Mijn iPhone gebruik ik voornamelijk voor nuttige doelen. Het bijhouden van lijstjes, meeslepen van allerhande documenten, zoeken naar en raadplegen van informatie, véél lezen (onder meer RSS-feeds) en niet in het minst fotograferen. Toch speel ik zo nu en dan ook wel een spelletje en eens in de zoveel tijd vind ik er één waar ik spontaan verslaafd aan raak.

Beyond Ynth is er ook zo één. Beyond watte? Ja, dat was ook het eerste wat ik dacht. Ik had nog nooit van het woord Ynth gehoord en een poging bij mijn grote vriend Google Vertalen leverde ook al niets op.

Ik denk dus dat het een fictieve naam is, al kan ik in die context het woord ‘Beyond’ dan weer niet helemaal plaatsen. De hoofdrolspeler van de game, een grappig lieveheersbeestje, heet trouwens Kribl, dus Ynth is wellicht de naam van het gebied waarin het diertje rond hobbelt.

Back to topic! Beyond Ynth is een ontzettend leuk en behoorlijk verslavende spelletje, waarin de nadruk op logisch denken en puzzelen ligt. Het lieveheersbeestje Kribl moet van de ene naar de andere kant en in plaats van gewoon lopen, moet ie door allerlei doosjes, die soms veel weg hebben van een ouderwets doolhof. De truc is daarbij om niet onderweg ‘af’ te gaan en in sommige levels is dat nog knap lastig!

Zo zijn er levels waar je verpletterd kunt worden door een lading zout op je kop, of zodra je langer dan 2 seconden uit een doosje komt. Maar er zijn er ook waar je diamantjes moet zien te pakken en als je die dan eenmaal hebt, blijk je opeens muurvast te zitten.

Grappig genoeg zit er ook een rewind knop in het spel. Als je vast zit, hoef je dus niet opnieuw te beginnen, maar kun je terugspoelen. Dat gaat ook vrij letterlijk, inclusief terugspoel geluiden en strepen door het beeld, denk aan de vroegere videorecorders.

Je begint trouwens op een grote landkaart met een hoop stippen. Elke stip is een level en je kunt aan de kleur van de stip zien of je een level al afgewerkt hebt. Een welkome bijkomstigheid is dat het, in tegenstelling tot bij de meeste spelletjes, niet zo is dat je een level eerst af moet maken voordat je een volgend kunt spelen. Je hebt keuze over meerdere levels en als je ergens niet uitkomt, kun je je zo lang op een ander level storten. Dat vind ik ideaal!

Qua vormgeving en werking vind ik het ook mooi gemaakt. Er is goed nagedacht over de graphics en het evenwichts gebeuren (kantelen van dozen) is goed en realistisch. Het spel heeft ook achtergrondmuziek en geluidseffecten, die je indien gewenst afzonderlijk van elkaar kunt deactiveren.

Ook is er voor elk level vanuit de app een YouTube filmpje beschikbaar om te kijken hoe je het level uit moet spelen. Een handige optie om een héél lastig level uit te spelen en ook leuk dat de maker dit zelf al in de app heeft opgenomen. Beyond Ynth werkt ook met het Apple Game Center, zodat je daar je scores bij kunt houden.

Slotconclusie

Beyond Ynth is geen gratis spel, maar je krijgt er wel 80 unieke en fraai vormgegeven levels voor en de app is ook geschikt voor de iPhone 5. De app is in vergelijking met veel andere spellen uniek in zijn werking met de mogelijkheid om tussen levels te kiezen, de rewind-knop, verrassend mooie graphics en realistische vormgeving en niet in het minst de in-app walkthrough filmpjes.

Downloads