Soms kun je echt inspiratie uit de gekste dingen halen! Zo ben ik op het moment snipverkouden en zit ik met een trui, vest, een sjaal en een deken om me heen geslagen achter de pc (driewerf hoera voor mij dat ik tóch aan het bloggen ben geslagen) om een blogpost te tikken met wat tips tegen verkoudheid.

Wat is verkoudheid eigenlijk? De meest gemaakte fout is dat mensen denken dat je het krijgt van op de tocht staan of natregenen. Fout! Verkoudheid is niets meer dan een ordinair virus, wat je alleen kunt oplopen via andere mensen.

De term ‘ik heb kou gevat’, is dus bijvoorbeeld al gebaseerd op deze fabel. Het is wel zo dat wanneer je natregent of een tijd op de tocht staat, je lichaam afkoelt en daardoor minder weerstand kan bieden tegen virussen.

Als je verkouden bent, zijn je slijmvliezen ontstoken, wat voor allerhande vervelende kwaaltjes als een loopneus, verstopte holtes, niezen en keelpijn zorgt. Behalve vervelend is het ook nog eens hartstikke besmettelijk.

Al vanaf het moment dat je de eerste klachten krijgt, totdat het echt doorbreekt, de zogenaamde incubatietijd. Gelukkig dat verkoudheid onschuldig is, maar vervelend is het wel! Wat kun je er nu eigenlijk tegen doen?

You stare at me like I’m a vitamin

Pitamientjes! Cliché, maar zo waar! Zowel tijdens als preventief te gebruiken en overal goed voor. Je kunt bijvoorbeeld vitaminepillen slikken. Op die manier kom je aan je dagelijkse dosis en bouw je weerstand op. Tijdens de verkoudheid is het raadzaam extra vitamine C te slikken.

Uiteraard kun je voor je vitamines ook je toevlucht zoeken tot groenten en fruit, niets lekkerder dan met een geschild appeltje op de bank hangen. Pas overigens op met sinaasappelsap! Niet alleen kan het zuur branderig aanvoelen in je keel, daarnaast is de kans aanwezig dat je je slechter gaat voelen door de fructose in het sap.

Give me steam!

Om voor mezelf te spreken: Ik heb een gloeiende hekel aan stomen. Maar reken maar dat het helpt. Lekker ouderwets met een theedoek over je kop boven een bak kokend water met een lepel Vicks erin hangen. En maar happen naar lucht, totdat de ergste damp verdwenen is. Niet echt prettig, maar zeer heilzaam om die holtes een beetje leeg te trekken. Gewoon doen dus!

But baby it’s cold outside

Ook al kun je praktisch gezien niet verkouden of ziek worden van een flinke plensbui op je kop of windkracht tien in je haren, toch is het misschien niet verstandig om het onheil op te zoeken als je je toch al niet lekker voelt.

Zodra je verkouden bent (of erger), is je weerstand lager dan normaal en is de kans aanwezig dat je verkoudheid zich transformeert tot een griepje. Niet dat je binnen moet blijven, maar als het hondenweer is, kun je beter even wachten. Eigenwijs of kort in je tijd? Kleed je warm aan en neem een paraplu mee!

Rub it in, rub it in

De eerder genoemde Vicks is niet alleen goed om te stomen, maar ook om je mee in te wrijven. Voordat je nu aan een full-body smeersessie begint. Hold your horses! Je kunt Vicks het best aanbrengen op de slapen, het voorhoofd en de borst.

Smeer ‘t niet te dicht bij de ogen, omdat dat kan prikken. Ook wondjes en neusgaten kun je beter vermijden. Er is overigens ook een inhaler verkrijgbaar, handig om de luchtwegen vrij te maken zonder gesmeer.

I’m only sleeping

Nog zo’n cliché-maar-waar verhaal: Slapen en rust in het algemeen, is van essentieel belang zowel preventief als tijdens een verkoudheid. Als je goed uitgerust bent, is je weerstand beter en als je niet te veel hooi op je vork neemt, terwijl je toch al niet lekker in je vel zit, ben je er ook eerder vanaf, omdat je lijf beter de kans krijgt te herstellen. Ook stress valt daaronder! Probeer het te voorkomen. Zo simpel is het!

Hands clean

Misschien overbodig, toch even vermelden: Handen wassen is natuurlijk altijd wel zo fris, maar zodra je verkouden bent, van groter belang. Niemand vindt het leuk om verkouden of ziek te worden en zoals ik al schreef, is het besmettelijk.

Probeer te vermijden dat je anderen aansteekt en was regelmatig je handen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die minstens vijf keer per dag handen wassen, 45% minder kans hebben om verkouden te worden. Dat is bijna de helft!

Windows of the world

Je zou de link misschien niet snel leggen, maar de ruimtes in je huis of werkomgeving luchten, kan een verschil maken. Buitenlucht is schoner dan de lucht binnenshuis. Zelfs in de wintermaanden kun je dus gerust je ramen lekker een poosje openzetten. Ook tijdens de verkoudheid is frisse lucht goed voor je, ga dus gerust een wandeling maken (als het niet regent) en snuif die gezonde buitenlucht maar eens goed op!

Chicken soup with rice

Mij krijg je er niet aan, maar kippensoep schijnt een positief effect op verkoudheid te hebben. De stoom van de soep heeft dezelfde werking als stomen en daarnaast schijnt in de bouillon een ontstekingsremmende eigenschap te zitten. Overigens kun je ook gewoon wat bouillon van een blokje of uit een potje maken. Van het zout kikker je vaak ook wel een beetje op.

Drink to that

Dat veel water drinken voor iedereen een must is, zal je vast wel weten. Als je verkouden bent, is het aan te raden minstens acht tot tien glazen water per dag te drinken. Dit zorgt ervoor dat de afscheiding van slijm minder moeizaam verloopt.

Groene thee is ook een prima alternatief. Dingen die je beter kunt vermijden, zijn zuivelproducten. Bijvoorbeeld melk en (drink)yoghurt, maar ook ijs en kaas. Heb je weleens meegemaakt dat je ging hoesten na het eten van een ijsje? In zuivel zit een stofje waarmee slijm wordt aangemaakt dat kun je nu zeker niet gebruiken!

Something for the pain

Heb je alles geprobeerd, maar voel je je nog steeds brak? Neem een pijnstiller. Ik ben zelf geen voorstander van het gebruik van pijnstillers bij verkoudheid en griep, want wat erin zit moet er ook weer uit. Pijnstillers onderdrukken ook de aanmaak van lichaamseigen antistoffen, maar als het écht niet te doen is, kan één paracetamolletje echt geen kwaad.

Met deze tips moet jij de herfst en winter wel doorkomen zonder gesnif en gesnotter, ik ben helaas net te laat met m’n eigen tips, maar reken maar dat ik aan het stomen en de vitamines ga! Mocht het je trouwens zijn opgevallen. De kopteksten van de tips zijn uit verschillende liedjes. Onderstaand een lijstje van de bijbehorende nummers.