Toen ik vorige week vrijdagochtend mijn computer opstartte, had ik niet kunnen vermoeden dat deze eenvoudige handeling redelijk ver strekkende gevolgen zou hebben. Onder meer dat mijn website uiteindelijk een hele week heeft stilgestaan. De laatste keer dat ik een hele week niet geblogd heb, kan ik me niet eens herinneren! Gelukkig is alles nu weer op orde.

Begin augustus dit jaar kocht ik een nieuwe computer, nadat de schijf van mijn oude beestje was overleden. Een nieuwe harde schijf erin laten zetten is goedkoper, maar omdat het systeem al behoorlijk verouderd was en ik toch al een poosje nadacht over een nieuwe, was dit het moment. Meer hierover kun je overigens teruglezen in de blog van 14 augustus.

Geloof het of niet, zo’n drie maanden na aanschaf van m’n nieuwe systeem, had ik problemen. Weer schijf kapot en met name de opstartsector, waardoor de pc met geen mogelijkheid meer aan de gang te krijgen was.

Boos natuurlijk. Als je een paar honderd euro neertelt voor een systeem, wil je toch wel kunnen verwachten toch een beetje kwaliteit in huis te hebben. Ik kon het dan ook niet echt waarderen dat me later verteld werd dat ‘deze schijven echt nooit kapot gaan’. Blijkbaar wel, ik noem het vanaf nu dan ook een Titanic-schijf…

Dynabyte in Den Bosch gebeld, waar het systeem vandaan komt. Die verwezen me meteen door naar collega MyCom, ook in Den Bosch, die het systeem ter plekke onder garantie konden repareren. Eén probleem, hoe kom ik zo snel in Den Bosch.

Mijn vader via de telefoon lief aangekeken (geen beeldtelefoon, maar gaat om het idee) en die wilde wel rijden. Ook weer geregeld. Even later zat ik hoog en droog in zijn vette BMW X5 richting Oeteldonk, computer laveloos op de achterbank, verpakt in een stevige shopper, bij gebrek aan de originele doos.

In Den Bosch was het vrij snel geregeld, ondanks dat ze door de telefoon gezegd hadden dat ze het systeem sowieso 5 dagen wilden houden, kon de schijf per direct vervangen worden, zeker nadat ik aangaf dat ik ‘t installeren van besturingssysteem en drivers zelf kon. Weer blij naar huis dus, maar van korte duur.

Eenmaal thuis bleek ik Windows niet te kunnen installeren. Tegenwoordig werkt dat niet meer met de klassieke Windows-cd maar met een herstelschijf in combinatie met schijfimage. Ik had zelfs 2 schijfimages en een herstelschijf, maar installeren ho maar. Later bleek dat deze optie vooral werkt op een bestaande installatie met bestaande partities en dat het vaker problemen geeft op een kale harde schijf. Kom je nu mee…

MyCom servicecenter gebeld (à 70 cent per minuut) die aanboden een Windows-cd op te sturen. Kosteloos. Ik zat  nog in de garantie en een licentie (duurste gedeelte bij de aanschaf van Windows), had ik al. Ondanks dat ik vrijdag al belde, konden ze hem maandag pas posten. Dinsdag zou ik dus weer up ‘n running zijn, dacht ik.

Toen het schijfje dinsdag niet arriveerde, gelijk MyCom gebeld om na te trekken of we hier met een vertraging van PostNL te maken hadden, of ze dat misschien iets vergeten waren. Dat niet, maar ze waren wel zo snugger geweest om de cd pas maandag ná vijf uur te posten. Ik word niet snel boos, maar toen ben ik toch even uit m’n slof geschoten. Hoezo last minute. Ik had vrijdag al aangegeven dat het dringend was en dan wachten ze nog tot het laatste moment. Grrr!

Nu de cd er niet was, had ik een probleem. Ik moest per se dinsdag iets in orde maken wat zaterdag klaar moest zijn. Als ik het na dinsdag zou doen, zou dat niet meer lukken. Ik had dus een werkende computer met internetverbinding nodig, maar durfde ‘t niet aan om met mijn externe harde schijf aan de wandel te gaan.

Uiteindelijk  XP erop gezet, wat ik zelfs twee keer heb moeten doen, omdat de schijven door elkaar gehusseld waren en ik F als systeemschijf had. Om dat te herstellen, moet je weer opnieuw partitioneren en omdat je vanuit Windows de systeemschijf niet mag bewerken, zit er één optie op en dat is opnieuw installeren.

Uiteindelijk werd het echt een race om de klok om het op tijd af te krijgen. Om half 8 moest ik namelijk aantreden op het gemeentehuis voor een vergadering en ik zou pas laat weer thuis zijn. Gelukkig was ik net op tijd. Ook de vergadering verliep niet helemaal lekker.

Ik was inmiddels behoorlijk aan het eind van m’n latijn en had iets te veel stress voor m’n kiezen gehad. Dat resulteerde in een enorme migraineaanval, waardoor ik helaas voortijdig de vergadering moest verlaten. Zo goed en zo kwaad als het ging in het donker naar huis gescheurd en daar gelijk plat met alle lichten uit.

Woensdag kwam alsnog de beloofde cd, dus kon ik voor de derde keer een besturingssysteem installeren. Feit in acht genomen dat ik een hekel heb aan Windows installeren en normaliter ook niet beschik over veel geduld, vind ik dat ik een hele prestatie geleverd heb. 🙂 Inmiddels staat Windows 7 er weer op en ook praktisch alle software.

Mijn beeldbewerkingsprogramma krijg ik alleen nog niet geïnstalleerd (geeft foutmelding) maar dat is nog niet heel dringend. Het leek er ook even weer op dat ook de nieuwe schijf niet helemaal lekker was, maar het lijkt toch mee te vallen, al laat ik hem vannacht wel een benchmarktest draaien om te zien wat daaruit komt. Ik sluit het liever uit dan dat ik straks weer met de gebakken peren zit.

Zodoende een week stilte. Die in werkelijkheid allesbehalve stil en rustig was, maar op de site wel natuurlijk, al heb ik nog een poging gedaan door tussentijds een kort berichtje via mijn iPhone te publiceren via de WordPress app, maar dat werkt niet lekker: Je hebt totaal geen controle over het uiterlijk van je bericht, terwijl ik daarmee in Live Writer alle kanten op kan.

In elk geval blij dat ik weer op de normale manier blogposts kan schrijven. Ik heb in de tussentijd in elk geval niet stilgezeten en tussen de bedrijven door 3 samenwerkingen op poten gezet met bedrijven, waarvan 2 webshops. Voor de eerste review heb ik de foto’s al gemaakt en verschijnt misschien morgen en anders begin volgende week.