Dit keer een tag die ik héél leuk vind, want hij heeft alles te maken met m’n iPhone en o wat hou ik van dat ding! Ik kan nog steeds niet geloven dat ik zo’n tweeënhalf jaar geleden gek was van mijn Nokia en zelfs beweerde dat ik geen smartphone wilde.

Ik begon met de 3GS en heb sinds augustus de 4S. Mijn ouwe Nokia heb ik trouwens ook nog. Ik vind het nog altijd een mooi mobieltje. Handig als noodtelefoon, mocht er iets gebeuren met m’n iPhone 4S, al heb ik de 3GS ook nog liggen. Ook daar kan ik geen afstand van doen. Ik heb dus eigenlijk twee iPhones, maar gebruik er maar één.

In tegenstelling tot de meeste tags, is er hier geen sprake van vragen, maar gaat het erom wat er op m’n iPhone staat. Omdat mijn telefoon bomvol apps staat, ga ik niet elke app uitgebreid vermelden, maar ga ik er in vogelvlucht doorheen. Ik wilde het eerst met screenshots doen, maar omdat ik het er met foto’s leuker uit vind zien, heb ik daar maar even werk van gemaakt.

Homescreen van mijn iPhone

Ik heb maar twee schermen, waarvan de eerste apps bevat die ik veel gebruik en de tweede is opgedeeld in mapjes. Op scherm één de mapjes Home en Fotografie. Daarnaast Instagram en het fotoalbum.

Daaronder Facebook en Tweetbot, een Twitter-app. Vervolgens Wunderlist, een app waarin je lijstjes kunt maken en waarover ik hier schreef. Dan Whatsapp en Evernote, waarin ik documenten en schrijfsels bewaar.

Het bruine icoontje met ster is Reeder, een app waarin je RSS-feeds kunt inladen. Ik maak al jaren gebruik van RSS en vind het nog steeds erg praktisch. Vervolgens de kalender, Safari, Foursquare (om in te checken op locaties), App Store en Instellingen.

Mapje ‘Home’ met meer veelgebruikte apps

In het Home mapje zitten apps met ‘tweede prioriteit’. Op de eerste rij het adresboek, Facebook Messenger, WordPress en ClickyTouch waarin ik mijn sitestatistieken kan zien. Vervolgens de My Vodafone app, Dropbox voor synchroniseren van bestanden en WeightMeter, een app waarmee je je gewicht kunt bijhouden en de tv Gids met herinneringen voor programma’s.

Het onderste rijtje bevat 3 weerapps. De eerste is de standaard app, de tweede een variant van Buienradar, maar deze app is niet eens meer verkrijgbaar. Ik vind deze fijner dan Buienradar. De derde heet Het Weer. Tot slot Reclamefolder, waarin je folders kunt zien en prikborden kunt maken, met items die je wilt kopen.

Mapje met fotoapps

Fotografie bevat een selectie van meest gebruikte apps. Als eerste Hipstamatic. Hiermee kun je allerhande filters over je foto’s gooien. Daarnaast DynamicLight, waarmee je een HDR-effect kunt maken.

Vervolgens ProHDR, ook voor HDR. Ik gebruik DynamicLight vaker. Meest rechts is AutoStitch, waarmee je panoramafoto’s kunt maken. IOS6 ondersteunt dit ook, maar deze app gebruik ik desondanks nog regelmatig.

Picfx is een app met filters. ColorManager en Color Splash zijn beide apps waarmee je kleuren aan een foto kunt onttrekken. Bij ColorSplash moet je dat met je vingers doen, ColorManager heeft sliders waarmee je per kleur kunt kiezen of je die uit de foto wilt verwijderen.

Rechts mijn meest gebruikte fotoapp: Snapseed. Een uitgebreide app met krachtige functies om foto’s te bewerken. p het onderste rijtje MonoPhix, waarmee je uitgebreide opties hebt om de perfecte zwart-wit foto te creëren.

