Gisteravond was er een winter-avondmalen in korenmolen Nooitgedagt in Woudrichem, waar ik in mijn Weekly Snaps nogal eens over schrijf (slofjes, eierkoeken, gaat er een lampje branden?) waarbij je de molen kon bezichtigen en het maalproces kon zien. Dat leek me leuk en dus ben ik, door de stromende regen, naar Woudrichem gegaan met het pontje.

Hier in Gorinchem hebben we ook verschillende molens en in twee ervan ben ik diverse keren binnen geweest en ook bovenin, maar het maalproces had ik nog nooit gezien dus dat leek me wel bijzonder. Misschien vraag je je af: wat moet jij nou in een molen. Ach ik vind het gewoon mooi, ik hou van de ouderwetse techniek en misschien heb ik de liefde voor molens ook een beetje van wijlen m’n opa meegekregen, die zelfs jaren in de Molenstichting heeft gezeten.

De avond zou om 7 uur beginnen en het laatste pontje ging om kwart over 6. Dat betekende dus dat ik mezelf nog een half uur moest zien te vermaken, dus ben ik bij Café ‘t Hoekske (ook bekend uit Dokter Tinus) een kopje koffie gaan drinken.

Het was er druk en ik was bij vertrek weer helemaal op de hoogte van alle roddel en achterklap in het vestingstadje. :-) Ook heb ik vrienden gemaakt met een hondje die me achtervolgde vanaf de eerste stap die ik binnen zette en trouw aan m’n voeten bleef zitten.

Even later was ‘t tijd om naar de molen te gaan. Samen met mij, was er een vader met z’n zoontje, later werd het snel drukker. Er waren meer mensen die het slechte weer getrotseerd hadden om een kijkje te nemen bij hun favoriete molen.

Even later beklom ik zo’n beetje alle trappen (smal, steil en hoog) die de molen rijk was en heb ik even op de omloop gekeken en vervolgens nóg een verdieping hoger het maalproces gezien. Ik vind het echt mooi om te zien hoe zo’n ouderwetse techniek nog steeds gebruikt wordt.

Eenmaal beneden, heb ik weer lekkers ingeslagen (slofjes, eierkoeken en Macademia Chocolate Chip cookies) en een bekertje warme glühwein gedronken. Lekker! Ook nog een praatje gemaakt met de molenaar zelf, met wie ik inmiddels al diverse keren contact heb gehad via de mail om slofjes te bestellen. Ook ben ik nog ‘geïnterviewd’ door een man van het Brabants Dagblad, maar het is niet zeker of daar iets van gebruikt wordt, evengoed grappig. :-)

Behalve wat foto’s, maakte ik ook een kort filmpje. Met de nadruk op kort en vrij donker, maar het is wat. Je ziet het uitzicht vanaf de ring en de houten raderen tijdens het maalproces.

Behalve de slofjes en eierkoeken waar ik maar niet over uitgepraat raak, verkoopt de molen ook tig soorten meel en ook brood-, cake- en koekmixen en diverse streekproducten zoals kazen, jam, vruchtensappen en koeken. Genoeg lekkers te halen dus! Leuk om te vermelden is dat de molen de enige achtkante stenen stellingmolen in Nederland is, dus da’s best bijzonder.

Mocht je eens in de buurt van Woudrichem zijn, moet je zeker eens een bezoekje brengen aan de molen. Normaliter kun je er niet bovenop kijken, maar de producten zijn zeker de moeite waard en de mensen zijn uitermate vriendelijk.

De molen is geopend op donderdag tot en met zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur. Er is ook een website waar je onder meer het complete assortiment, achtergrondinformatie en recepten kunt vinden.

Molen Nooitgedagt Woudrichem
  1. molennooitgedagt.nl

C