Nadat ik de spelletjes die ik de hele middag op mijn iPhone heb zitten spelen zat was, languit hangend op de bank met een stel beesten op schoot, ben ik op de computer aan het ‘Stumblen’ geslagen. Er is overigens ook een StumbleUpon app, maar ik doe het liever op de PC omdat dat scherm groter is. Vrij snel al, kwam ik iets tegen wat ik graag met je wil delen.

Er zijn talloze sites te vinden waar je statische lijstjes kan vinden van gebeurtenissen en opmerkelijke evenementen die plaatsvonden in het jaar waarin je geboren bent, soms zelfs secuur tot op de datum. De eerste keer is zoiets nog leuk, maar het gaat al snel vervelen. Hoe leuk zou het zijn als je in verhaalvorm verteld zou worden wat er allemaal gebeurde in het jaar dat jij ter wereld kwam?

De website What Happened In My Birth Year, doet dat. Je tikt je geboortejaar in (of dat van je moeder, vader, beste vriend, partner, zusje of oma) en vervolgens word je getrakteerd op een heel verhaal over gebeurtenissen, ontdekkingen, politiek, TV series, films en andere feiten uit het jaar waarin je geboren bent. De tekst wordt recht voor je neus getypt, alsof iemand een bericht aan je schrijft en jij toe zit te kijken.

Het blijft niet alleen bij het geboortejaar. Bij mij werd bijvoorbeeld gerefereerd naar een populaire film toen ik negen jaar was en een liedje wat de hitlijsten domineerde op mijn vijftiende. Een verrassende en leuke manier om je eigen geschiedenis een beetje te ontdekken.

Zo werd in mijn geboortejaar 1975 de magnetron voor het eerst gebruikt door consumenten en werd de digitale camera uitgevonden. Drie beroemde muzikanten waaronder Jimi Hendrix, overlijden op zevenentwintigjarige leeftijd en de Apollo-13 missie wordt bijna fataal.

De film en alle bijbehorende acteurs van de film One Flew Over The Cuckoo’s Nest waren razend populair en de VW Golf blijkt even oud te zijn als ik. Er zit veel politiek geneuzel tussen, maar ook leuke feitjes. Je moet er wel echt even voor gaan zitten. Voordat alle tekst geschreven is en je alles gelezen hebt, ben je al gauw 10 minuten verder. Maar zeker een aanrader om eens te doen!