Volgens mij heb weleens laten vallen dat ik al behoorlijk lang actief ben met webdesign. M’n eerste site bouwde ik in 1997. Ik weet niet eens meer waarom ik ermee begon, behalve dan omdat het me interesseerde en wellicht ook, omdat mijn toenmalige vriend veel met internet deed, voor zover dat er toen al was natuurlijk. 🙂

Hamster als ik ben, bewaar ik alles wat ik in de loop der jaren gemaakt heb. Denk aan foto’s, graphics, maar ook complete websites. Gek genoeg heb ik niet meer alle versies van EstrellaWeb.

Aangezien ik pas in 2010 op WordPress ben over gegaan en sindsdien de lay-out heb, die je nu ziet, had ik met gemak de vorige versies op kunnen slaan, ergens jammer dat ik dat niet gedaan heb. Aan de andere kant: Wat heb je eraan…

Nadat ik vanavond een enorme inspiratie-brainstorm heb gehouden, kwam ik op het idee een aantal van mijn oude websites te laten zien. Natuurlijk geen complete sites, maar een afbeelding.

En schrik niet, mijn eerste site was niet gelijk de meest mooie webpagina die je ooit hebt gezien, maar voor iemand die de eerste schreden op webdesign-pad zette, viel het nog niet eens tegen, dénk ik… Veel kijkplezier enne… niet te hard lachen!

Dit was dus mijn allereerste website. En man, wat doet dit pijn aan m’n ogen! Stiekem ook wel leuk om weer te zien, toch een stukje jeugdsentiment. Het was wel duidelijk dat ik nog niet echt van wanten wist. Hoezo leidt een drukke achtergrond heel erg af? Hoezo misschien iets beter nadenken over tekstopmaak en kleuren? En hoezo is muziek op je website irritant?

High-tech voor die tijd, was overigens wel het mouse-over effectje op de buttons. Dat kun je op de screenshot niet zien, maar als je je muis op één van de knoppen aan de linkerkant hield, kreeg je een soort water-rimpel effect te zien. Allemaal zelf gemaakt, zoals ook alle graphics. Deze website was overigens van m’n vriend en mij samen, maar ik heb ‘m dus gemaakt.

Kijk, dat ziet er al een stuk beter uit! Ik weet niet meer precies welke site ik wanneer gemaakt heb, maar ik herinner me wel dat deze wel wat jaren later kwam, na mijn eerste baksel. Qua lay-out vind ik dit er nog steeds best acceptabel uitzien. Er zijn wel wat puntjes die ik nu anders aan zou pakken, maar ik heb beroerdere websites gezien, zelfs anno 2012!

ByteZine! was de website van de gelijknamige nieuwsbrief die ik runde. Op het hoogtepunt had deze ruim 600 leden. De nieuwsbrief bevatte nieuwtjes, links, softwaretips en meer. Grappig genoeg heb ik het complete archief van de nieuwsbrief nog, misschien leuk om die op een druilerige zondag weer eens door te lezen! De nieuwsbrief heeft 4 jaar gerund.

Deze was ik dus een beetje vergeten! Jeetje… Blijkbaar heb ik in een ver verleden toch van roze gehouden en ook van bling. En dat fotootje van mij. Jéétje! Destijds had ik vlechtjes in m’n haar laten zetten en daardoor opeens haar tot op m’n kont.

Het idee met die bloemetjes vind ik qua originaliteit wel leuk overigens. Deze website was een beetje de verzamelplek voor info over mij. Met links naar mijn andere websites, een soort digitaal dagboekje (de voorganger van EstrellaWeb!) en wat zelfgeschreven gedichtjes.

Deze website heb ik redelijk lang gehad. Hij stond bomvol met gedichtjes en quotes. Ik had er echt ontzettend veel. Ook mijn eigen werk stond ertussen. Aan deze site kun je heel duidelijk zien dat ik van ‘outstanding designs’ ; hield. En nog steeds!

Voor mij niet zomaar recht-toe-recht-aan. Ik wilde er echt iets bijzonders van maken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat ultra-creatieve op grafisch gebied wel een beetje kwijt ben, mede doordat ik me niet meer bezig houd met webdesign.

Een beetje klooien in WordPress valt bij mij niet onder die noemer, dat is echt kinderspel. Een WordPress website kun je zelfs zonder enige kennis van webdesign of grafische vormgeving met gemak runnen.

Een website die ik ook best lang heb gerund en uiteraard ook zelf gebouwd is AelWeb. Een soort bewonersportaal voor mensen uit Andel, wat in de volksmond bekend staat als ‘Ael’. Vandaar de naam. Ik vind het design nog steeds heel mooi. Goed kleurgebruik, rustig en overzichtelijk, sophisticated en toch ook niet te strak en zakelijk. Hier zit echt ontzettend veel werk in.

