Dit keer weer een verse quote en wel één die bij mij nogal tegenstrijdige gevoelens oproept! Liefde maakt blind. Hoe vaak hoor je die zin niet voorbij komen, in variërende context ook. Dat verhaal heeft twee kanten, vind ik dan. Een positieve en een negatieve, en in het geval van de positieve, vind ik de term blind niet op zijn plaats.

Laat ik het uitleggen: Liefde maakt blind: Vrouwen die zich alles van hun vent laten welgevallen, alleen omdat ze gek op hem zijn. Die zich zelfs laten vernederen of onjuist behandelen. Want ja zeg, hij is af en toe ook nog best wel lief.

Liefde maakt blind: Mannen die, omwille van de liefde voor hun partner (of die nu echt is of puur om het idee dat ze tenminste iemand hebben), zich laten kleden door hun vrouw en vervolgens rondlopen in dingen die pijn aan je ogen doen.

Mannen die zich laten sturen en manipuleren door een jaloers secreet, niks meer mogen en zich daar nog bij neerleggen ook. Kwestie van stupiditeit, achteloosheid of liefde die blind maakt?

Dan het positieve verhaal. Hoe het ook kan. Als je van iemand houdt, en dan bedoel ik oprecht van iemand houdt. Dan hou je van alles. Dan hou je van iemand omdat het bij hem of haar hoort, deel ervan uitmaakt en zelfs compleet maakt. Zelfs de dikke buik of de onderkin, eventuele man-boobs en dat ene overhemd wat hem ‘s winters nog bleker doet lijken dan ie al is.

Haar net iets te heftig rood geverfde haar of dat truitje wat ze steeds maar weer aantrekt maar wat jij eigenlijk helemaal niet leuk vindt of die paar kilootjes die ze onlangs is aangekomen. Je houdt van iemand om de dingen die hij of zij kan of juist niet kan en je hebt begrip als iemand misschien een keer anders reageert dan je hoopte, want je houdt van iemand en dan neem je de rest voor lief.

Dát, dames en heren, is het grote verschil tussen echte liefde en al het andere. Vrouwen die hun man wel even zullen trainen en hem als een aap aankleden, mannen die hun vrouw mishandelen of als sloofje gebruiken.

Denk je dat dat liefde is? Als dat zo is, eet ik ter plekke mijn schoen op. Wat zeg ik? Mijn hele collectie schoenen en geloof maar dat dat er veel zijn! Liefde draait om respect, begrip, acceptatie, geduld en van iemand houden inclusief alle imperfecties.

Want weet je? Imperfecties maken iemand perfect. Omdat hij of zij uniek is. Liefde maakt dus niet blind, maar geeft mensen een andere visie, een ander perspectief, een andere invalshoek.