De afgelopen week heb ik de nodige uurtjes in WordPress doorgebracht en daar zijn aardig wat aanpassingen uit voortgekomen! Op 22 oktober schreef ik ook al een blog met site-updates, maar daar kwam de grootste verandering die onlangs is doorgevoerd nog niet eens in voor, namelijk het compleet vernieuwde fotoalbum!

Foto’s: Nieuw album

Zo’n 2 weken geleden heb ik de stap gezet om het oude album (die ik al gebruikte voordat ik in 2010 op WordPress overging), te vervangen door een galerij die naadloos met WordPress samenwerkt en waardoor ik ook weer gebruik kon maken van zogenaamde permalinks (bijvoorbeeld estrellaweb.nl/jaar/maand/titel in plaats van estrellaweb.nl/?p=123).

Ondanks dat ik de nieuwe galerij (NextGen Gallery) eerder probeerde, maar toen niks vond, heb ik toch besloten deze te gebruiken. Omdat alle foto’s overgezet moesten worden naar het nieuwe systeem, meteen de bestaande collectie uitgedund van ruim 2000 naar iets meer dan 350 foto’s. Véél beter te overzien! Ook hebben alle bestandsnamen in het album nu een andere bestandsnaam, bijvoorbeeld ‘Bas (10-01-2012)’ in plaats van ‘120110-bas’. Staat wat netter.

Er was één ding wat ik vreselijk vond aan NextGen, namelijk het uiterlijk van de overzichtspagina met albums, veel te veel kadertjes en dingen die het geheel bepaald geen smooth look gaven.

Ik besloot het over een heel andere boeg te gooien en mijn eigen indeling te maken, echter had ik daar weer iets voor nodig wat niet standaard mogelijk is onder WordPress, maar ik zou ik niet zijn als ik niet net zo lang door zou gaan totdat ik had wat ik wilde hebben.

Om een lang verhaal kort te maken; er is dus niet alleen een nieuw fotoalbum, maar ook een splinternieuwe en wél mooie indexpagina. Op de afbeelding links zie je een kleine preview van het eindresultaat.

Ik ben erg blij met het resultaat en vind het sowieso ook leuk dat de fotopagina nu een wat minder standaard uiterlijk heeft dan je meestal ziet in galerijen op sites, dit door de alternatieve indeling en gebruik van zelfgemaakte graphics. Bekijk de nieuwe galerij hier, of klik op ‘fotografie’ in het menu bovenaan de website.

Foto’s: Watermerk

Een andere aanpassing die kort na het aanmaken van de nieuwe fotopagina is gerealiseerd, is het ontwerpen en doorvoeren van een nieuw watermerk op mijn foto’s. Ik heb jarenlang een watermerk met een lichtgrijs, gedeeltelijk transparant balkje onderin de foto gehad, maar vond het tijd voor verandering. Sowieso was het me al vaker opgevallen dat in sommige gevallen de compositie van de foto niet bepaald ten goede kwam door het balkje onderin.

Na wederom heel wat uurtjes ontwerpen, aanpassen en uitproberen is er een nieuw watermerk die veel kleiner en subtieler is dan de oude variant. Hij werkt zowel op een donkere als lichte achtergrond, door slim gebruik van schaduw en kleur, alleen op hele drukke achtergronden valt hij een beetje weg, maar dat neem ik maar voor lief.

Je hebt hem al langs zien komen op de foto’s in de Weekly Snaps van afgelopen zondag, maar heb je geen zin om terug te bladeren naar oudere blogs, hiernaast kun je hem ook zien op een stukje van de zonsondergang foto uit deze blogpost.

Foto’s: Lightbox

Ik gebruik veelvuldig foto’s en afbeeldingen in mijn site, die altijd openen in een soort pop-up-venstertje, wat ook wel lightbox genoemd wordt. Deze venstertjes worden gegenereerd met behulp van jQuery en CSS en zijn multifunctioneel inzetbaar en gemakkelijk in gebruik.