Maar op een gegeven moment ging ik verhuizen en daardoor was het niet meer rendabel om de site up-to-date te houden, omdat ik gewoon niet aan voldoende informatie kon komen. Iemand anders heeft hem toen van me overgenomen omdat de site inmiddels wel een bepaalde functie vervulde in het dorp, Inmiddels bestaat de website niet meer.

Behalve een fotoalbum, was er een pagina met regiolinks en info over ondernemers en instanties uit het dorp. Tot slot had ik ook een hoekje aangemaakt waar bewoners een eigen mini-site konden krijgen.

Een soort profielpagina dus. Grappig genoeg waren dingen als Hyves, MySpace en Facebook toen nog helemaal niet in opkomst, dus ergens best bijzonder dat ik op mijn eigen site met een dergelijk concept kwam. Inventief was ik zeker wel!

Een WordPress website kun je zelfs zonder enige kennis van webdesign of grafische vormgeving met gemak runnen.

Van de website die ik het langst gerund heb en die ook het meest succesvol was, heb ik geen materiaal meer. Ook deze site heeft diverse jasjes gehad en op een gegeven moment heb ik de site volledig in PHP gebouwd. Mijn kennis van deze scripttaal was toen aanzienlijk beter dan dat ie nu is. Sommige dingen worden in de loop der jaren beter, anderen slijten wat zodra je het niet meer gebruikt. Dat heb ik dus met PHP.

De site heette Look4Link en het was een linkportal. Oftewel een soort Startpagina, maar dan met een andere insteek en een meer alternatieve opmaak dan de meeste linkpagina’s die rond die tijd de grond uit vlogen.

Gezien het feit dat er destijds zoveel waren, heb ik geluk gehad dat de mijne het erg goed deed. Ik wijt dat nog steeds aan de aandacht voor grafische vormgeving en het feit dat ik hem heel goed bijhield en wekelijks nieuw materiaal toevoegde.

Tot slot wat logootjes van websites die ik heb gebouwd. Ik heb mezelf nooit echt goed gevonden in het ontwerpen van logo’s, ik vind logo’s maken ook niet echt leuk en bijzonder lastig om iets te bedenken. Maar door de jaren heen heb ik toch wel wat mooie weten te fabriceren!

Veel blauw, dat valt gelijk op. Terwijl ik niet eens dol ben op die kleur. Wel geweest. Ik herinner me een huisinrichting met blauw en geel, waarvan ik nu nog steeds mijn servies als bewijs heb.

De eerste is niet echt een logo maar was mijn signature voor fora. Voordat ik Estrella werd, had ik Crystal als nickname. De enige plek waar die naam voorkomt op internet is op het Fok! forum, waar ik alleen nog kom als ik een brandende vraag heb.

De tweede is één van de logo’s die EstrellaWeb heeft gehad. Na een eerste roze versie. kwam deze. Redelijk strak, maar het kleurverloop is streperig. Ernaast een logo van een andere site, waarvan ik niet eens meer weet waarvoor ie diende.

Hetzelfde geldt voor het AppliCatch logo. Ik dacht dat ‘t iets was met de mogelijkheid een verzoek in te dienen voor bepaalde software, die ik dan vervolgens voor je op ging zoeken. Traceren en uitpluizen deed ik vroeger al graag!

Dan de laatste drie. Linksonder is één van de logo’s die Look4Link heeft gehad, vond deze zelf erg leuk. Strak en speels. Ernaast een logo voor het intranet wat mijn ex en ik hadden. We waren echte nerds. Tot slot een logo wat ik nog altijd best stijlvol vind, dit was van WebWorks, de verzamelplek waar links vermeld stonden naar alle sites die ik online had staan.

Op het hoogtepunt waren dat er zeven en daarnaast had ik ook de website van lokale omroep Vestingstad FM in onderhoud. Als je bekijkt hoeveel tijd ik alleen al aan EstrellaWeb spendeer, kun je je wel een voorstelling maken hoe dat ging met acht sites in beheer. Tough job! Maar leuk!

Veel heb ik er overigens niet aan verdiend. De meeste projecten die ik voor anderen deed, waren een vriendendienst. Een enkele keer kreeg ik een kleine vergoeding of een bosje bloemen (die de kat vervolgens opvrat), maar ik vond het gewoon leuk om sites te bouwen en vroeg nooit ergens iets voor. Iets waar uiteindelijk flink misbruik van is gemaakt door verschillende partijen.

De laatste website die ik (buiten die van mezelf om) gebouwd en onderhouden heb, was die van motorclub MTC Altena, waar ik ook lid was. Tot augustus vorig jaar heb ik deze site vier jaar lang in onderhoud gehad en in twee verschillende jasjes gestoken.

Door vervelende gebeurtenissen heb ik uiteindelijk besloten mijn lidmaatschap en ook de werkzaamheden die ik voor de club deed (wat veel meer was dan alleen een site bouwen en onderhouden) neer te leggen.