dingen die bij DXP wél aanwezig zijn. Reden des te meer om deze beide apps, waarvan ik overigens nog nergens een Nederlandstalige review heb kunnen vinden, eens naast elkaar te zetten!

DXP

Van deze app zijn gratis en betaalde versies. Wat mij meteen opviel, was dat de info over de app beperkt is. Waar een app meestal wel van een uitgebreide omschrijving voorzien is in de App Store, is dat hier in geen geval aan de orde.

Slechts vier regeltjes tekst met “I think that it becomes a very impressive photograph if it goes well.” Als je ‘t mij vraagt, is dat niet echt de manier om mensen voor je app te winnen, maar omdat ik er elders over las, wilde ik ‘m toch downloaden. Ook is er een gebrek aan info over de voordelen van de betaalde app.

De app werkt prima, maar is minder intuïtief. De indeling is redelijk minimalistisch, wat wel weer prettig is. Maar je moet maar net weten hoe het werkt. Ook daar is weinig info over. De indeling bestaat uit een groot scherm waar je creatie in te zien is, met daaronder knopjes waarmee onder meer foto’s kunt inladen, direct van de camera of uit de bibliotheek.

Vervolgens kun je de manier van blenden instellen. Ook kun je basisbewerkingen toepassen zoals spiegelen, zwart-wit, sepia en roteren. Deze worden toegepast op de hele set, dus niet op de afzonderlijke afbeeldingen. Schuiven of schalen van de afbeeldingen is niet mogelijk en als je foto’s gebruikt die niet dezelfde indeling hebben, worden ze opgerekt.

Verschillen gratis/betaalde versie

In de betaalde versie zijn er meer presets om je afbeeldingen te blenden. Ook kun je de doorzichtigheid (opacity) van je afbeeldingen instellen, zodat je het eindresultaat met de gekozen blendoptie nog beter kunt finetunen.

Ook heb je hier meerdere mogelijkheden om het eindresultaat op te slaan. Dit zijn wel de meest in het zicht springende verschillen. De gratis versie heeft overigens geen reclame en heeft een andere (mooiere) opstartafbeelding.

Voordelen
 • Resultaat is goed, wat wel afhankelijk is van gekozen foto’s
 • Minimalistische indeling
 • Veel presets om uit te kiezen (betaalde meer dan gratis)
 • Werkt lekker snel
Nadelen
 • Diverse functies zijn niet goed gedocumenteerd
 • Foto’s in afwijkend formaat worden opgerekt om te passen
 • Iets minder intuïtief, je moet echt door krijgen hoe het werkt
 • Knopjes onder afbeeldingsvenster zijn niet minder goed leesbaar
 • Foto’s kunnen niet verschoven of geschaald worden.
 • Opgeslagen beeldformaat in gratis versie vrij klein

Image Blender

Mijn eerste indruk van de Image Blender app was aanvankelijk minder positief dan bij DXP. Door gebruik van wat kinderachtige handschrift-achtige lettertypen bij de eerste keer opstarten van de app, werd ik een beetje op het verkeerde been gezet. Het uiterst strakke en haast kaal vormgegeven uiterlijk van de app doet in eerste instantie niet vermoeden dat je met Image Blender een zeer krachtig staaltje fotobewerking in handen hebt!

Eenmaal aan het testen geslagen, werd ik verrast door de werking van de app. Veel dingen zijn op een vernuftige manier geïntegreerd, zoals omhoog swipen om de blending opties te zien (mét preview) en onderdelen met dubbele functies.

Nadeel is dat veel opties nogal verstopt zitten. Helaas ook hier een gebrek aan informatie. Op de website van Image Blender staat alleen een korte opsomming van functies en de tip om vooral zelf dingen uit te proberen.

Image Blender mist bewerkingsopties zoals een zwart-wit of sepia filter en ook de mogelijkheid een foto horizontaal of verticaal te spiegelen ben ik niet tegengekomen. Wél een groot voordeel is de mogelijkheid om afbeeldingen te maskeren waarbij je bepaalde gedeeltes kunt wegpoetsen. Ook kun je via de Arrange modus afbeeldingen schalen, schuiven en roteren, allemaal met vingerbewegingen, dus wel zo makkelijk zonder tussenkomst van knopjes!

Voordelen
 • Redelijk intuïtief en minimalistisch uiterlijk met strakke vormgeving
 • Krachtige opties voor arrangeren en maskeren van afbeeldingen
 • Resultaat ziet er goed uit, afbeelding wordt in originele grootte opgeslagen
 • Heeft de mogelijkheid om foto’s vanuit Camera+ te importeren
 • Kan afbeeldingen naar diverse bekende fotoapps exporteren
 • Preview bij blendopties is erg handig!
Nadelen
 • Zelf ben ik dol op ‘ontdek je plekje’ apps waarbij je gaandeweg steeds weer nieuwe functies ontdekt, maar voor veel mensen is een app waar je zelf op ontdekkingsreis moet gaan om onderliggende functies te vinden gewoon niet praktisch.
 • Gebrek aan fatsoenlijke documentatie. Zeker gezien het punt hierboven.
 • Ik mis toch wel de optie om verticaal of horizontaal te spiegelen
 • Prijs is vrij hoog voor de gemiddelde app

apps.apple.com/nl/app/image-blender/id414544492

The Battle!

Ondanks dat ik in eerste instantie nog twijfelde, denk ik dat Image Blender in dit geval toch een duidelijke winnaar is. Niet alleen het uiterlijk is beter, duidelijker en mooier vormgegeven (de opstart-graphic van de betaalde versie van DXP is ronduit walgelijk en slecht over nagedacht).

Ook is het inladen van foto’s bij IB duidelijker. Waar je bij DXP via hetzelfde knopje meerdere afbeeldingen kunt inladen, zie je bij Image Blender duidelijk twee vakjes waar je je foto’s in moet plaatsen. Wil je meer dan 2 foto’s gebruiken? Houd dan je vinger even op de foto gedrukt en kies voor Flatten. Het rechtervakje wordt leeg en je kunt een nieuwe foto toevoegen.

De totale afwezigheid van documentatie is bij beide apps helaas een probleem, maar op andere websites op internet is ook wel wat info te vinden, als je ergens écht niet uitkomt. Groot pluspunt van Image Blender zijn ook de live previews bij blending-opties en ondanks het gebrek aan de mogelijkheid om te spiegelen en een paar eenvoudige filters, vind ik de opties om te maskeren en arrangeren waardevoller.

Als je wilt, kun je een te gebruiken foto vooraf ook nog door een fotobewerkingsapp gooien om er een filter overheen te zetten. Niet van groot belang dus. Een laatste voordeel van Image Blender vergeleken met DXP is dat je hierin wél kunt inzoomen op foto’s met een eenvoudige vingerbeweging. O ja, en het appicoon is ook veel mooier! Voor wat het waard is.

Tot slot een voorbeeldfoto waardoor je een idee krijgt wat je met zo’n multi-exposure techniek nu eigenlijk kunt doen. Deze maakte ik gisteravond net voor ik ging slapen. Het zijn 2 foto’s van Woudrichem gecombineerd tot één. Later heb ik in Lightroom de contrasten en bepaalde kleuren iets opgetrokken, maar dat is dan ook het enige.

Foto bewerkt met DXP-app