Oftewel, maak er maar een dolle boel van. En ja, ik heb de welbekende kerst slogan inderdaad expres omgedraaid. Je zou het hele jaar maar aangeschoten zijn. Gelukkig maar dat ‘merry’ eveneens ‘vrolijk’ en ‘goedgehumeurd’ betekent. Dat scheelt toch weer een abonnementje op de AA-kliniek…

Na deze ietwat jolige inleiding (néé, ik ben niet merry, heb zelfs m’n dagelijkse dosis halfvolle melk nog niet achterover geslagen), verder op een meer serieuze toon. Het einde van het jaar nadert, de kerstbomen en kerststalletjes zijn weer geïnstalleerd.

Mensen maken afspraken om zich vol te vreten in restaurants of desnoods bij de McDonald’s en gaan op 1 januari weer aan de lijn. Er worden kerstfilm marathons gehouden op tv, kinderen zingen kerstliedjes en jong en oud aast gulzig op de mooi ingepakte cadeaus onder de kerstboom. Oftewel, het is weer zover: Het is kerstmis.

kerstboom-rood

Ondanks dat ik zelf niet aan kerst doe, heb ik m’n site toch een klein kersttintje meegegeven en zoals elk jaar trouw een kerstkaart gemaakt. De drang om dat te doen heeft overigens niets met kerstmis of het willen vieren daarvan te maken:

Het is puur de drang om te presteren, mijn creatieve genen tot het uiterste op te rekken en om de strijd met mezelf aan te gaan om vooral een nog meer gelikte kerstkaart te maken dan vorig jaar en daarmee alle standaard kerstkaarten troep die te koop is in winkels te overtroeven. Niets aardigs aan dus, vooral prestatiedrang aangewakkerd door perfectionisme in zijn puurste vorm.

Dit jaar heb ik gekozen voor een ‘strak modelletje’. Het zou een kaart kunnen zijn die door een bedrijf naar zijn werknemers is gestuurd, het is misschien op het zakelijke af, maar daar had ik nu eenmaal zin in. Ik ben sowieso niet van tierlantijntjes, ooit wel geweest. Maar als ik terugkijk op oudere kerstkaarten, worden ze wel steeds strakker.

Ik denk dat ik in 2025 eindig met een witte kaart met één groen streepje, die met veel verbeelding een kerstboom moet voorstellen, uitgekleed en ontdaan van glanzende versieringen en zijn prachtige dennentakken door de rond die tijd waarschijnlijk geëxplodeerde economische crisis.

Anyway, ik lul te veel. Bij deze mijn kaart en mijn wens aan jou voor 2012. Ongeacht of het jaar nog 2 dagen duurt (als het aan de Maya’s ligt) of tot en met 31 december.

kerstkaart-2012

Nu ik het toch over voorgaande kerstkaarten had, misschien grappig om er een paar van eerdere jaren te laten zien. Hier vind je die van 2011, waarin ik overigens ook al het woord ‘enjoy’ heb gebruikt, kwam ik later pas achter. En hier die van 2010.

Hieronder mijn kerstkaarten van 2007 t/m 2009. Van die met de ster had ik ook een geanimeerde versie, die héél gaaf en ook héél bewerkelijk was. De variant met de witte kerstboom en het kader met foto vind ik nog steeds best mooi. Foto is uiteraard uit eigen collectie en de poppetjes op de blauwe kaart heb ik zelf getekend. Voor de kerstboom, sterren en aardbol gebruikte ik brushes.

Zo, genoeg kerstigs voor vandaag. Ondanks dat het nog niet zover is: geniet van de feestdagen en maak wat moois van 2013! En, zoals mijn wens op de kaart luidt: Geniet van elke dag alsof het kerstmis is. Of een mooie zomerdag, of lente, of whatever. Het gaat om het idee. Je weet nooit wat morgen brengt, dus kijk niet te ver vooruit en geniet van wat er is. Vandaag. Ter plekke. Nu.