Morgen is het eerste kerstdag en ondanks dat het voor de hand liggend zou zijn om een quote te plaatsen die iets met kerst te maken heeft, ken je mij inmiddels wel beter om te weten dat ik dat juist niet doe. Overigens er is wel een verband, maar dan in grotere zin.

Ondanks dat er juist tijdens de feestdagen vaak nogal wat gevochten wordt tussen families en partners, is het uiteindelijk toch de bedoeling dat we meer stilstaan bij dingen. Een tijd van bezinning. We willen graag dat het gezellig is, maar dat is niet alleen een kwestie van kaarsjes aansteken, een boom optuigen en je volvreten om vervolgens dronken moppen te vertellen.

Het gaat om verdraagzaamheid, inlevingsvermogen, respect en begrip. Maar ook om stilstaan bij hoe een ander dingen ervaart. Stilstaan bij hoe iemand iets voelt en voor een keer eens niet als eerste aan je eigen gevoel, je eigen kwetsbaarheid of angsten te denken. Dat is waar ‘t om gaat.

Deze tekst kun je op meerdere manieren en in diverse situaties interpreteren. Omdat ik mezelf ook in een situatie bevind waarin dit van toepassing is, zonder in details te willen treden, raakte deze tekst mij enorm.

Sommige dingen wil je misschien niet zien of accepteren, maar wees je ervan bewust dat je daarmee iemand misschien pijn en verdriet doet. Durf je meer open te stellen voor de ander, luister en probeer te begrijpen. Sluit je niet bij voorbaat al af. En waak ervoor dat je niet alleen de sterren, maar ook de maan niet uit het oog verliest.