Stel je voor, dat je voor het eerst in de plaats komt waar je woont. Dat je er niet al jaren woont of zelfs geboren bent, maar dat je er compleet nieuw bent, of nog beter: op vakantie of misschien wel op doorreis. Visualiseer dingen, (her)ontdek plekken, mooie gebouwen en prachtige natuur. Dat is het onderwerp van vandaag: Op reis in eigen stad, of dorp natuurlijk!

Zelf vind ik ‘t leuk om m’n woonplaats zo nu en dan te herontdekken. Overigens denk ik dat ik voor de gemiddelde inwoner van Gorinchem bovengemiddelde interesse toon in mijn omgeving, bouwstijl en historie van de stad. Misschien heeft dat ermee te maken dat ik er ‘pas’ 10 jaar woon en dat ik er dus niet ben opgegroeid en daarmee beschouwd kan worden als ‘import’.

Winterlandschap op de stadswal

Ondanks dat de mensen uit de regio waar ik vandaan kom, niet al te gecharmeerd zijn van deze stad en ik vroeger regelmatig leuzen als: “Ik zou er nog niet dood gevonden willen worden” voorbij heb horen komen, heb ik echt geleerd om van de stad te houden en geloof me, echt moeilijk was dat niet. Gorinchem is verdeeld over meerdere wijken, waarvan ik in de mooiste woon: de historische binnenstad en tevens vestingstad. Het authentieke gedeelte van Gorkum.

Ik woon omgeven door authentieke gebouwen, mooie natuur en historische ‘monumenten’ zoals kanonnen, molens en andere dingen. Allemaal op loopafstand Hoe geweldig dat ook klinkt, toch ben ik ook niet altijd even oplettend.

Kan ik zonder ook maar een greintje aandacht te schenken aan al het moois en al die dingen met hun eigen unieke verhaal om me heen passeren. Daarom vind ik het leuk om bewust te visualiseren en net te doen alsof ik er voor het eerst ben.

Molen de Hoop, Gorinchem

Geloof me, je ziet dan echt weer andere dingen, herontdekt dingen en leert iets weer op waarde te schatten. Om voor mezelf te spreken ben ik sowieso bijzonder geïnteresseerd in historische gebouwen en andere ‘oude’ dingen. Begrijp me niet verkeerd, ik hou niet van antiek en er staat niets wat écht oud is in mijn huis.

Het gaat mij vooral om dingen die een plaats zo uniek maken en karakter geven. Die boom die er al minstens honderd jaar staat waar het zonlicht zo mooi tussendoor valt, dat historische pand, wat met dank aan Stichting Stadsherstel nog steeds mooi en netjes onderhouden is als op foto’s van vroeger, Oude dingen hebben een eigen verhaal of zelfs een legende en dat intrigeert me.

Mooi plaatje van de Lingehaven

Ga maar eens voor een gloednieuw of een heel oud gebouw staan. Wedden dat het oude meer gevoel oproept. Het ademt gewoon geschiedenis en je fantasie wordt vanzelf geprikkeld om te bedenken wat voor mensen er gewoond hebben en hoe of waarom het gebouwd is.

Bij mij werkt dat wel zo in elk geval. Ik heb niets met nieuwbouw. Ik woon er toevallig in, maar dat had vooral met locatie en prijs te maken. Ik kan het me niet veroorloven om in een historisch pand te wonen, maar ben blij dat ik erdoor omgeven word.

Ik heb het nu over Gorinchem, omdat ik daar woon en het een historische vestingstad is, maar geloof me; in elke plaats zijn mooie dingen te vinden. Al woon je in ‘t saaiste dorp van Nederland. Elke plaats heeft zijn eigen charme, dingen die een plaats karakter geven. Als je je inleeft in de rol van ‘vakantieganger’, zie je dingen anders.

Dat lukt vaak niet in één keer, je moet er een beetje in komen. De ene keer lukt het ook beter dan de andere keer. Het moet vooral leuk zijn. Zeker voor mensen die van fotograferen houden, is het een ‘techniek’ die ik je zeker kan aanraden. De wereld door andere ogen bekijken. En wat is er dan mooier als je je nieuwe ontdekkingen vast kunt leggen!

Gorkum by night