Degene die ik al heel lang gebruikte werkte op zich prima, maar soms wint een mooier uiterlijk het dan toch en heb ik inmiddels een andere variant in gebruik genomen, genaamd ColorBox. Deze heeft voor de bezoeker dezelfde functionaliteit als de oude, maar ziet er gewoon net wat meer gelikt uit. Dezelfde lightbox werkt ook in het nieuwe fotoalbum.

Widget: Miniaturen

Is er nóg meer? Ja, er is nog meer. It’s not the end… Ook vernieuwd is het blokje met foto-miniaturen in de sidebar aan de rechterzijde. Veel verschil is er niet, op het feit na dat deze widget bij het nieuwe album hoort en de oude widget bij het oude album. Grootste verschil is dat je nu random foto’s ziet en niet meer de meest recente. Dat is ook een mogelijkheid, maar omdat ik niet heel vaak nieuwe foto’s toevoeg, is dit net wat afwisselender.

Widget: Facebook & Bloglovin’

Gisteren is er ook een widget geïnstalleerd met opties om EstrellaWeb te volgen op Bloglovin’ en de Facebook pagina. Deze is ter vervanging van de content die eerder onder elke blogpost verscheen, met links naar mijn Twitter, Facebook, Bloglovin’ en YouTube pagina.

Bloglovin’ en Facebook zitten nu dus samen in één widget en je kunt me op Twitter volgen via de Twitter-widget die al langere tijd in de sidebar huist. YouTube komt te vervallen, maar zo vaak upload ik geen filmpjes, dus dat is niet van heel groot belang.

Artikelen: Intro’s

Ik schreef er gister al iets over in de Weekly Snaps: Ik ben begonnen met het gebruik van vaste intro teksten voor terugkerende items. Dat is voor mij makkelijker zodat ik niet elke keer mijn tekst aan moet passen op het fotootje ernaast. Daarnaast is het voor de bezoeker ook praktisch.

Mensen die mijn blog nog niet kennen en bijvoorbeeld via een zoekopdracht bij één van de artikelen terecht komen, hebben vaak baat bij een korte intro bij artikelen waarvan de titel misschien niet gelijk voor zichzelf spreekt. Gaandeweg zal je dus voor de meeste vaste items zoals de Weekly Snaps, Momentopname en YouTube Finds vaste intro teksten zien verschijnen.

Artikelen: Miniaturen

Ik ben eindelijk toe aan de laatste aanpassing en gelijk ook de kleinste. Ik denk dat ‘t je niet eens zal zijn opgevallen, maar ik sta niet voor niets bekend als perfectionist en dingen moeten dan ook echt perfect zijn. Een paar maanden geleden ben ik begonnen met gebruik van de vierkante mini-fotootjes links naast elke post.

Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds blij dat ik dat heb doorgevoerd, omdat het er net wat aantrekkelijker uitziet, maar ik was niet helemaal tevreden over het formaat. De fotootjes waren 100 x 100 pixels en ik vond ze vaak nog iets te groot ten opzichte van de tekst ernaast.

Inmiddels heb ik ze allemaal 95 x 95 gemaakt en dit ook doorgevoerd op oudere artikelen (dat was een aardig klusje). Ondanks dat het verschil minimaal is, vind ik het zo toch nét wat mooier. Ik heb me in elk geval niet hoeven vervelen…

Dat waren alle aanpassingen. Heb je enig idee hoeveel tijd ik heb doorgebracht met rondhangen in WordPress en fotobewerkingssoftware? Heel veel kan ik je vertellen, maar ik vind het leuk en doe het meestal met plezier, totdat er problemen opduiken die ik niet 1-2-3 kan oplossen, maar daar kom ik ook altijd weer uit.

Het voordeel dat ik in 1997 ben begonnen met webdesign, is dat ik redelijk wat ervaring heb met scripttalen, dat werkt wel in je voordeel en op het gebied van aanpassingen doorvoeren is er ook veel meer mogelijk dan wanneer je geen kennis van bijvoorbeeld PHP of CSS hebt.