Daarnaast Squaready, waarmee je bij het uploaden van foto’s naar Instagram voorkomt dat ze een zwarte rand krijgen wanneer je je foto liever rechthoekig houdt. Tot slot PicFrame, voor het maken van collages en Image Blender, waarmee je twee of meerdere foto’s door elkaar kunt laten vloeien. Ik schreef hier al eens over.

Het tweede scherm op mijn iPhone

Op het tweede scherm alleen mapjes. Onderverdeeld in Handig, Hulpprogramma’s, Media, Reizen, Spellen I en Spellen II. Onderin de homescreen, zie je trouwens Bellen, Berichten, Mail en Camera+, waarmee ik meestal fotografeer.

Mapje ‘Handig’ met diverse apps

In het mapje Handig zit Google Vertalen, Speed Test, om internetsnelheid te meten. Vervolgens ING Bankieren en Percentages Calculator, waarmee je percentages kunt berekenen. Dan Sleep Cycle, om je slaapritme te meten

Verder Passbook, QuickMark voor het scannen van QR codes, MiniKeePass voor m’n wachtwoorden. Op de onderste rij Marktplaats, Zaklamp, Clipbox, waarmee je tekst snel tussen iPhone en pc kunt syncen en PassMaker, waarmee je klantenpassen kan inscannen voor in PassBook.

Hulp apps op mijn iPhone

Hier zitten alle hulpprogramma’s en standaard apps die ik nooit gebruik. Alleen de camera-app verhuist nog wel eens, omdat ik die sinds de nieuwe panoramafunctie onder IOS6 regelmatig gebruik. Ook iTunes en de Muziek app gebruik ik nooit.

Mapje met Media apps

In Media staat FlexPlayer, waarmee je allerhande formaten video’s kunt afspelen. Daarnaast Spotify, waar ik regelmatig gebruik van maak. Ik heb geen muziek op mijn iPhone, omdat als ik ergens naar luister dat via Spotify loopt. Verder Digster, een app die ook met Spotify te maken heeft en waarin je veel afspeellijsten kunt vinden.

Als laatste op de eerste rij de app ITVOnline van KPN, waarmee ik op m’n iPhone tv kan kijken en programma’s kan opnemen. Vervolgens de uitzending-gemist apps Gemist en RTL XL, YouTube, Shazam om liedjes te herkennen, Splice voor videobewerking en MoviePro om mee te filmen.

Mapje met reisapps

In Reizen de standaard kaarten app en de Google Maps. De middelste twee zijn MotionX GPS, die ik soms gebruik tijdens wandelen of fietsen en OV Chipinfo, om je kaartsaldo af te lezen. Ik mis de OV9292 app om je reis te plannen met het OV.

Spelletjes op mijn iPhone

Spelletjes doe ik nauwelijks en de meeste games kieper ik weg, nadat ik ze even gespeeld heb. Toch heb ik een selectie bewaard die ik te leuk vind om weg te doen. Hier staan onder meer Subway Surfers, Where’s My Water, SuperRope, Tiny Wings en Draw a Stickman Epic.

Nóg meer spelletjes!

Tot slot een tweede mapje met games, hier staan spellen die in een andere categorie vallen dan de spelletjes in het eerste mapje. Hier staat het tekstspel Ruzzle en verder GreenFingers, Yatzy, Sjoelen en Connectrode.

Zoals gezegd, heb ik dus geen muziek op m’n iPhone. In feite heb ik alle muziek van de wereld bij de hand dankzij Spotify. Ook omdat ik daar wat lijsten heb waarvan een aantal gelijk zijn aan m’n afspeellijsten in iTunes, kan ik toch naar muziek luisteren.

Video’s heb ik niet veel. Voornamelijk filmpjes die ik zelf gemaakt heb met de iPhone. Foto’s heb ik wel veel. Alles wat ik met de iPhone gefotografeerd heb, staat erop. Mijn foto’s worden ook gesynchroniseerd tussen iPhone en pc. Ruim 2300 foto’s in totaal!